Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΕ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΕ

– Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ, επαναφορά της περαίωσης, αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. Έρχονται και τα τεκμήρια…
Απάντηση με πανελλαδική απεργία στις 13 Οκτωβρίου

Τον κεφαλικό φόρο επί τουρκοκρατίας, το λεγόμενο χαράτσι, ζήλεψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γεώργιος Αλογοσκούφης με τα νέα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε, ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή και αποτελούν πλέον, νόμο του κράτους.
Με 8 μέτρα – φωτιά για τους φορολογούμενους, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού καλώντας στο ταμείο ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, ιδιοκτήτες Ι.Χ., εισοδηματίες κ.ά.

Στο στόχαστρο των νέων μέτρων βρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάποιοι από αυτούς δεν πληρώνουν φόρους. Το νέο πακέτο των φορολογικών μέτρων προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Καταργείται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους και το αντίστοιχο φορολογικό κλιμάκιο υπόκειται σε συντελεστή 10%. Έτσι, επαγγελματίες που δήλωναν ως τώρα ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και δεν πλήρωναν φόρο θα πληρώνουν τώρα 800 ευρώ, ενώ όσοι δήλωναν πάνω από 10.500 ευρώ θα επιβαρυνθούν όλοι με 1.050 ευρώ επιπλέον, είτε δηλώνουν 20.000 ευρώ είτε 100.000 ευρώ. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούσαν ότι το μέτρο θα αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Εξαιρούνται τα εισοδήματα κατά τα τρία πρώτα έτη από την έναρξη των εργασιών του εν λόγω επαγγελματία, ενώ διατηρούνται τα αφορολόγητα που προβλέπονται για τα προστατευόμενα τέκνα. Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι «η διάταξη συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών καθώς η ανάλυση δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών – επιτηδευματιών δηλώνει κατά μέσο όρο σημαντικά μικρότερο εισόδημα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα μεγάλο ποσοστό δηλώνει εισόδημα μικρότερο του αφορολόγητου ορίου, το οποίο καταστρατηγείται».
2. Ρυθμίζονται οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι 31/12/2008, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδου που έκλεισαν έως 31/12/2006, δηλαδή τις χρήσεις 2000 έως 2006. Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι προαιρετική και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9 εκατ. ευρώ. Η διάταξη θα συνδυασθεί με παράταση των παραγραφόμενων χρήσεων κατά ένα έτος.
Στη ρύθμιση για την περαίωση δεν θα ενταχθούν όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση, διευκρίνισε ο υπουργός.
3. Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω ΔΟΥ για να καταβληθούν σε 24 μηναίες δόσεις το πολύ.
4. Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2009 όλων των Ι.Χ. κατά 20%.
Απεργία των ΕΒΕ στις 13 Οκτωβρίου
Τα νέα φορολογικά μέτρα κατήγγειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε ότι «η αποτυχία διαχείρισης του κρατικού μαγαζιού βαπτίσθηκε προσπάθεια και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».
Με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού, συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί την κατασυκοφάντηση και δυσφήμιση των ΕΒΕ, για να δημιουργηθούν οι ανάλογοι κοινωνικοί αυτοματισμοί και να περάσουν όσο το δυνατόν με λιγότερο πολιτικό κόστος τα μέτρα.
«Το υπουργείο στοχοποίησε τους μικροεπαγγελματίες. Τους φόρεσε δε και το κίτρινο άστρο που έφεραν οι Εβραίοι στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο για να ξεχωρίζουν από την Άρια φυλή. Μέσα σε λίγες μέρες, το υπουργείο Οικονομίας κατόρθωσε με ανακριβή στοιχεία να δυσφημίσει και να ποινικοποιήσει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Γυρίζουμε 30 χρόνια πίσω, μόνο και μόνο για να διευκολυνθεί το πέρασμα της φοροεπιδρομής».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ, αποφάσισε πανελλαδικό κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 13 Οκτωβρίου με κεντρικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.