Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Ευχές και προτροπές για ουσιαστική στήριξη των ΜΜΕ τη νέα χρονιά

Ευχές και προτροπές για ουσιαστική στήριξη των ΜΜΕ τη νέα χρονιά

bea.jpg

Στην ετήσια δεξίωση του ΒΕΑ με παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της  χώρας μας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου η ετήσια επίσημη δεξίωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, όπου ο βιοτεχνικός κόσμος έδωσε το παρόν και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας σε ένα εορταστικό περιβάλλον.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δ. Σιούφας, ο Χρ. Φώλιας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής: Η Λούκα Κατσέλη εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η Λίλα Καφαντάρη εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ο Τάσος Κουράκης εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης, Εξωτερικών Π. Δούκας, η υπερνομάρχης Ντ. Μπέη, ο νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός.
Παρευρέθηκαν ακόμη η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, καθώς και πλήθος βουλευτών και ευρωβουλευτών, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, Πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Ιωάννης, διοικητές τραπεζών, γεν. γραμματείς υπουργείων, διοικητές οργανισμών, πρόεδροι επιμελητηρίων, πρόεδροι φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμαρχοι κ.ά.
bea.jpgΟ πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους επίσημους προσκεκλημένους, μίλησε για προβλήματα που διογκώνονται και επιδεινώνονται όπως είναι το ασφαλιστικό και η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός οργανισμός των επαγγελματοβιοτεχνών (ΟΑΕΕ), όπου η διεκδίκηση για χρηματοδότηση με κρατική συμμετοχής της τάξης του 0,62% του ΑΕΠ αποτελεί όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε όχι χαριστική ρύθμιση αλλά αποκατάσταση δικαίου. Ο Π. Ραβάνης αναφέρθηκε στη χρόνια παθολογία της γραφειοκρατίας στην πολυνομία, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, στην ανεπάρκεια του χωροταξικού πλαισίου, στη δυσχερή πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς στην εξάπλωση των πολυεθνικών αλυσίδων (ιδιαίτερα στην Αττική), στη συνεχιζόμενη λειτουργία του παρεμπορίου, στο εκρηκτικά κερδοφόρο τραπεζικό σύστημα της χώρας και γενικότερα στην απουσία πολιτικής για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέσα στις προτάσεις που διατυπώθηκαν από τη διοίκηση του ΒΕΑ ήταν:
• Το τραπεζικό σύστημα να συμμετέχει στο ρίσκο για την επιτυχία υγιών επιχειρηματικών εγχειρημάτων.
• Να ενισχυθεί η διάχυση της εξαγωγικής προσπάθειας περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Να αυξηθεί το μερίδιο των ΜΜΕ σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα με ανοικτό ορίζοντα και στον αναπτυξιακό νόμο.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας στο δικό του χαιρετισμό, αναγνωρίζει ότι οι ΜΜΕ της χώρας έχουν και προοπτικές και μέλλον και τόνισε ότι ο νέος επιμελητηριακός θεσμός που τίθεται σε εφαρμογή θα μπορέσει να δώσει νέες διεξόδους στο δυναμικό των ΜΜΕ.
Ο Χρ. Φώλιας, υπουργός Ανάπτυξης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το 2008 είναι έτος προκλήσεως καθώς οι συγκυρίες είναι δύσκολες. Παρά ταύτα σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά.
Το δυναμικό των ΜΜΕ όπως αναγνωρίζει ο Χρ. Φώλιας αποτελεί όπλο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόνωση της απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας των πολιτών.
Γι’ αυτό παρέχονται επενδυτικά κίνητρα, προωθούνται νέοι θεσμοί χρηματοδότησης, εφαρμόζονται αναπτυξιακά προγράμματα περιφερειακού και κλαδικού χαρακτήρα, εμπεδώνεται η επιχειρηματική αριστεία, αξιοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο ΜΜΕ. Ο υπ. Ανάπτυξης μίλησε για νέα αντίληψη που στηρίζει και αναδεικνύει το ρόλο των ΜΜΕ στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Λούκα Κατσέλη ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ η οποία και ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η κρίση στην ανταγωνιστικότητά της.
Οι ΜΜΕ πλήττονται από το παρεμπόριο και την ισχυρή παρουσία των μεγάλων αλυσίδων, ενώ η ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει ως προϋπόθεση την εξυγίανση του ασφαλιστικού ταμείου των επαγγελματιών.
Η Λίλα Καφαντάρη από το ΚΚΕ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την πολιτική των κυβερνήσεων που δίνουν προνόμια στους ισχυρούς.
Ο Τ. Κουράκης από το ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τις διεκδικήσεις των ΜΜΕ όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΒΕΑ Π. Ραβάνη.
Ο Γ. Καρατζαφέρης αρχηγός του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσμενείς επιπτώσεις από τις τιμές του πετρελαίου και τη σχέση δολαρίου – ευρώ η οποία εξαντλεί κάθε εξαγωγική τους δυνατότητα.
Οι ευχές όλων συγκλίνουν στη στήριξη του δυναμικού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για περισσότερες θέσεις εργασίας, για κοινωνική συνοχή, για οικονομική ανάπτυξη, για ευημερία των πολιτών.