Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης δύο νέα θύματα του μονοξειδίου του άνθρακα

Σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης δύο νέα θύματα του μονοξειδίου του άνθρακα

nefeli 1.jpg

nefeli 1.jpgΜε διαφορά 24 ωρών δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ξενοδοχείο Νεφέλη, από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα που εισέρευσε στα δωμάτιά τους, πιθανόν, λόγω του ότι είχε κλειστεί με “καπάκι” η έξοδος της καμινάδας
Πριν από αρκετά χρόνια, είχαμε ασχοληθεί με το θάνατο δύο Γερμανών τουριστών στη Ρόδο, που προήλθε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, την ώρα του ύπνου στα δωμάτιά τους σε ξενοδοχείο του νησιού.
Αργότερα, συγκλονιστήκαμε όλοι μας από το θάνατο των δύο μικρών παιδιών από τη Βρετανία σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο.
Πριν δύο χρόνια είχαμε το θάνατο ζευγαριού σε εξοχικό σπίτι στην Αμαλιάδα όπου είχε πάει για Σαββατοκύριακο, και η αιτία ήταν η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, που εισήλθε στην κρεβατοκάμαρα επειδή είχε κλείσει η καπνοδόχος.
Πέρυσι είχαμε το χαμό μάνας και κόρης στην Καστοριά, πάλι από μονοξείδιο του άνθρακα.
Φέτος ο κατάλογος αυτός εμπλουτίστηκε με άλλη μία τραγωδία που σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Νεφέλη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Στο ίδιο ξενοδοχείο, με διαφορά ενός εικοσιτετραώρου, στις 5 Νοεμβρίου δύο νέοι άνθρωποι, ηλικίας 28 και 27 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα.
Τα επαναλαμβανόμενα αυτά τραγικά περιστατικά, δείχνουν ότι μάλλον δεν έχει κατανοηθεί ο κίνδυνος από τον ύπουλο εχθρό, το μονοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται από την καύση με οποιοδήποτε καύσιμο (υγρό, αέριο ή στερεό) για τη θέρμανση.
Στην Κέρκυρα το καύσιμο ήταν υγραέριο, στην Καστοριά πετρέλαιο και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, φυσικό αέριο. Όλα αυτά τα περιστατικά προήλθαν από ανθρώπινα τεχνικά λάθη, και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν τηρηθεί κάποιοι στοιχειώδεις τεχνικοί κανόνες απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στη χρήση και λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο με “καπάκι” της καμινάδας της κεντρικής θέρμανσης είναι η αιτία που οδήγησε στο θάνατο των δύο νέων ανθρώπων στο ξενοδοχείο Νεφέλη.
Οι πραγματογνώμονες διαπίστωσαν ότι στη συγκεκριμένα καμινάδα είχε παραμείνει μόνο ένα άνοιγμα της τάξης του 10% από το οποίο έφευγε μικρό ποσοστό καυσαερίων ενώ τα υπόλοιπα παγιδεύονταν στην καμινάδα και μέσω ρωγμών ή πόρων διαχέονταν σε άλλους χώρους. Στα δωμάτια 401 και 501, του τέταρτου και πέμπτου ορόφου αντίστοιχα, όπου και βρέθηκαν οι νεκροί, περνούσε η καπνοδόχος (διπλόκτιστη) μέσω των παταριών που επεκτείνονταν σε όλη την επιφάνεια των ορόφων. Το αποτέλεσμα ήταν το συσσωρευμένο μονοξείδιο του άνθρακα μέσα από μικρορωγμές της καπνοδόχου, να “γεμίζει” σιγά – σιγά τα πατάρια και στη συνέχεια να διαχέεται στα συγκεκριμένα δωμάτια των δύο ορόφων. Η υψηλότερη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα μετρήθηκε στο δωμάτιο 401 όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα άνοιγμα προς το πατάρι, κάτω από το οποίο είχε τοποθετηθεί μία ντουλάπα.

Από το άνοιγμα αυτό το μονοξείδιο διοχετευόταν πολύ εύκολα στο δωμάτιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο καυστήρας τέθηκε σε λειτουργίας κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, στο δωμάτιο 401, η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα έφτασε στα 1000 ppm, ενώ στο λεβητοστάσιο ο χώρος γύρω από τον καυστήρα είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε θάλαμο αερίου με το μονοξείδιο του άνθρακα να έχει εκτοξευθεί πάνω από 3000 ppm.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως αίτιο της δημιουργηθείσας κατάστασης φέρεται να είναι το “τάπωμα” της καμινάδας από συνεργείο που εκτέλεσε εργασίες για τη δημιουργία μιας λαμαρινοκατασκευής στην ταράτσα του ξενοδοχείου.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ το συνεργείο έκανε μία μεταλλική προσθήκη, ώστε η καμινάδα του ζεστού νερού να συνεχίζει πάνω από το νέο στέγαστρο που δημιουργήθηκε, δεν έκανε το ίδιο και για την καμινάδα της κεντρικής θέρμανσης και την “τάπωσε”. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν τελικά τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης, το μονοξείδιο του άνθρακα να συσσωρεύεται και να εγκλωβίζεται μέσα στην καμινάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 είχε γίνει η μετατροπή της εγκατάστασης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο και η λειτουργία της δεν είχε παρουσιάσει προβλήματα τις προηγούμενες χρονιές.

nefeli2.jpg
Αστυνομικοί φρουρούν την είσοδο του ξενοδοχείου “Νεφέλη” το οποίο εκκενώθηκε
μετά το δεύτερο θάνατο από μονοξείδιο του άνθρακα στο δωμάτιο του πέμπτου ορόφου


Επισημαίνεται επίσης ότι στο λεβητοστάσιο του ξενοδοχείο βρέθηκε φύλλο ελέγχου του 2005, τότε που λειτουργούσε με πετρέλαιο, υπογεγραμμένο από τον Ηλία Καλαντίδη, πρόεδρο του Προμηθέα, ο οποίος έκανε έως τότε τη συντήρηση. Για τα επόμενα χρόνια με χρήση φυσικού αερίου, δεν υπήρχε φύλλο ελέγχου.
Καταγγελίες για αδράνεια
Τραγική ειρωνεία αποτελεί η όλη αντιμετώπιση του θέματος, που ενώ υπήρχαν οι ενδείξεις για το πρώτο θύμα ότι δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα, δεν έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για την αποφυγή και δεύτερου θανάτου λίγες ώρες αργότερα από την ίδια αιτία. Συγκεκριμένα, ο πραγματογνώμονας, μηχανολογός – μηχανικός, που πήγε με εντολή της αστυνομίας στο ξενοδοχείο δεν διαπίστωσε κίνδυνο από μονοξείδιο του άνθρακα. Έτσι το ξενοδοχείο λειτούργησε κανονικά και αργότερα είχαμε και το δεύτερο θάνατο. Τότε διατάχθηκε η εκκένωσή του και δόθηκε εντολή για νέα πραγματογνωμοσύνη.
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση
Η τραγωδία αυτή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι προηγούμενες στα ξενοδοχεία, δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα ως προς τη χρήση και λειτουργία των μηχανολογικών εγκαταστάσεων αυτών των μονάδων.
Στην προκειμένη περίπτωση, πώς είναι δυνατόν να “ταπώνεται” η καμινάδα από κάποιον εργαζόμενο σε συνεργείο λαμαρινοκατασκευών και να μην υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να εντοπίζει και να διορθώνει αυτή την πράξη.
Υποτίθεται ότι στις μονάδες αυτές υπάρχουν υπεύθυνα συνεργεία, και τεχνικοί ασφαλείας, όπου ελέγχουν τα οποιαδήποτε έργα ή επιπρόσθετες κατασκευές γίνονται, για την αποφυγή των οποιονδήποτε προβλημάτων.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, και με δεδομένο τα προγούμενα δυστυχήματα, να μην ελέγχονται διεξοδικά οι εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων και να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας;
Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένας ύπουλος εχθρός που αν δεν τον προσέξουμε με τη δέουσα προσοχή, θα θρηνούμε συνεχώς θύματα;