Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Πανελλαδική κινητοποίηση για το ασφαλιστικό αποφάσισε το Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Πανελλαδική κινητοποίηση για το ασφαλιστικό αποφάσισε το Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Να καταστήσουν ανενεργό στην πράξη το Π.Δ. 258 ζητά από τους επαγγελματοβιοτέχνες η Συνομοσπονδία
Στις 4 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ με μοναδικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Π.Δ. 258/2005 που αφορά την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας ζητεί από τις τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες καθώς και από τα πρωτοβάθμια σωματεία να οργανώσουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και να διεκδικήσουν την ανατροπή του Π.Δ. 258.
Παράλληλα επισημαίνει ότι θα αναζητηθεί και η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για την αναδρομική ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ θα εξετασθεί και η περίπτωση μη καταβολής εισφορών για ένα διάστημα, από τους ασφαλισμένους στα τρία ταμεία.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΒΕΕ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου και η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο και γενικό γραμματέα, Δημήτρη Ασημακόπουλο και Νίκο Σκορίνη, αντίστοιχα, αναφέρει:

«Το Δ.Σ. επισήμανε και καταδίκασε ομόφωνα, την μέχρι στιγμής ανακολουθία λόγων και έργων από πλευράς των υπουργών Απασχόλησης και Οικονομίας. Ο κ. Τσιτουρίδης έχει επανειλημμένα, δημοσίως – και ενώπιον των οργάνων της ΓΣΕΒΕΕ – δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις που θα λάβουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι, προ του 1993, αλλά και οι μετά το 1993 και ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις εισφορές. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν θα γίνουν, με τις πολιτικές που θα αποφασισθούν το 2008 για το ασφαλιστικό, αλλαγές στις συντάξεις και τα ανώτερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, των ήδη ασφαλισμένων.
Η σημερινή πραγματικότητα όμως, άλλα δείχνει και άλλα σηματοδοτεί για το άμεσο μέλλον. Εκτός κι αν οι δεσμεύσεις δεν αφορούν στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους. Τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αυτούς που όλοι θωπεύουν προεκλογικά. Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει πλέον, εδώ και τώρα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό. Ώστε όλοι να γνωρίζουν και ανάλογα να αποφασίσουν. Οι συζητήσεις για μελέτες και έρευνες, είναι προσχηματικές. Μάλλον χρόνος επιχειρείται να κερδηθεί.
Έως και τώρα ακόμα, δεν έχει καταστεί δυνατόν το κράτος και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να καταθέσουν στοιχεία στην επιτροπή για το ασφαλιστικό ("Σοφών") για να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO)! Ηθελημένη καθυστέρηση ή ανυπαρξία στοιχείων;
Σήμερα και από 1/1/2007, όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΑΕΕ, (προερχόμενοι από το ΤΕΒΕ και ΤΑΕ), θα λάβουν μειωμένες συντάξεις και μάλιστα με αναδρομική προσαρμογή για όλο τον διανυθέντα ασφαλιστικό τους βίο, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 258/2005. Η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις, ολιγωρεί.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ :
• Επανέλαβε την άρνηση της ΓΣΕΒΕΕ να αποδεχτεί έστω και 1 ευρώ μείωση των, ήδη χαμηλών, συντάξεων και ζητά την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Θα αγωνισθεί ώστε να μην πραγματοποιηθούν και εφαρμοσθούν οι εγκληματικές διατάξεις του Π.Δ. 258/2005 που συνιστά  πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία καταπάτησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων με αναδρομική ισχύ.
• Οι ομοσπονδίες (τοπικές και κλαδικές) και τα 1.500 σωματεία μέλη μας, να οργανώσουν κινητοποιήσεις, ώστε να ενημερώσουν και να διεκδικήσουν την ανατροπή του Π.Δ. 258. Να το καταστήσουν ανενεργό στην πράξη. Θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους επιμένουν στην εφαρμογή του.
• Να συνεχισθούν, με αμείωτο ρυθμό, οι κινητοποιήσεις, σε κάθε πόλη της επικράτειας, με κάθε πρόσφορο τρόπο που θα επιλεγεί από τις τοπικές κοινωνίες, με κατάληξη σε κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.
• Να αρχίσει συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης και του τελευταίου βιοτέχνη και εμπόρου.
• Να διανεμηθεί πληροφοριακό υλικό σε όλους τους ασφαλισμένους που επισκέπτονται τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ.
• Να συνεχισθεί η ενημέρωση των κομμάτων, του πολιτικού κόσμου, των μέσων Ενημέρωσης.
• Να αναζητηθεί και η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη (αναδρομική ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων).
• Θα εξεταστούν, επίσης, προτάσεις που κατατέθηκαν από μέλη του Δ.Σ., όπως η μη καταβολή εισφορών, για ένα διάστημα, από τους ασφαλισμένους, πανελλαδικά.
Το κράτος, αν θέλει να είναι φερέγγυο, πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα ώστε να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των Ταμείων για ένα καλύτερο αύριο.
Και όχι να καλεί τους ασφαλισμένους να δώσουν ένα μέρος από την ήδη χαμηλή σύνταξή τους (το 30%) για να καλυφθούν ελλείμματα για τα οποία φέρει και την μεγάλη ευθύνη και για την κάλυψη των οποίων έχει επίσης δεσμευθεί.
Άλλες οι συμπεριφορές για κοινωνικές ομάδες και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα (τράπεζες) και άλλες για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αποτελούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα στηρίζουν με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλουν (τις υψηλότερες στην Ε.Ε.) το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.
Η σημερινή ανακολουθία κυβερνητικών δεσμεύσεων και έργων, προδικάζει ένα ζοφερό άμεσο μέλλον (μετά το 2008), όχι μόνο για τους επαγγελματοβιοτέχνες που σήμερα δοκιμάζονται, αλλά για όλους τους Έλληνες ασφαλισμένους».