Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Συνδιοργανωτής ο Ήφαιστος στη συγκέντρωση της ΟΒΣΑ για το ασφαλιστικό

Συνδιοργανωτής ο Ήφαιστος στη συγκέντρωση της ΟΒΣΑ για το ασφαλιστικό

siskepsi hfaistou1.jpg

siskepsi hfaistou1.jpgΔιοργανώνεται στις 29 Ιανουαρίου στο θέατρο «Διάνα»
Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη για τα μέλη του σωματείου

Συνδιοργανωτής, μαζί με άλλα 36 πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής, είναι ο Ήφαιστος, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΒΣΑ για το ασφαλιστικό πρόβλημα που προέκυψε με την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο θέατρο Διάνα (Ιπποκράτους 7). Για τη σωστή προετοιμασία συμμετοχής αλλά και για ενημέρωση για το τι ακριβώς «πρεσβεύει» το Π.Δ. 258/2005 για την ίδρυση του νέου ασφαλιστικού φορέα του ΟΑΕΕ το Διοικητικό Συμβούλιο του Ήφαιστου διοργάνωσε σύσκεψη στις 17 Ιανουαρίου στα γραφεία του σωματείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολλά μέλη του Ήφαιστου (τα γραφεία ήταν κατάμεστα) οι οποίοι δήλωσαν τη διάθεσή τους για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.
Ο πρόεδρος του Ήφαιστου Θεόδωρος Χρυσολωράς στην αρχή της σύσκεψης τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να είναι συνδιοργανωτής στην εκδήλωση της ΟΒΣΑ, θέλοντας να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην επιτυχία της και στο στόχο για απόσυρση του Π.Δ. 258 και παράλληλα να συνδράμει στον αγώνα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών για αξιοπρεπείς συντάξει και για δημόσια ασφάλιση. Στην ομιλία του ο Θ. Χρυσολωράς μεταξύ άλλων τόνισε:
«Γίνεται μια προσπάθεια, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ασφαλιστικά κεκτημένα που υπήρχαν μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο να καταργηθούν…
Στη χώρα μας η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 1990 με το νόμο Σιούφα και συνεχίστηκε αργότερα με το σχέδιο Γιαννίτση για την «κατεδάφιση» του ασφαλιστικού συστήματος… Τότε ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος και αναγκάστηκαν να μην προχωρήσουν. Τώρα όμως όλα αυτά τα σχέδια έρχονται με δόσεις, ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρουν πιο εύκολα να περάσουν αυτά που έχουν σχεδιάσει».
Στη συνέχεια, ο Θ. Χρυσολωράς αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του Π.Δ. 258, επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και μειώνονται οι συντάξεις σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και 30%. Αναφέρθηκε και στο έλλειμμα που παρουσιάζει ο ΟΑΕΕ και τόνισε ότι το έλλειμμα αυτό καλούνται να το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι των τριών ταμείων που ενοποιούνται. Επισήμανε ότι η συγκέντρωση στις 29 Ιανουαρίου δεν γίνεται μόνο για την απόσυρση του Π.Δ. για την ενοποίηση των ταμείων. Ταυτόχρονα με αυτό το αίτημα, βάζουμε και τις διεκδικήσεις για καλύτερη και δημόσια ασφάλιση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ανέφερε ότι στις διεκδικήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, άδεια ασθενείας με επίδομα για όλο το διάστημα που παραμένει ο ασφαλισμένος επαγγελματίας εκτός δουλειάς, προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το μέγεθος και τα κέρδη των επιχειρήσεων κ.ά. Ο Θ. Χρυσολωράς προέτρεψε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στη συγκέντρωση, γιατί όπως δήλωσε, πιστεύει ότι αν ασκηθεί μεγάλη πίεση, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως είχε γίνει παλιότερα με τις μεγάλες συγκεντρώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σ’ όλη τη χώρα.
Στη σύσκεψη μίλησε και ο συν. Κώστας Μπόλιαρης, μέλος του Δ.Σ., ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:
«Πριν 20 χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία ήταν 45% και με την πάροδο του χρόνου, έφτασε στο 10,7%.
Το κράτος θέλει να μην πληρώνει τίποτα για την ασφάλισή μας και θέλει να μας σπρώξει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Όμως όλοι γνωρίζουμε, τι συνέβη πριν από 20 χρόνια που οι εταιρίες αυτές έταξαν ότι θα απέδιδαν 20 εκ. δραχμές στο τέλος του ασφαλιστικού συμβολαίου.
Πέρασαν τα χρόνια και τα χρήματα που έδωσαν σ’ όσους ασφαλίστηκαν σ’ αυτές είναι ελάχιστα και δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτά που έταξαν… Εμείς θέλουμε δημόσια ασφάλιση, με την εποπτεία και με συμμετοχή του κράτους από τους φόρους που όλοι μας πληρώνουμε»…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ήφαιστου εκτός από τη διοργάνωση της σύσκεψης έστειλε επιστολή προς όλα τα μέλη του σωματείου, όπου τα ενημερώνει για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και τα καλεί να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο θέατρο Διάνα.

Ο Ήφαιστος ενημερώνει για τη σωστή
συντήρηση των λεβητοστασίων

Στο περιθώριο της σύσκεψης για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του Ήφαιστου Θ. Χρυσολωράς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους συναδέλφους και για διάφορα άλλα θέματα που αφορούν το σωματείο και τον κλάδο γενικότερα.
• Ο Ήφαιστος δημιούργησε επιτροπή με αντικείμενο την προβολή του Κλάδου. Ήδη μέλη του σωματείου, μετά από συνεννόηση με την τροχαία, μοίρασαν φυλλάδια στα διόδια της εθνικής οδού που ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα σωστής συντήρησης και καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
• Ενημέρωσε ότι η τροποποποίηση του Π.Δ. 362, έτσι ώστε να μπορούν και οι νέοι συνάδελφοι να πάρουν την άδεια του εγκαταστάτη για τα αέρια καύσιμα, καθυστερεί. Επισήμανε ότι αιτία γι’ αυτή την καθυστέρηση είναι η αλλαγή θέσης γι’ αυτό το ζήτημα, από την Εστία. Τόνισε ότι γίνεται ένα παιχνίδι σε βάρος των νέων συναδέλφων, όπως είχε γίνει και το 2001 όταν υπογράφηκε το Π.Δ. 362.
• Το θέμα αλλαγής της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για τους ρύπους από τις σταθερές εστίες καύσης θα απασχολήσει τον κλάδο αμέσως μόλις λήξει το πρόβλημα με την τροποποίηση του 362.
Ενημέρωση για την ΕΣΚΕΛ
Στη σύσκεψη, συμμετείχε ως μέλος του Ήφαιστου και ο πρόεδρος της ΕΣΚΕΛ, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να ενημερώσει για το νέο κατάστημα που άνοιξε ο συνεταιρισμός στον Πειραιά.
Ο Β. Μάλλιος ζήτησε απ’ όλους να βοηθήσουν την ΕΣΚΕΛ και με αγορές αλλά και με την εγγραφή τους ως μέτοχοι στο συνεταιρισμό.
Τόνισε ότι η ΕΣΚΕΛ καταβάλλει προσπάθεια για να κρατήσει τις τιμές των προϊόντων κεντρικής θέρμανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Επίσης δήλωσε ότι ένα δυνατός συνεταιρισμός θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο προς τα μέλη του όσο και σε ολόκληρο τον κλάδο γενικότερα.