Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Διαρκής επαγρύπνηση!

Διαρκής επαγρύπνηση!

Μέσα σε γενική οικονομική κρίση, που ακόμα δεν γνωρίζουμε τις παραπέρα συνέπειές της, ξεκίνησε και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για την τιμή των 68-70 λεπτών που άρχισε να διατίθεται στις μεγάλες πόλεις το πετρέλαιο θέρμανσης.
Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «με σωστό συντονισμό, πετύχαμε η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει φέτος τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον καταναλωτή. Παρακολουθούμε στενά την αγορά. Το μήνυμά μας είναι: διαρκής επαγρύπνηση παντού, ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ασφαλής». Συμπλήρωσε επίσης ότι «στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό, που στηρίζεται σε παραπλανητικές συγκρίσεις, απαντάμε με αποτελέσματα».
Όμως μία μέρα πριν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που έχει ως πολιτικό προϊστάμενο τον υπουργό Ανάπτυξης έδωσε οδηγίες εν όψει της έναρξης διανομής του πετρελαίου θέρμανσης.
Με αυτές τις οδηγίες καλούνται οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς για τις τιμές στα πρατήρια της περιοχής τους και «αξιοποιώντας την εμπειρία τους να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους αυτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού».
Επίσης παροτρύνονται οι καταναλωτές «να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό και να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο»…
Συγκρίνοντας λοιπόν τις δηλώσεις του υπουργού με τις οδηγίες που δίνει η υπηρεσία του υπουργείου του βλέπουμε από τη μία ότι έχουμε ευχολόγια και από την άλλη την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρυσι η τιμή διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει από 65 λεπτά το λίτρο, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι περίπου 4% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η απάντηση γι’ αυτό το γεγονός, ίσως βρίσκεται στις δηλώσεις συνδικαλιστικού στελέχους των βενζινοπωλών, που σε σχετική ερώτηση τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην αγορά πετρελαίου της χώρας μας δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμό»…
Όσο για την ποιότητα, οι συντηρητές καυστήρων, γνωρίζουν πολύ καλά τόσα χρόνια, τι συμβαίνει. Άπειρες οι περιπτώσεις που καλούνται, μετά από κάθε γέμισμα της δεξαμενής, να επιλύσουν προβλήματα σε εγκαταστάσεις που είχαν κάνει τη συντήρηση στην αρχή της θερμαντικής περιόδου…
Αν μιλήσουμε και για την ποσότητα που παραλαμβάνει ο καταναλωτής, είναι πλέον κοινό μυστικό τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν «επιτήδειοι» του κυκλώματος…
Κατά τα άλλα ο υπουργός μας λέει ότι η αγορά παρακολουθείται στενά ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ασφαλής!
Επειδή είναι η αρχή της θερμαντικής περιόδου, οι τιμές διάθεσης που προαναφέρθησαν αφορούν ποσότητες μεγαλύτερες των χιλίων λίτρων και για τις μεγάλες πόλεις.
Σε απομακρυσμένες περιοχές και με την πάροδο του χρόνου που φυσιολογικά θα αυξάνεται και η ζήτηση, η τιμή διάθεσης θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Έτσι η θέρμανση κατακτά, στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, ένα σημαντικό και πολλές φορές δυσβάστακτο ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Η «ενεργειακή ένδεια» στα ελληνικά νοικοκυριά, όπως αναφέρουν στατιστικά στοιχεία, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παροχή του επιδόματος θέρμανσης που είχε διαφανεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί και επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνει μια απλή εξαγγελία χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την προσπάθεια για τη διάσωση των κερδών των τραπεζών και των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων…
Νίκος Χαβιέρης