Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ για την πώληση των μετοχών από τον ΟΑΕΕ

Αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ για την πώληση των μετοχών από τον ΟΑΕΕ

  • Ζήτησε ανάκληση της απόφασης κάνοντας λόγο για «σταδιακό  στραγγαλισμό της βιωσιμότητας του Ταμείου»

  • Απάντηση Κ. Κόντου: Εξυπηρετούμε μόνο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων  και καμία άλλη σκοπιμότητα…

Η ΓΣΕΒΕΕ με επείγουσα επιστολή της στις 24 Σεπτεμβρίου προς τον Διοικητή του ΟΑΕΕ, κ. Κ. Κόντο  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ζητά να ανακληθεί η απόφασή τους για πώληση περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΕΕ.
Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα Δ. Ασημακόπουλο και Ν. Σκορίνη αντίστοιχα, η οποία κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Β. Μαγγίνα, η Γενική Συνομοσπονδία αναφέρει τα ακόλουθα:

"Δυστυχώς, την επόμενη μέρα των εκλογών "άνοιξε" το ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με τον χειρότερο τρόπο. Αποκαλύπτεται δε και ο "ήπιος" τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται να λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Τα σχετικά δε ερωτήματα που υποβλήθηκαν από την ΓΣΕΒΕΕ προς τον υπουργό Απασχόλησης, προεκλογικά, ΔΕΝ απαντήθηκαν !!
Η συνεχιζόμενη άρνηση της Κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα της χρηματοδότησης των Ταμείων που ενοποιούνται, ώστε ν΄ αποφευχθεί η κατάρρευση τους και η πλήρης αδυναμία πληρωμής συντάξεων, υποκρύπτει σχεδιασμούς για δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων που θα οδηγήσουν σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.
Όταν πριν ένα χρόνο έγινε η ενοποίηση των Ταμείων (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ), δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της Πολιτείας για κάλυψη των ελλειμμάτων. Το έλλειμμα στο ΤΣΑ ήταν 131 εκατ. ευρώ  και στο ΤΑΕ 54 εκατ. ευρώ.
Το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ στις 17/9/2007, αποφάσισε να πωληθούν μετοχές του Οργανισμού που αποτελούν τμήμα της περιουσίας του για να πληρωθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου.
Με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, σε πλήρη αδυναμία πληρωμής των συντάξεων των ασφαλισμένων στα τρία ενοποιημένα Ταμεία (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ).
Η δραστική, δε, μείωση των συντάξεων θ΄ αποτελέσει τότε και την μοναδική λύση που θα προταθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν. Αυτό επιδιώκεται και από την Κυβέρνηση ;
Ευθύνες φέρει και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ, που απέκρυψε το γεγονός και αμέσως μετά τις εκλογές αποφάσισε για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού. Δηλ. τον σταδιακό στραγγαλισμό της βιωσιμότητας του Ταμείου.
Καλούμε το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για πώληση περιουσιακών στοιχείων (μετοχών) αξίας 42.441.000 ευρώ, και να διεκδικήσει με την υποστήριξη και των φορέων, τα υπεσχημένα καθώς και την χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά ισοδύναμο τρόπο με αυτό του ΙΚΑ (ποσοστό επί του ΑΕΠ).
Οι ευθύνες του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ και της Κυβέρνησης είναι μεγάλες, εάν τελικά εκποιηθούν ζωτικής σημασίας για την ΥΠΑΡΞΗ του Ταμείου, περιουσιακά στοιχεία.
Πράξεις σαν αυτές, πυροδοτούν αρνητικά τον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Η ΓΣΕΒΕΕ, δεν πρόκειται ν’ αποδεχτεί εκβιαστικές πρακτικές και τετελεσμένα γεγονότα που αφορούν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα.
Σας καλούμε να πράξετε και εσείς το ίδιο ως υπεύθυνη Διοίκηση του ΟΑΕΕ."

Απάντηση του Κ. Κόντου

Απαντώντας στην παραπάνω επιστολή ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Κόντος επισημαίνει:
«Σε απάντηση του εγγράφου σας 7094/24-9-07, σας ενημερώνουμε ότι οι λόγοι που ο ΟΑΕΕ παρουσίασε έλλειψη ρευστότητας για την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου είναι:
1. Τα τρία ταμεία ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ κατά την ενοποίηση 1/1/2007 και βάσει των στοιχείων 31/12/2006 δεν μετέφεραν στον ΟΑΕΕ ταμειακά διαθέσιμα, όπως άλλωστε κατ’ επανάληψη έχετε ενημερωθεί, αλλά αντίθετα ανεξόφλητες μεγάλες υποχρεώσεις (ΤΑΕ και ΤΣΑ) που επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση του φορέα.
2. Το ΤΕΒΕ προτού να γίνει η ενοποίηση είχε χρηματική απαίτηση από την πολιτεία συνολικού ύψους 207 εκ. ευρώ προερχόμενη από τη μη καταβολή της διμερούς συμμετοχής των ετών 1995 – 2001, βάσει του νόμου 2084/92.
Στο τέλος του 2004 η πολιτεία αντί της εξόφλησης σε μετρητά, χορήγησε στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) ομόλογα ελληνικού δημοσίου αντίστοιχου ποσού, με τη δυνατότητα ρευστοποίησης του 10% κάθε χρόνο.
Το Ταμείο όμως μέχρι την ενοποίηση δεν έκανε καμία χρήση του δικαιώματος αυτού για το λόγο ότι υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν συνεπώς, αντί ομολόγων, παραδίδονταν στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) μετρητά, διότι οι εισφορές καταβάλλονται σε μετρητά, τότε ο ΟΑΕΕ θα είχε σήμερα ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή των συντάξεων και κατά συνέπεια δεν θα υπήρχε λόγος πώλησης μετοχών που αποφάσισε το Δ.Σ. στις 17/9/2007 (με τη μειοψηφία μόνο ενός μέλους) για την πληρωμή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου.
3. Βάσει του ισχύοντος συστήματος οι εισφορές του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου πληρώνονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι συντάξεις όμως του Οκτωβρίου, για τις οποίες γεννήθηκε θέμα, προκαταβάλλονται το μήνα Σεπτέμβριο. Επειδή όμως υπάρχει το ενδεχόμενο, λόγω εισφοροδιαφυγής να μην εισπραχθεί στο τέλος του μήνα το απαραίτητο ποσό για την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου, η Διοίκηση αποφάσισε να προβεί στην πώληση ελαχίστου αριθμού μετοχών, ώστε να γίνει η πληρωμή των συντάξεων και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους συνταξιούχους που άλλωστε δεν φταίνε σε τίποτα.
4. Οι εκτεθέντες λόγοι υπαγόρευσαν συνεπώς το Δ.Σ. να λάβει την απόφαση πώλησης μετοχών, διότι πρυτάνευσε η λογική να μην μείνουν οι συνταξιούχοι απλήρωτοι.
Άλλωστε από την πώληση αυτή ο ΟΑΕΕ είχε κέρδος σε σχέση με την τιμή κτήσεων των πωληθέντων μετοχών (αγορά 22 – πώληση 44,535).
5. Όσον αφορά το θέμα της επίλυσης του οικονομικού προβλήματος του ΟΑΕΕ, έχουν γίνει πολλές προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο, με βιωσιμότερη εκείνη της χρηματοδότησης με ποσοστό 0,62% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ν. 3029/02, όπως ισχύει για το ΙΚΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθεί και η ΓΣΕΒΕΕ.
Τέλος, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι κατά την ψύφιση του νόμου 2676/99, στο αίτημα της διοίκησης του Ταμείου, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ένωσης Επιμελητηρίων να καλυφθούν τα ελλείμματα των ενοποιηθέντων ταμείων (ιδιαίτερα του ΤΑΕ και ΤΣΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τότε κυβέρνηση απάντησε ότι θα καλυφθούν από τον ΛΑΦΚΑ, που ως γνωστό καταργήθηκε από 1/7/05.
Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συζήτηση του νόμου 3518/06 στη Βουλή, δήλωνε ότι ο ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει χωρίς μεταφερόμενα ελλείμματα από τα καταργηθέντα ταμεία.
Πάντως, θέλω για μια ακόμη φορά να σας διαβεβαιώσω ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον της, ενεργεί πάντοτε προς το συμφέρον του Ταμείου και των ασφαλισμένων και δεν εξυπηρετεί καμία άλλη σκοπιμότητα.
Θα πρέπει όμως από κοινού να ενεργήσουμε για να επιτύχουμε  τη βιωσιμότητα του ενοποιημένου φορέα, με την αποδοχή του αιτήματος χρηματοδότησης σε ποσοστό 0,62% επί του ΑΕΠ.
Γι’ αυτό και ζητώ τη βοήθειά σας. Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, ο ΟΑΕΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχει, γιατί διαφορετικά θα πληγεί καίρια το ασφαλιστικό σύστημα στο χώρο των ΜΜΕ».