Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Προμηθέας: Εκστρατεία ενημέρωσης φορέων της Β. Ελλάδας για τη συντήρηση θερμάνσεων

Προμηθέας: Εκστρατεία ενημέρωσης φορέων της Β. Ελλάδας για τη συντήρηση θερμάνσεων

Επιστολές στις νομαρχίες με… υπενθύμιση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των καυστήρων οικιακής και βιομηχανικής χρήσης

Ημερίδα στις 21 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη με τους τοπικούς φορείς

Εκστρατεία ενημέρωσης, ιδίως των νομαρχιακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων της Βόρειας Ελλάδας, ξεκίνησε το διοικητικό συμβούλιο του Προμηθέα.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Οκτωβρίου έστειλε επιστολή σε νομαρχίες υπενθυμίζοντας στους υπεύθυνους τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των καυστήρων οικιακής και βιομηχανικής χρήσης. Στην επιστολή στην οποία αναφέρονται όλα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που έχουν σχέση με τη σωστή λειτουργία των καυστήρων και καταγράφουν τις ευθύνες και τα καθήκοντα των διαχειριστών ή ιδιοκτητών, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση, η υποχρέωση ύπαρξης φύλλου ελέγχου σε κάθε εγκατάσταση και η υπογραφή του από αδειούχο εγκαταστάτη συντηρητή.
Παράλληλα επισημαίνεται, ότι η σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, εκτός από την οικονομία καυσίμου και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος, προσφέρει και ασφάλεια στους χρήστες.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιστολή, για την ανάγκη ευαισθητοποίησης των αρμοδίων για τη σωστή, και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συντήρηση των εγκαταστάσεων στα δημόσια κτίρια και κατά προτεραιότητα στα σχολεία της κάθε περιοχής.
Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Προμηθέα, Μανώλη Χρήστου και Παναγιώτης Μουσδράκη αντίστοιχα, στάλθηκε στις νομαρχίες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Πιερίας, Ροδόπης, Φλώρινας και Χαλκιδικής.

Ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη

Στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης ο Σύνδεσμος εγκαταστατών συντηρητών καυστήρων Βόρειας Ελλάδας «Προμηθέας» διοργανώνει σχετική ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη. Καλεσμένοι στην ημερίδα είναι νομάρχες, δήμαρχοι, πυροσβεστική υπηρεσία και άλλοι τοπικοί φορείς από τους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Egnatia Grand» της Αλεξανδρούπολης και βασικός εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος του Προμηθέα Μανώλης Χρήστου.
Όπως μας επισήμανε ο συν. Χρήστου, στόχος της ημερίδας αλλά και της γενικότερης εκστρατείας ενημέρωσης, είναι οι υπεύθυνοι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους έτσι ώστε να σταματήσει η ασυδοσία και η έλλειψη μέριμνας για σωστή συντήρηση στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, τουλάχιστον σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής τους.
«Επιδίωξή μας είναι, να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η τήρηση της νομοθεσία που διέπει τη σωστή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, εκτός του ότι είναι υποχρέωση και καθήκον του κάθε αρμόδιου, βοηθά στη μεγιστοποίηση της θερμικής άνεσης των καταναλωτών, στην εξοικονόμηση ενέργειας και λιγότερων εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων και κυρίως στην ασφάλεια των χρηστών», επισημαίνει ο Μανώλης Χρήστου.
Όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Προμηθέα θα γίνει προσπάθεια ώστε ανάλογες ενημερωτικές ημερίδες να διοργανωθούν και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Άδειες αερίου

Στις άμεσες προτεραιότητες του διοικητικού συμβουλίου του Προμηθέα είναι το ξεκίνημα της διαδικασία των εξετάσεων στη Θεσσαλονίκη για την απόκτηση άδειας εγκαταστατών φυσικού αερίου, από τους συντηρητές που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι το καλοκαίρι, σε συνάντηση με τους αρμόδιους του υπουργείου Ανάπτυξης, υπήρξε η υπόσχεση ότι θα γίνει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για τη διενέργεια εξετάσεων και στη Θεσσαλονίκη. Όμως, μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους, δεν έχει προωθηθεί η συμπλήρωση ή τροπολογία της σχετικής υπουργικής απόφασης.