Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Ο ΟΑΕΕ ξεπούλησε ομόλογα για να πληρώσει συντάξεις και επιδόματα Αυγούστου

Ο ΟΑΕΕ ξεπούλησε ομόλογα για να πληρώσει συντάξεις και επιδόματα Αυγούστου

Μέσα στον Ιούλιο ο ΟΑΕΕ ρευστοποίησε 15% των σταθερών ομολόγων του για να κατορθώσει να καταβάλει τις συντάξεις και τα επιδόματα Αυγούστου στους δικαιούχους. Τα ομόλογα αυτά πουλήθηκαν με απώλειες αφού ο ΟΑΕΕ τα είχε αποκτήσει στο 104,6 και τα πούλησε στο 99,4 καθώς χρειαζόταν επειγόντως ρευστό χρήμα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πώληση αυτών των ομολόγων έδωσε προσωρινή λύση στα οικονομικά προβλήματα του ασφαλιστικού φορέα των αυτοαπασχολουμένων. Το επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΕ αναμένεται να ρευστοποιήσει ακόμη 15% των ομολόγων, τα οποία είχαν δοθεί στο ταμείο από το κράτος για υποχρεώσεις της περιόδου 1995 – 2004. Στόχος είναι να εισπραχθούν άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να «κλείσει» το ταμείο τη χρονιά. Με βάση τις εκτιμήσεις ο ΟΑΕΕ χρειάζεται άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και έτσι δεν αποκλείεται να πουλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ

Το θέμα της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ στις 29 Ιουλίου. Με επιστολή, που έστειλε μετά από αυτή τη συνεδρίαση η ΓΣΕΒΕΕ προς τον υπουργό Απασχόλησης Β. Μαγγίνα επισημαίνεται η αθέτηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης περί κάλυψης των ελλειμμάτων τριών ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ που ενοποιήθηκαν και αποτελούν τον ενιαίο φορέα ασφάλισης, τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα στην επιστολή τονίζεται:
"Οι δεσμεύσεις για κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων που ενοποιήθηκαν (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) για την δημιουργία του ΟΑΕΕ, καθώς και η  διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, δεν τηρήθηκαν από την Πολιτεία.
• Πριν από ένα χρόνο, το 2006, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς (μετά την αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ και των φορέων των ΜΜ Επιχειρήσεων) η μείωση κατά 30% των συντάξεων ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα του ταμείου!
• Τον Ιανουάριο δε του 2007 πάλι την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η εκποίηση αποθεματικών του ΤΕΒΕ (μετοχές της ΕΤΕ) για πληρωμή συντάξεων.
• Μόλις πρόσφατα ο ΟΑΕΕ υποχρεώθηκε να εκποιήσει μέρος ομόλογου, με ζημία, για να πληρωθούν οι συντάξεις και τα δώρα του Αυγούστου.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός του ΟΑΕΕ, του φορέα Ασφάλισης των ΜΜΕ, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων προβλέπεται με τον Ν. 2676/99 η κάλυψη των ελλειμμάτων (των υπό ενοποίηση ταμείων) από το Κράτος. Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες καμία μέριμνα, εκτός από υποσχέσεις. Αυτή η ανασφάλεια που καλλιεργείται από  την αδιαφορία της Κυβέρνησης  έχει επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα σε μικρή κλίμακα. Αυτό αναδεικνύεται και με έρευνες που γίνονται στην Ε.Ε. και παρουσιάσθηκαν σε ημερίδα που έγινε στις Βρυξέλες στις 22/06/2007.
Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τις μικρές επιχειρήσεις θα αξιολογηθεί στην πράξη από ουσιαστικές πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και όχι από λόγια "συμπαράστασης" και υποσχέσεων.
Αν δεν καλυφθούν τα ελλείμματα των ενοποιημένων ταμείων και δεν νομοθετηθεί η σταθερή επιχορήγησή τους με το 0,6 % του ΑΕΠ, σε πρώτη φάση, όπως άλλωστε ζητά και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ, ο ασφαλιστικός μας οργανισμός δεν θα έχει μέλλον βιώσιμο. Εκτός αν μειωθούν οι συντάξεις, αυξηθούν οι εισφορές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!!! Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να προτείνουν τι θα πράξουν ΤΩΡΑ για τον φορέα ασφάλισης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ΟΧΙ μετά τις εκλογές".