Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Με αισιοδοξία…

Με αισιοδοξία…

Ημέρες γιορτινές, αυτές που διανύουμε, που σίγουρα φέρνουν μέσα από τα μηνύματα που εκμπέμπουν, σε πολλούς «ανάταση ψυχής και διάθεσης».
Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι γιόρτασαν την έλευση του Θεανθρώπου, με την πίστη ότι τα μηνύματα που γεννήθηκαν αιώνες πριν, κάποτε θα γίνουν πράξη.
Έτσι παραμένει άσβεστη η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο της ανθρωπότητας. Είναι η ελπίδα που λειτουργεί σαν προωθητική δύναμη σ’ όλους τους αδύναμους και κατατρεγμένους του πλανήτη μας, να αγωνίζονται να επιβιώσουν και να παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές. Έναν κόσμο που πανανθρώπινες αξίες θα αποκτήσουν αληθινό νόημα και θα γίνουν πράξη και θα σταματήσουν να είναι μόνο λόγια κενά…
Σήμερα, το θείο άγγελμα των Χριστουγέννων «επί γης ειρήνη», έχει αφεθεί στα χέρια εκείνων που μπορούν να επιβάλουν πόλεμο. Σ’ αυτούς που «κηρύττουν πολέμους χάριν της ειρήνης» και χωρίς να προσπαθούν να κρατήσουν τα όποια προσχήματα,. Με παράφρονες δικαιολογίες, σκορπούν πόνο, δυστυχία, πείνα και προσφυγιά.
Είναι αυτοί που μέσα στην αλαζονεία τους ξεχνούν ότι το πέρασμά τους από τη ζωή έχει διάρκεια μόλις μερικές δεκαετίες και η παραφροσύνη μαζί  με την χωρίς όρια υποκρισία τους, οδηγεί την ανθρωπότητα σε καταστάσεις που ζούμε σήμερα…
Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το παραπάνω θείο διάγγελμα μιλάει για την «επί γης» ειρήνη. Προφανώς όταν «γεννήθηκε» αυτό το διάγγελμα ήταν αυτονόητο, ότι η πλανήτης μας θα υπάρχει και θα προσέφερε τα αγαθά του στο διηνεκές σε όλα τα όντα που τον κατοικούν.
Ίσως, τότε, αιώνες πριν, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι το πιο «έξυπνο ον», ο άνθρωπος, θα έφτανε στο σημείο να καταστρέψει ανελέητα τον πλανήτη που τον φιλοξενεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό, έχουμε τη συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 15 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Μία συνδιάσκεψη όπου εκπρόσωποι 180 χωρών, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν ακούν, δεν βλέπουν και δεν βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που συντελείται, ήρθαν σε «συμβιβασμό» για να μη χρεωθούν την αποτυχία της μη έκδοσης μιας οποιασδήποτε απόφασης για το σταμάτημα της καταστροφής του πλανήτη μας. Έτσι, αποφάσισαν να υιοθετήσουν έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις δύο ετών με στόχο μια νέα συνθήκη το 2009 που θα αντικαταστήσει αυτή του Κιότο.
Καμία δέσμευση για τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου, παρά τις προειδοποιήσεις και τις φωνές αγωνίας επιστημονικών και περιβαλλοντολογικών φορέων σ’ όλο τον κόσμο.
Εκτός από τις διαπραγματεύσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η συνδιάσκεψη στο Μπαλί έκλεισε και με τη συμφωνία να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες από τις κλιματικές αλλαγές και να προωθηθούν οι καθαρές τεχνολογίες. Όμως η εκτίμηση ειδικών είναι ότι οι οικονομικοί πόροι που προβλέπεται να διατεθούν γι’ αυτούς τους σκοπούς είναι ψίχουλα μπροστά σ’ αυτούς που απαιτούνται για μια πραγματική ενεργειακή επανάσταση με άμεσο στόχο τη σωτηρία του πλανήτη μας.
Όμως, επειδή όπως προαναφέραμε, οι μέρες αυτές των γιορτών, βοηθούν στην αναπτέρωση της ελπίδας, ας πιστέψουμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η ολοένα αυξανόμενη πίεση από οργανώσεις, επιστήμονες και πολίτες σε όλο τον κόσμο, θα ωθήσει τους κυβερνώντες να συμφωνήσουν σε δεσμευτικούς στόχους που θα αντιστρέψουν την πορεία καταστροφής…
Η νέα αρχή, που μας φέρνει ο καινούργιος χρόνος, ας μας γεμίσει με αισιοδοξία και με διάθεση αγωνιστικότητας που θα βοηθήσει να προσθέσουμε και το δικό μας λιθαράκι στο κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου…
Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές και το 2008 να είναι γεμάτο με υγεία και δημιουργικότητα για όλους μας…
«Υ»