ΣΥΣΠΑ ΕΠΕ

syspa solina.jpg

Του Νίκου Α. Παπαρίσβα, Μηχανολόγου Μηχανικού, MSc Engineering Management
Η εταιρία ΣΥΣΠΑ Ε.Π.Ε. βρίσκεται στο χώρο της θέρμανσης από το 1975 και πλαισιώνεται από μηχανολόγους, που κατέχουν άριστα το αντικείμενο και δουλεύουν συνεχώς για τη βελτίωση των προϊόντων. 
Εδώ και πολλά χρόνια εισάγει και εμπορεύεται στην ελληνική αγορά τον εξαιρετικής ποιότητας γερμανικό σωλήνα πολυαιθυλενίου agpa, ο οποίος διατίθεται για όλες τις χρήσεις.  Λόγω της κατασκευής του και φυσικά της ποιότητας του υλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση (μονοσωλήνιο – ενδοδαπέδιο κ.λπ.) και για ύδρευση (ακόμη και για πόσιμο νερό).
syspa solina.jpgΣτη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του σωλήνα agpa και τις προδιαγραφές κατασκευής του.
1. Προδιαγραφές του σωλήνα agpa
Η καρδιά ενός συστήματος θέρμανσης ή ύδρευσης είναι ο σωλήνας. Γι’ αυτό και ο σωλήνας agpa PE-Xc είναι κατασκευασμένος για μία διάρκεια ζωής σε λειτουργία, με δυσμενείς συνθήκες, τουλάχιστον 50 ετών, με ένα καλό συντελεστή ασφαλείας.  Έτσι αναλυτικά προσφέρουν:
• Πολύ καλή μακρόχρονη συμπεριφορά στα τέστ αντοχής στο χρόνο, υπό εσωτερική πίεση, αυτό δηλαδή που ορίζουν οι Γερμανικοί κανονισμοί σαν Zeitstandestigkeit.
• Δυνατότητα υψηλής φόρτισης σε λειτουργία (υπό συνεχή πίεση λειτουργίας 10bar στους 90°C  ή 16bar στους 60°C).
• Καλή σταθερότητα κατά της θερμογήρανσης έτσι που, για χρήση εντός προδιαγραφών, για να μην προκληθούν βλάβες από θερμοοξειδωτική γήρανση (αποσύνθεση).
• Αντοχή έναντι δημιουργίας ρηγμάτων λόγω τάσης.
• Χημική αντοχή δηλαδή ανθεκτικότητα σε όλα τα πρόσθετα που μπαίνουν στο νερό της θέρμανσης, όπως αντιδιαβρωτικά, εμβολιαστικά, επιβραδυντές ή και χλώρια.
• Μεγάλη ευκαμψία για εύκολη εγκατάσταση του σωλήνα εν ψυχρώ.
• Αντοχή κατά της διάβρωσης.
• Χαμηλές τιμές τριβών και καμιά επικάθιση κρούστας αλάτων.
• Υψηλή σταθερότητα σε περαιτέρω σχίσιμο και αποκόλληση μορίων από τριβή, πράγμα ιδιαίτερα σοβαρό λόγω των σκληρών συνθηκών κατά το χτίσιμο.
syspapinakas.jpg• Υψηλή αντίσταση κατά χτυπημάτων και ιδιαίτερα κατά χτυπημάτων εν ψυχρώ.
• Εξασφάλιση της καλής ποιότητας του σωλήνα με συνεχείς ελέγχους στο εργοστάσιο και παρακολούθηση της παραγωγής από επίσημα εργαστήρια δοκιμών.
Με αυτές τις προδιαγραφές ο σωλήνας agpa PE-Xc είναι κατάλληλος τόσο για θέρμανση όσο και για ύδρευση.
Οι απαιτήσεις του DIN 16892 (E) για σωλήνες PE όχι μόνο καλύπτονται αλλά και σε πάρα πολλά σημεία οι τιμές των ιδιοτήτων του agpa PE-Xc είναι πολύ καλύτερες.
2. Πρώτη ύλη – δικτύωση
Η πρώτη ύλη προέρχεται από την BASF και την BOREALIS και είναι ένα εργοστασιακά έτοιμο μαύρο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας με αντιηλιακό, υψηλής αντοχής το οποίο οπλίζεται εν θερμώ με ειδικά πρόσθετα που το οχυρώνουν έναντι θερμικής αποσύνθεσης, ανεπιθύμητων συστολών και υπερβολικών διαστολών.
Ο σωλήνας agpa PE-Xc δικτυώνεται με βομβαρδισμό επιταχυμένων ηλεκτρονίων είναι στη μάζα του τελείως καθαρός γιατί τα ηλεκτρόνια εκδιώκουν μέσα από τη μάζα κάθε ασταθές υλικό γι’ αυτό και ο σωλήνας είναι τελείως σταθερός και τελείως υγιεινός  χωρίς χημικά κατάλοιπα.
Η εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης σε συνδυασμό με την ειδική απόλυτα υγιεινή δικτύωση έχουν σαν αποτέλεσμα την εξαιρετική  αντοχή  του  σωλήνα  agpa  στο  χρόνο, πράγμα που φαίνεται  από  τις  καμπύλες  θερμοκρασίας  του διαγράμματος πίεση – χρόνος λειτουργίας οι οποίες, δεν παρουσιάζουν απότομη πτώση στις υψηλές θερμοκρασίες όπως συμβαίνει σε άλλους σωλήνες.
Πέρα από αυτά με τη δικτύωση ο σωλήνας γίνεται ιδιαίτερα ανθεκτικός έναντι δημιουργίας ρωγμών από πίεση.
3. Ασφάλεια ποιότητας από συνεχείς ελέγχους επίσημων εργαστηρίων
Στα πλαίσια ενός συμβολαίου ελέγχου ποιότητας με το SKZ (ειδικού ινστιτούτου για την επεξεργασία, χρήση και ιδιαίτερα τον έλεγχο ποιότητας των πλαστικών στο Wϋrzburg της Γερμανίας) ελέγχονται συνεχώς και απροειδοποίητα οι ουσιαστικές ιδιότητες του σωλήνα.  Αυτό δίνει το δικαίωμα της χρήσης και αναγραφής επί των προϊόντων, του σήματος ποιότητας και αξιοπιστίας  SKZ – Α 194, όπως επίσης του RAL κλπ.
syspa morfoplaka.jpg4. Ασφάλεια ποιότητας από προστασία μεταφοράς και εγκατάστασης.
• Οι σωλήνες είναι μαύρου χρώματος, έτοιμοι μέσα σε ισχυρό προστατευτικό κυματοειδή σωλήνα, συσκευασμένοι σε ρόλους των 75m, μέσα σε αδιαφανή και σφραγισμένα από το εργοστάσιο χαρτοκιβώτια.
• Ο σωλήνας εγκαθίσταται στην οικοδομή μονοκόμματος μαζί με τον ισχυρό προστατευτικό του κυματοειδή σωλήνα που τον προστατεύει συνεχώς και σε όλο του το μήκος έναντι των απροσεξιών της οικοδομής και ο οποίος θα προστατεύσει ακόμη και τα δάπεδα από τυχόν εξωγενείς μελλοντικές διαρροές.
• Ο σωλήνας agpa διατίθεται επίσης και γυμνός χωρίς προστατευτικό σωλήνα σε ρόλους 150m και 300m για ενδοδαπέδιες θερμάνσεις και για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.
5. Ευθύνη έναντι αγοραστών.
Ο ακτινοδικτυωμένος σωλήνας agpa PE-Xc έχει όλες τις ιδιότητες που μπορούν να απαιτηθούν από ένα σωλήνα που προορίζεται για την θέρμανση και ύδρευση πρώτης τάξεως κατοικιών και εν γένει κατασκευών υψηλών απαιτήσεων, και αυτό το επιβεβαιώνουμε παρέχοντας για τον σωλήνα agpa PE-Xc εγγύηση 10 ετών.