Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ο ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ο ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

est5.jpg

est5.jpgΟμόφωνα και με θερμό χειροκρότημα έγινε δεκτή η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για ανακήρυξη του τέως προέδρου Χαράλαμπου Λιάκου σε επίτιμο μέλος της Εστίας.
Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα ο νυν πρόεδρος Γιάννης Λαγκώνης προσέφερε τιμητική πλακέτα στον Χ. Λιάκο, τονίζοντας:
«Ο Μπάμπης Λιάκος έχει προσφέρει πάρα πολλά. Τον ευχαριστώ για τις πολλές εργατοώρες που αφιέρωσε τόσα χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι θα παίρνουν παράδειγμα, γιατί πράγματι ο Μπάμπης Λιάκος είναι παράδειγμα για όλους μας. Τον ευχαριστούμε, και το λιγότερο που μπορούμε να του προσφέρουμε είναι να τον ανακηρύξουμε επίτιμο μέλος της Εστίας και να του απονείμουμε τιμητική πλακέτα για όλα όσα προσέφερε στο σωματείο μας, στον κλάδο μας και στο επάγγελμά μας».
Μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας, παίρνοντας το λόγο ο Χ. Λιάκος τόνισε:
«Συνάδελφοι,
Καλημέρα σας, Χρόνια Πολλά για το νέο έτος, με υγεία σε σας και στις οικογένειές σας και εύχομαι κάθε επαγγελματική, οικονομική και ηθική επιτυχία.
Ευχαριστώ τη Διοίκηση κατ’ αρχάς για την πρότασή της να ανακηρυχθώ επίτιμο μέλος και εν συνεχεία εσάς (το σώμα) που εγκρίνατε την πρόταση και την ψηφίσατε.
Αποχώρησα από το επάγγελμα και το συνδικαλισμό τυπικά, ουσιαστικά βρίσκομαι δίπλα στη νέα Διοίκηση προσφέροντας τη βοήθειά μου σε ό,τι χρειάζονται. Αποχώρησα με ανάμεικτα αισθήματα αφ’ ενός μεν ότι παρέδωσα τη Διοίκηση σε νέους συναδέλφους με όρεξη για δουλειά στο συνδικαλισμό και συμβουλεύω και άλλους νέους να ασχοληθούν γιατί έχουν μπροστά τους μέλλον για εργασία και πρέπει να φροντίζουν τα επαγγελματικά τους συμφέροντα.
Αφ’ ετέρου βλέπω τον πόλεμο που δέχεται το σωματείο από τα άλλα, λες και τους τρώμε το φαΐ, λες και όταν κάτι κάνουμε δεν είναι για το καλό του κλάδου. Αντιδράσανε για τις επιστολές που έστειλε η διοίκηση στις νομαρχίες γιατί τους ενόχλησε το γεγονός ότι τις αφυπνίσαμε και άμεσα επικοινώνησαν με τα αντίστοιχα σωματεία.
Αφήστε που και προς εμένα καμία διοίκηση δεν έστειλε ένα ευχαριστώ που ενέδωσα στις επιθυμίες τους να αποχωρήσω από το συνδικαλισμό, ώστε να μην θεωρηθώ εμπόδιο για το καλό του κλάδου. Ένα έχω να τους πω, γιατί αυτός ο πόλεμος; Συνάδελφοι είμαστε όλοι και φροντίζουμε για το καλό του κλάδου.
Διακρίνω μια προσπάθεια καπελώματος από τον Ήφαιστο προς όλα τα σωματεία, λες και τα άλλα σωματεία δεν έχουν απόψεις, δεν μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν αυτοβούλως για τα συμφέροντα τα δικά τους και του κλάδου γενικά. Συνάδελφοι πρόεδροι αφυπνισθείτε και αποβάλετε την πλύση εγκεφάλου που σας έχει επιβάλλει ο Ήφαιστος, του οποίου σκοπός είναι να έχει τα ηνία του κλάδου και να αποφασίζει όπως αυτός θέλει ή όπως τον καθοδηγούν τα πολιτικά συμφέροντα.
Αποφάσισαν όπως ακούγεται, να γράψουν μέλη αποφοίτους των ΙΕΚ οι οποίοι δεν είναι εγκαταστάτες όπως προβλέπεται από τα καταστατικά μας (πρέπει να γίνει τροποποίηση καταστατικού) και όταν λέμε εγκαταστάτες εννοούμε να έχουν δικαίωμα να υπογράφουν πιστοποιητικά. Αυτοί το μόνο δικαίωμα που έχουν είναι να συνυπογράφουν με αδειούχο εγκαταστάτη. Κακώς δε οι εφορίες τους κάνουν έναρξη επιτηδεύματος χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Ας προσέξουν λοιπόν οι διοικήσεις να μη δίνουν δικαιώματα σε άτομα που δεν έχουν από το νόμο τα απαιτούμενα προσόντα. Ας ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία (να εργασθούν υπό την επίβλεψη αδειούχου εγκαταστάτη, να δώσουν εξετάσεις για την άδεια εγκαταστάτη) και μετά να ενταχθούν σε σωματεία.
Ο Ήφαιστος (και όποιο άλλο σωματείο) σκεπτόμενοι τη δημιουργία ομοσπονδίας προσπαθεί να έχει μεγάλο αριθμό μελών για να επιτύχει τον έλεγχο του κλάδου. Γι’ αυτό με βλέπετε να αντιδρώ και να φωνάζω «Αφυπνισθείτε συνάδελφοι, παίζονται παιχνίδια στην πλάτη σας». Τα άτομα αυτά θα είναι η καταστροφή του κλάδου, καθαρά ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο με σκοπό και μόνο να διχάσουν τον κλάδο.
Θυμίζω στον πρόεδρο της «Φλόγας» Νεάνθη, είχε δηλώσει ότι «αν παραιτηθεί ο πρόεδρος της Εστίας θα παραιτηθώ κι εγώ», αλλά μέχρι σήμερα δεν άκουσα τίποτα σχετικό. Συμπατριώτη πρόεδρε, σε ενοχλούσε η παρουσία μου στον κλάδο, γιατί; Ούτε επαγγελματικά είχα δραστηριότητα στην περιοχή που κατάγομαι και εγώ και εσύ, και ούτε το καταστατικό της Εστίας περιέχει άρθρο που να μην επιτρέπει στον πρόεδρο να είναι συνταξιούχος. Περιμένω απαντήσεις όχι μόνο από εσένα αλλά και από άλλους προέδρους, γιατί όλοι παρασυρθήκατε από το μένος του Ήφαιστου προς εμένα. Μία συγνώμη δεν είναι ντροπή, αλλά θα αλλάξει το κλίμα διχασμού που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κλάδο. Προσωπικά προβληματίζομαι και το τοποθετώ προς συζήτηση στο Δ.Σ. και εν ανάγκη προς ψήφιση στην επόμενη γενική συνέλευση από το σώμα, αν αξίζει τον κόπο να συνυπάρξουμε σε αυτή την ομοσπονδία, τη στιγμή που δεν υπάρχει γραμμή που να μας ενώνει με τα άλλα σωματεία, εκτός από το ότι κάνουμε το ίδιο επάγγελμα.
Διαφέρουμε δυστυχώς στις θέσεις και απόψεις. Εμάς μας ενδιαφέρει το καλό του κλάδου, πέρα από προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα, μας ενδιαφέρει η μόρφωση του κλάδου μια και η τεχνολογία αυξάνεται σε ραγδαίους ρυθμούς. Ήδη έχουν εμφανιστεί συνάδελφοι από τις χώρες της ΕΟΚ που ζητάνε τις άδειες του Π.Δ. 511 και 362 ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, και τότε να δούμε πόσα απίδια χωρεί ο σάκος. Εμείς θα συζητάμε για Ομοσπονδία και αυτοί θα εργάζονται κανονικά, παίρνοντας τη δουλειά μας και τους πελάτες μας, μέσα από τα χέρια μας. Σύντομα προβλέπει ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο κάθε ένας θα πάρει το μερίδιο από την τούρτα που του ανήκει.
Σας ενημερώνω για δύο περιπτώσεις που έπεσαν στην αντίληψή μου, που δείχνουν το πόσο υπολογίζουν την Εστία.
α) Έγιναν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της ΕΣΚΕΛ στον Πειραιά. Δεν μας κάλεσαν ενώ ο Ήφαιστος παρευρίσκετο.
β) Με πληροφόρησαν για μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα, του Ήφαιστου με υδραυλικούς, με θέματα συνταξιοδότησης. Την Εστία δεν την έχουν ενημερώσει να λάβει μέρος στη συζήτηση.
Τα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά αυτή ας τα σκεφτεί ο κάθε ένας μόνος του.
Σε αυτό το σημείο θέλω να κλείσω για να μη σας κουράζω περισσότερο με τους προβληματισμούς μου για το πού πάει ο κλάδος. Σας εύχομαι Καλή Χρονιά εν αναμονή της συνάντησης των σωματείων στη Λάρισα, ευελπιστώντας ότι εκεί τα πνεύματα θα έχουν ηρεμήσει και θα γίνει σε πολιτισμένο περιβάλλον, που θα μας ικανοποιήσει όλους, χωρίς αντεκγλίσεις, πάντα για το καλό του κλάδου. Αν και αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα. Προσωπικά θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της Διοίκησης, εφόσον το επιθυμούν, να συνπαραβρεθώ στο συνέδριο της Λάρισας, ώστε μαζί να αντιμετωπίσουμε το μένος του κλάδου.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας να με ακούσετε».