Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Παγκόσμια Ημέρα Νερού…

Παγκόσμια Ημέρα Νερού…

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) συνέπεσε με το φαινόμενο της παρατεταμένης ανομβρίας στη χώρα μας, και όχι μόνο.
Είναι γεγονός ότι στην πατρίδα μας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα ούτε τις έως σήμερα πολιτικές ηγεσίες, ούτε τους ίδιους τους πολίτες.
Εξαίρεση σ’ αυτό, είχαμε τη διετία 1989 – 1990, λόγω της ανομβρίας που είχαμε τότε.
Σήμερα το ενδιαφέρον επανέρχεται, πάλι λόγω της ανομβρίας.
Ο κρατικός μηχανισμός συλλαμβάνεται ως συνήθως απροετοίμαστος, ενώ οι πολίτες ενεργοποιούνται μόνο λόγω της αμεσότητας του προβλήματος.
Πριν από δύο μήνες οι αρμόδιοι μας καθησύχαζαν, όμως αργότερα, βλέποντας ότι η κατάσταση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, άρχισαν να ασχολούνται πιο σοβαρά με το θέμα. Στα μέσα του Μάρτη, έγινε ειδική συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό.
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αμέσως μετά απ’ αυτή τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι η ενδεχόμενη συνέχιση της ανομβρίας, θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι μόνο στην άρδευση, αλλά και στην ύδρευση περιοχών της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονίας, αλλά και σχεδόν όλα τα νησιά.
Τα προτεινόμενα μέτρα είναι, κατά βάση, η ενημέρωση του κοινού για εξοικονόμηση νερού, η αφαλάτωση, κυρίως στα νησιά, και οι επισκευές στο υδρευτικό και αρδευτικό δίκτυο.
Δηλαδή, τρέχουμε την τελευταία στιγμή, για να προλάβουμε, όπως γίνεται συνήθως.
Τα προηγούμενα χρόνια ενώ ήταν πλούσια σε βροχοπτώσεις, κατά κοινή ομολογία, η εξοικονόμηση νερού ήταν σχεδόν μηδαμινή. Σήμερα, η κυβέρνηση, παραδέχεται ότι το 40% περίπου του νερού που καταναλώνουμε, αποτελούν οι απώλειες λόγω βλαβών στα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης.
Ακόμη έγινε γνωστό ότι στο 50% περίπου των αρδευομένων περιοχών της χώρας, η άρδευση γίνεται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, με συνέπεια την υπερκατανάλωση, δηλαδή τη σπατάλη.
Το παραπάνω ποσοστό είναι τρομακτικό, αν ληφθεί υπόψη ότι το 86% της κατανάλωσης νερού στη χώρα μας πηγαίνει στην άρδευση.
Με αφορμή το φαινόμενο λειψυδρίας και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση.
Σ’ αυτή την εκδήλωση ο καθηγητής υδρογεωλογίας και πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Στουρνάρας, μεταξύ άλλων επισήμανε:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς ουσιαστική διαχείριση… Οι επιπτώσεις στη χώρα μας από την παρατεταμένη ανομβρία και τις αυξημένες συνθήκες εξάτμισης, αναμένονται σημαντικές, τόσο στα επιφανειακά υδατικά συστήματα, όσο, κυρίως, στα υπόγεια υδατικά συστήματα.
Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικότερες στις περιοχές που συνδέουν την άρδευση ή την ύδρευσή τους με υπόγεια νερά και ιδιαίτερα εκεί όπου ήδη έχει παρατηρηθεί υπεράντληση των υδροφόρων οριζόντων»…
Βέβαια, σήμερα, εκτός της ποσότητας του νερού, εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και αυτό της ποιότητάς του.
Έχει γίνει πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η δημοσιοποίηση καταστάσεων που μιλούν για «βρύσες που στάζουν δηλητήριο» και που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Νίκος Χαβιέρης