Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Αντίδραση στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος

Αντίδραση στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος

Τα ψέματα τελείωσαν. Το Π.Δ. 258/2005, που ενοποιεί από 1/1/2007 τα τρία ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, κατεδαφίζει (χωρίς δεύτερη κουβέντα), το ασφαλιστικό σύστημα, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εν ενεργεία ασφαλισμένων και συνταξιούχων, και δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες και προϋποθέσεις για να τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, τα σχέδια και τα οράματά τους.
Δεν ξέρω αν όλα αυτά σας ακούγονται υπερβολικά, δεν θα έπρεπε όμως.
Όλες οι μελέτες που έγιναν από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και τη ΓΣΕΒΕΕ καταλήγουν σε άκρως απογοητευτικά συμπεράσματα για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.
Συγκεκριμένα:
• Από την 1/1/2007 που θα τεθεί σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και το διπλάσιο.
• Αυξάνονται επιπλέον οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές κλάσεις σε 10 από 8 που ήταν, χωρίς να αυξάνονται και οι συντάξεις. Σημειώνουμε ότι η μεταπήδηση από τη μία ασφαλιστική κλάση στην άλλη σημαίνει αύξηση της εισφοράς, πέρα της καθιερωμένης χρονιάτικης που μέχρι τώρα ήταν στο 10% περίπου.
• Για τους εμπόρους και αυτοκινητιστές θα είναι πολύ πιο πάνω οι εισφορές απ’ ότι θα είναι στους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ.
• Θα επέλθει μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% σε όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2009.
• Το Π.Δ. φορτώνει στους ασφαλισμένους τα τεράστια ελλείμματα των ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ που αγγίζουν το ποσό των 700 εκατ. ευρώ.
• Το κράτος ουσιαστικά σταματά να χρηματοδοτεί τον ασφαλιστικό οργανισμό. Μόνο για το ΤΕΒΕ, η χρηματοδότηση από 45% που ήταν πριν από 20 χρόνια, για τον ΟΑΕΕ τώρα θα φτάσει στο 10,7%.
Αυτά ως γενικό περίγραμμα των όσων έρχονται.
Και αν αναρωτιέστε για τα ειδικότερα, τα των συντάξεων δηλαδή, ορίστε:
Με 35 έτη ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, ένας ασφαλισμένος θα έπαιρνε σύνταξη 1.368,4 ευρώ. Με βάση το Π.Δ. 258/2005, η σύνταξη φτάνει στα 912,47 ευρώ. Μείωση δηλαδή, κατά 455,93 ευρώ.
Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις του συνόλου των ΕΒΕ για το Π.Δ., ο υπουργός Απασχόλησης, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΕ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καταθέτοντας σχέδιο, ή καλύτερα πρόταση «συμβιβαστικού» περιεχομένου νομοθετικής ρύθμισης, που και πάλι όμως η μείωση των συντάξεων υφίσταται.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ, με τη νέα πρόταση του υπουργού Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη, η μείωση της σύνταξης θα κυμανθεί στο 15%. (Στο προαναφερόμενο παράδειγμα, η μείωση θα είναι 289,94 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, μιλάμε για μείωση της σύνταξης και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί να μειωθούν οι συντάξεις από τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι, εδώ και χρόνια, με βάση το καταστατικό του ΤΕΒΕ και τους σχετικούς νόμους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας τις εισφορές που τους αναλογούσαν με βάση την ασφαλιστική κλάση που ήταν;
Για τα ελλείμματα του ταμείου και τη μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης του κράτους σε αυτό, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ασφαλισμένοι.
Την ευθύνη τη φέρουν οι διοικούντες τον οργανισμό και οι κυβερνήσεις, οι πρώην και η νυν, που αντιμετωπίζουν το ασφαλιστικό σύστημα σαν κόστος από το οποίο θέλουν να απαλλαγούν.
Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο απ’ όλους, χωρίς καμία άλλη παρερμηνεία.
Θ’ ακούσατε φαντάζομαι όλη αυτή τη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα για την πρόθεση των ταμείων να περικόψουν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.
Σ’ αυτό το μη τυχαίο λοιπόν, ο κλάδος και γενικότερα οι ΕΒΕ πρέπει να αντιδράσουν. Είναι από τις λίγες φορές που πρέπει να ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Το μέλλον των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ καθίσταται αβέβαιο, και αν η διοίκηση του Οργανισμού και η παρούσα κυβέρνηση δεν δουν αντίδραση, μαζικότητα και αγωνιστική διάθεση, είναι σίγουρο ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω.
Στο χέρι των ΕΒΕ βρίσκεται πλέον η ανατροπή της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος.
Μην τους κάνετε τη χάρη…