Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Σε αγωνιστική επαγρύπνηση για το ασφαλιστικό καλεί τους συναδέλφους η διοίκηση του Ήφαιστου

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση για το ασφαλιστικό καλεί τους συναδέλφους η διοίκηση του Ήφαιστου

«Ο αγώνας για τη λύση του ασφαλιστικού συνεχίζεται» επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 28 Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο του Ήφαιστου και καλεί τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνση. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της διοίκησης του Ήφαιστου, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Θεόδωρο Χρυσολωρά και το γενικό γραμματέα Ανδρέα Κολοβό, αναφέρει:

«Συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους, που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου στο θέατρο Διάνα και στις 7 Μαρτίου έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ, στις οποίες το σωματείο μας συμμετείχε, μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία και ομοσπονδίες στα πλαίσια της πανελλαδικής επιτροπής αγώνα για το ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη γενική κατακραυγή, αναγκάστηκε να κάνει μια μικρή υποχώρηση. Ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργεί το χρονικό περιορισμό των τριών ετών που προβλέπει ο νόμος 2676/1999 για την εναρμόνιση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των καταργούμενων ταμείων (ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ), από το νέο ασφαλιστικό φορέα τον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με την τροπολογία όσοι συνταξιοδοτούνται και προέρχονται από το ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ η σύνταξή τους θα υπολογίζεται με τον παλαιό τρόπο, χωρίς τις μειώσεις που προβλέπονται από το Π.Δ. 258/2005, οι οποίες φθάνουν το 30%. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η τροπολογία αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους, προ του 1993, και δεν αφορά τους νέους οι οποίοι θα πάρουν σύνταξη «κουτσουρεμένη» από το νέο ασφαλιστικό φορέα (ΟΑΕΕ), αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε αλλά άφησε άθικτο το Π.Δ. 258/2005. Στην ουσία δηλαδή η κυβέρνηση με την τροπολογία αναστέλλει επ’ αόριστον την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει το πετσόκομα των συντάξεων κατά 30%.
Μάλλον την έβαλε στο «ψυγείο» για να την επαναφέρει αργότερα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μετά τις εκλογές θα ανοίξει και πάλι το ασφαλστικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου πιστεύει ότι η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος, έκανε μια μικρή υποχώρηση τακτικής, αφού έμεινε αμετακίνητη σε θέματα όπως:
1. Αύξηση κατά 5 των υποχρεωτικών κλάσεων που σημαίνει αύξηση των εισφορών κατά 42%, πέρα από την ετήσια που αποφασίζει το διορισμένο Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, που για το 2007 είναι 6%, διπλάσια δηλαδή του πληθωρισμού.
2. Η χρηματοδότηση του νέου Ταμείου και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
3. Η κάλυψη των ελλειμμάτων του νέου ταμείου.
4. Το ύψος της κατώτερης σύνταξης κ.λπ.
Συνάδελφοι,
Η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα που ξεκίνησε από το 1990 και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή μέχρι και σήμερα, θα συνεχισθεί. Αυτό επιβάλλει σε όλους μας να μην εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα επιβάλλει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την απόκρουση κάθε αντιασφαλιστικής προσπάθειας που θα επιχειρηθεί, αλλά και να διεκδικήσουμε:
1. Κατάργηση του Π.Δ. 258/2005 και κάθε αντιασφαλιστικής νομοθεσίας.
2. Ασφαλιστικό σύστημα αποκλειστικά δημόσιο.
3. Κάλυψη των ελλειμμάτων του νέου ασφαλιστικού φορέα (ΟΑΕΕ).
4. Επιχορήγηση του ταμείου ώστε να φθάσει τα 2/3 των εσόδων του στις υποχρεωτικές κλάσεις και διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
5. Κατάργηση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων στο χρηματιστήριο.
6. Προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με τα κέρδη και το μέγεθος της επιχείρησης.
7. Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη με όλες τις ειδικότητες μέσα από ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και αναβαθμισμένο.
8. Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον ΟΑΕΕ.
9. Κάλυψη από τον ΟΑΕΕ σε περίπτωση ατυχήματος και για όσο διάστημα χρειασθεί για την αποκατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου.
10. Άδεια τοκετού με αποδοχές για τις ασφαλισμένες γυναίκες.
11. Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ούτως ώστε οι ασφαλισμένοι διαδοχικά να λαμβάνουν από το τελευταίο ταμείο την ίδια σύνταξη με αυτούς που είναι ασφαλισμένοι συνέχεια στο ίδιο ταμείο.
12. Κατώτερη σύνταξη 1050 ευρώ.
Τα παραπάνω αιτήματα είναι δίκαια, ρεαλιστικά και καλύπτουν τις βασικές και σύγχρονες κοινωνικοασφαλιστικές μας ανάγκες. Η υποχώρηση της κυβέρνησης, κάτω από την πίεση των αγώνων, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια και άλλων κατακτήσεων αρκεί να υπάρξει δυνάμωμα των αγώνων και συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο. Η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή αγώνα για το ασφαλιστικό που συγκροτήθηκε από δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες, μπορεί να συντονίσει αυτόν τον αγώνα για να είναι αποτελεσματικός. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας για τη διεύρυνση και κατοχύρωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων θα είναι μακρύς και δύσκολος, αποτελεί όμως τη μοναδική ρεαλστική προοπτική.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
Ο αγώνας για τη λύση του ασφαλιστικού συνεχίζεται».