Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Αγορά και ακρίβεια…

Αγορά και ακρίβεια…

Σαράντα ένα μέτρα ανακοίνωσε ότι προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις νομαρχίες, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην αγορά.
Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, παρουσιάζοντας τα μέτρα, οι στόχοι των δράσεων θα είναι μετρήσιμοι με σκοπό τη λειτουργία μιας ελεύθερης και δίκαιης αγοράς, τονίζοντας ότι «η ασυδοσία θα κοπεί φέτα – φέτα μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά».
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση «μαύρης λίστας» επιχειρήσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπερβολή στις αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, η σύσταση «Ενιαίου Φορέα Ελεγκτικού Έργου», και ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα απ’ αυτά τα μέτρα είχαν εξαγγελθεί και κατά το παρελθόν, χωρίς όμως να εφαρμοστούν ενώ μερικά ισχύουν εδώ και καιρό, όμως δεν εφαρμόζονται στην πράξη.
Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των μέτρων ο υπουργός Ανάπτυξης θέλοντας να επισημάνει την ευθύνη των καταναλωτών, ανέπτυξε μια πρωτότυπη θεωρία τονίζοντας ότι «η ακρίβεια είναι σαν το τανγκό. Χρειάζεται δύο για να το χορέψουν». Όμως ο υπουργός ξέχασε να μιλήσει για την ορχήστρα, την οποία όταν δεν έχει μαέστρο το κράτος, αναλαμβάνουν οι κερδοσκόποι, παίζοντας το σκοπό που τους ενδιαφέρει. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια, μας μιλούσαν για ελεύθερη αγορά, όπου ο ανταγωνισμός θα λειτουργούσε υπέρ του καταναλωτή.
Όμως, υπό την πίεση των εκρηκτικών διαστάσεων που πήρε η ακρίβεια στη χώρα μας, οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων. Το ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν και δεν παραμείνουν στα χαρτιά όπως και τις προηγούμενες φορές. Το ζητούμενο είναι να μην γίνουμε γι’ άλλη μια φορά θιασιώτες της επισήμανσης που λέει ότι «το κυρίαρχο πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η έλλειψη κανόνων, αλλά η έλλειψη ελέγχων».
Δεν πρέπει, όμως, να μας διαφεύγει της προσοχής, ότι υπάρχουν παραδείγματα όπου εφαρμογή κάποιων μέτρων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και λειτουργεί σε βάρος των καταναλωτών. Πρόσφατο παράδειγμα έχουμε το μέτρο του υπουργείου Οικονομίας με τον ενιαίο φόρο κατανάλωση στο πετρέλαιο. Οι κερδοσκόποι της σχετικής αγοράς, βρήκαν γι’ άλλη μια φορά την ευκαιρία, «ταμπουρωμένοι» πίσω από τη βαρυχειμωνιά και την αύξηση των διεθνών τιμών, να κάνουν σε διάστημα δύο εβδομάδων, ανατιμήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που φτάνουν το 10%!
Η πάταξη των φαινομένων κερδοσκοπίας, δεν αντιμετωπίζεται λοιπόν μόνο με την εξαγγελία κάποιων μέτρων.
Αν δεν συνειδητοποιηθεί από τους αρμόδιους ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, ικανό και έντιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικός εξοπλισμός σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως συνεργασία με τοπικούς, επαγγελματικούς και εμπορικούς φορείς, τότε η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην αγορά, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην κοινωνία μας.
Όσο για το μέτρο που αναφέρεται στη δημοσιοποίηση «μαύρης λίστας» επιχειρήσεων που «υπερβάλλουν» στις ανατιμήσεις, θα πρέπει η κυβέρνησή μας να δώσει το παράδειγμα.
Στις πρώτες θέσεις αυτής της λίστας, θα πρέπει να μπει η ίδια, η οποία εκτοξεύει στα ύψη τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις εξοργιστικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις μεγάλες αυξήσεις πρόσφατα, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.
«Υ»