Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Βλέποντας και κάνοντας…

Βλέποντας και κάνοντας…

Μετά τις βουλευτικές εκλογές και τη συγκρότηση της «νέας» κυβέρνησης ακούσαμε ότι το μήνυμα ήταν για γρηγορότερα βήματα προς τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η χώρα μας να συγκλίνει προς το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ όλους τους τομείς.
Βέβαια για να γίνουν αυτά θεωρήσαμε και θεωρούμε το αυτονόητο: Οι όποιες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουν και να ριζώσουν κατά πρώτον χρειάζονται ένα σχέδιο και κατά δεύτερον απαιτείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση. Όμως απ’ ότι φαίνεται αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι υπεύθυνοι και τα πρώτα δείγματα καταδεικνύουν ότι ούτε σχέδια υπάρχουν ούτε συναίνεση από την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Μια πρώτη γεύση πήραμε από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2008. Στον προϋπολογισμό αυτό καταγράφονται σημαντικά κονδύλια ως έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και από το νέο τρόπο φορολόγησης ακινήτων. Κάθε καλόπιστος πολίτης θα υπέθετε ότι πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση θα είχε σχεδιάσει και ετοιμάσει τον τρόπο υλοποίησής του. Όμως όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε διάφορες φήμες που «έβγαιναν» από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας που αν μη τι άλλο μας έκαναν να αισθανθούμε αμήχανα. Ακούσαμε ότι την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, υπήρξε η σκέψη να την αναλάβουν οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης σε «συνεργασία» με τις τράπεζες. Ακούσαμε, επίσης, το σενάριο, το υπουργείο Οικονομίας να καθόριζε το πόσο πετρέλαιο θέρμανσης είναι απαραίτητο για κάθε διαμέρισμα ή κατοικία και ότι θα έμπαινε πλαφόν αγοράς για την κάθε οικογένεια.
Όμως επειδή δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και παράλληλα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις απ’ όλα αυτά που κυκλοφορούσαν, το υπουργέιο Οικονομίας λίγες μέρες πριν τις 15 Οκτωβρίου -ημέρα έναρξης της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης- ανακοίνωσε ότι τα όποια μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων (που φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο) θα ξεκινήσουν από τις αρχές του νέου χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατήσει σύγχυση στην αγορά και στους καταναλωτές κάτι που θα βοηθήσει τους λαθρέμπορους να κάνουν χρυσές δουλειές.
Οι γνωρίζοντες την αγορά καυσίμων κάνουν λόγο ότι «έως και στις μπανιέρες του σπιτιού τους θα αποθηκεύσουν οι λαθρέμποροι το φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης τις προσεχείς 75 μέρες για να καρπωθούν ανενόχλητοι από την 1η Ιανουαρίου την τεράστια διαφορά της τιμής λόγω της εξίσωσης του φόρου». Με την αποθεματοποίηση «μικροί» και μεγάλοι λαθρέμποροι θα έχουν στην κατοχή τους τεράστιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που απέκτησαν με τον ισχύοντα φόρο των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Θα καρπωθούν δε την τεράστια διαφορά της τελικής τιμής, όταν μετά την 1η Ιανουαρίου θα το διαθέσουν με το σημαντικά αυξημένο φόρο των 276 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Σίγουρα θα είναι αφελής όποιος πιστέψει ότι θα γίνονται εκτεταμένοι και αυστηροί έλεγχοι για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα. Το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν κάποια πρόστιμα σε κάποιους παραβάτες (που εν τω μεταξύ έχουν καρπωθεί πολλαπλάσια ποσά από αυτά των προστίμων) και η ιστορία θα συνεχίζεται.
Αντίστοιχο αλαλούμ έγινε και με το θέμα με την αλλαγή της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία. Δηλώσεις επί δηλώσεων, πολλές φορές με αντίφαση, για απαλλαγή στις μεταβιβάσεις, στις γονικές παροχές κ.λπ. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει στη Βουλή κανένα νομοσχέδιο που να ορίζει με σαφήνεια τις όποιες αλλαγές προτείνει η κυβέρνηση στη φορολογία των ακινήτων. Το αποτέλεσμα είναι να «παγώσει» η σχετική αγορά και ο ρυθμός της οικοδομικής δραστηριότητας να είναι πτωτικός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβράβευσης των «αετονύχηδων» της κοινωνίας μας αποτελεί και η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης σχετικής με τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ώρα που όλοι μιλούν ότι η εισφοροδιαφυγή έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη, σύμφωνα με την τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους η ρύθμιση χρεών που έληξε στις 31/3/2007 και αφορά σε διευκολύνσεις (εκπτώσεις από πρόσθετα τέλη και τμηματική καταβολή) στην εξόφληση των οφειλόμενων εισφορών προς τα ταμεία. Σημειώνεται ότι στις ρυθμίσεις αυτές μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με προγενέστερες διατάξεις, για το μέρος της οφειλής που δεν έχει καταβληθεί.
Το πώς θα πρέπει να αισθάνονται οι συνεπείς εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες που καταθέτουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, μετά από τέτοιες ρυθμίσεις, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του…
Όμως ας μην ανησυχούμε για όλα αυτά και για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.
Τις τελευταίες μέρες «κυκλοφορούν» οι φήμες ότι επίκειται αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%. Επίσης ακούγεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να γεμίσει τον κρατικό κορβανά έχει κατά νου να καταφύγει στις «γνωστές και επωφελείς μεθόδους».
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η επαναφορά του μέτρου της συνάφειας ή της αποστολής σημειωμάτων στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις από το 2003 έως το 2005, καταβάλλοντας ιδιαίτερα υψηλά ποσά.
Αυτό, λένε οι φήμες, θα γίνει εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξισώσει τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, και δεν καταφέρει να επιβάλει τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Δηλαδή με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» μας υπόσχονται καλύτερες μέρες…

Νίκος Χαβιέρης