Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Αστοχίες υλικών…

Αστοχίες υλικών…

Για τη χρησιμότητα του Μητρώου των υλικών που ετοιμάζει η ΟΒΥΕ και την ασφάλιση των έργων θα μιλήσουμε σήμερα, και με αφορμή το πρόβλημα που αντιμετώπισε συνάδελφος της Φλώρινας σε εγκατάσταση που κατασκεύασε.
Από αστοχία υλικού, όπως τονίζεται, προκλήθηκε μεγάλη ζημιά, της τάξης των 25.000 ευρώ σε σουίτες ξενοδοχείου. Επόμενο ήταν να ακολουθήσουν μηνύσεις.
Ας παρακολουθήσουμε τα όσα σχετικά αναφέρει στην επιστολή του προς την ΟΒΥΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης:
«Μέλος του Συνδέσμου μας, τοποθέτησε σε δύο σουίτες πολυτελούς ξενοδοχείου της περιοχής μας, δύο συλλέκτες υδροληψίας, προκειμένου να φτιάξει την υδραυλική εγκατάσταση.
Κι ενώ παρέδωσε την εγκατάσταση, μετά από δύο μήνες πλημμύρισαν τα πατώματα από διαρροή στο συλλέκτη (έσπασε ο συλλέκτης και πιτσιλούσε). Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημίες 25.000 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης κατέφυγε σε μήνυση εναντίον του συναδέλφου, και ο συνάδελφος κατέφυγε εναντίον της εταιρίας.
Στην επικοινωνία που είχε ο συνάδελφος με την εταιρία (πολύ γνωστή) του δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε (αποζημίωση δηλαδή) και να καταφύγει όπου θέλει δικαστικά.
Ο συγκεκριμένος συλλέκτης κατά την ομολογία της προμηθεύτριας εταιρίας είναι κινέζικος. Ο συνάδελφος όμως τον αγόρασε για ευρωπαϊκό, βαρέως τύπου, όπως αναγράφεται και στον τιμοκατάλογο – προσπέκτ που έχει στα χέρια του ο συνάδελφος.
Εμείς σαν Δ.Σ. κάναμε αυτοψία και καταλήξαμε στο συμπέρασμα της αστοχίας υλικού.
Μόλις γνωστοποιήσαμε το θέμα, πολλοί συνάδελφοι μας ανέφεραν παρόμοια περιστατικά από τον ίδιο συλλέκτη, τον οποίο είχαν προμηθευτεί από άλλη εταιρία. Ο συγκεκριμένος συλλέκτης έχει αναγνωρισιμότητα πάνω στον κορμό του. Για ευνόητους λόγους όμως δεν τον αναφέρω».
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου τονίζει ακόμα ότι οι συνάδελφοι θα εξακολουθούν να είναι έρμαιο του κάθε τυχοδιώκτη αφού, όπως λέει, η πολιτεία δεν πρόκειται να απαγορεύσει την κυκλοφορία μη πιστοποιημένων υλικών.
Και κλείνει την επιστολή του με την παρότρυνση «αν τροποποιηθεί ποτέ το Π.Δ. 38/91, ας βγάλουμε εκτός τη δεκαετή εγγύηση καλής λειτουργίας».
Πολλά τα παράπονα -και δικαιολογημένα- των συναδέλφων από την ποιότητα των υλικών που κυκλοφορούν και την αντιμετώπιση που έχουν από τις εταιρίες (όχι όλες) όταν παρουσιαστούν τα προβλήματα.
Στην αντίληψή μας έχουν υποπέσει πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, έχουμε δει συναδέλφους να κρατάνε στα χέρια τους κομμάτι από το «άστοχο» υλικό, ζητώντας πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν.
Η Ομοσπονδία για το λόγο αυτό έχει ενημερώσει σχετικά τους συνδέσμους, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να ενημερώσουν τους συναδέλφους.
Στο καθημερινό αυτό πρόβλημα, τόσο το Μητρώο των υλικών όσο και η ασφάλιση των έργων θα βοηθήσει σημαντικά τους συναδέλφους.
Μέχρι ένα σημείο όμως.
Και γιατί το λέμε αυτό; Μα για τον απλούστατο λόγο, ότι εάν κάποιος πάρει στα χέρια του το υπό έκδοση εγχειρίδιο του Μητρώου και δεν το συμβουλεύεται, δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα.
Το Μητρώο είναι καλό, αρκεί να πειστούν οι συνάδελφοι ότι πρέπει να το κάνουν κτήμα τους.
Αν αποτελέσει άλλο ένα εγχειρίδιο στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου τους, τα αποτελέσματα, για τους συναδέλφους δεν πρόκειται να έχουν καμία ουσία.
Επικουρικά με το Μητρώο, η ασφάλιση των έργων θα προσφέρει στους συναδέλφους το εφόδιο εκείνο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και τους εμπόρους που τους παραπλανούν, αλλά και εκείνουν που θεωρούν ότι αυτοί είναι και κανένας άλλος στην περιοχή τους, σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που διακινούν.
Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρίες που παράγουν ή εισάγουν προϊόντα.