Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Τις θέσεις του σωματείου ανέπτυξε ο πρόεδρος Θ. Χρυσολωράς  στην εισήγησή του σε σχετική σύσκεψη στις 7 Μαΐου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
Δημιουργία βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον ΟΑΕΕ ζητούν τα σωματεία που συμμετέχουν στη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό».
Αυτό επισημάνθηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε η επιτροπή, στις 7 Μαΐου στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και ανακοινώθηκε η έναρξη του αγώνα διεκδίκησης του παραπάνω αιτήματος.
Στη σύσκεψη παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Ήφαιστου συν. Θεόδωρος Χρυσολωράς. Ξεκινώντας την παρέμβασή του εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου γιατί επιτέλους μετά από 30 χρόνια που προβάλλεται αυτό το αίτημα μπαίνει στη σωστή του βάση. Το αίτημα που διατυπώνουμε σήμερα, είπε, δεν είναι, γενικά και αφηρημένα η ένταξη στα ΒΑΕ, αλλά η δημιουργία κλάδου βαρέων στον ΟΑΕΕ και η ένταξη των συντηρητών καυστήρων σε αυτόν.
Αναφέρθηκε σε παλαιότερες θετικές προσπάθειες του Ήφαιστου και την ένταξη στον κλάδο ΒΑΕ όσων συναδέλφων είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
«Αυτό που διεκδικούμε σήμερα», τόνισε, «είναι κατ’ αρχήν η αποδοχή του αιτήματος, που πρακτικά σημαίνει 5 χρόνια νωρίτερα συνταξιοδότηση, η διαδικασία ένταξης και η χρηματοδότηση».
Επιχειρηματολογώντας για τις συνθήκες εργασίας που βιώνουν καθημερινά οι συντηρητές καυστήρων μέσα στα λεβητοστάσια αναφέρθηκε στην παρουσία επικίνδυνων ρυπαντών, όπως του μονοξειδίου του άνθρακα, του διοξειδίου του θείου, τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια κ.λπ. Αναφέρθηκε ακόμα στην παρουσία πολλών αμιαντούχων και άλλων καρκινογόνων υλικών στα λεβητοστάσια με τα οποία έρχονται σε καθημερινή επαφή οι συντηρητές καυστήρων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η καταπόνηση του οργανισμού των συναδέλφων η αρνητική επίδραση στην υγεία τους, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.
Δίνοντας έμφαση στο δίκαιο του αιτήματος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το αίτημα επομένως της ένταξης σε καθεστώς συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια νωρίτερα είναι απόλυτα δίκαιο και λογικό, αφού η δυνατότητά μας για εργασία καταστρέφεται γρηγορότερα».
Σήμερα ξεκινάμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα σημείωσε, δεδομένου ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εκφρασμένη πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων για τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων και ειδικοτήτων. Όμως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν προσαρμόζει τα αιτήματά του με βάση τις προθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων και των συμφερόντων που υπηρετούν, αλλά με βάση τις ανάγκες των συναδέλφων και το δίκιο. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι για το δίκιο μας και θα συμμετέχουμε, μέχρι τέλους σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που ξεκινάμε σήμερα. Η αποτελεσματικότητα του αγώνα θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή μας σε αυτόν. Όσο πιο πολλοί συμμετέχουμε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε. Γιατί δεν αρκεί να έχουμε δίκιο πρέπει και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για αυτό.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ήφαιστου, τόνισε ότι «μαζί με το αίτημα για δημιουργία κλάδου ΒΑΕ, θα πρέπει να προβάλουμε και το αίτημα της χρηματοδότησης του νέου ασφαλιστικού μας φορέα, του  ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι αν δεν υιοθετηθεί το αίτημα για χρηματοδότηση κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ταμείο μας οδηγείται σε οικονομικό στραγγαλισμό με αποτέλεσμα την προσπάθεια περικοπής συντάξεων και την υπέρογκη αύξηση των εισφορών μας».