Αρχική » Περιεχόμενα » Εκθέσεις » Σούλα Κυβέρη: Οι «ζωντανές» εμπορικές εκθέσεις, ιδίως οι κλαδικές, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική στη μετά-covid εποχή

Σούλα Κυβέρη: Οι «ζωντανές» εμπορικές εκθέσεις, ιδίως οι κλαδικές, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική στη μετά-covid εποχή

Όταν, τον Φεβρουάριο του 2020, έκλειναν οι πόρτες της Climatherm – Energy 2020, κανείς δεν είχε φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε. Μέσα στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, οι προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εκθεσιακές διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν πρωτόγνωρες και εξαιρετικά απαιτητικές. Σήμερα, και με την πανδημία να είναι πάντα εδώ, με όλα τα προβλήματα που δημιουργεί σε αυτό που έως τώρα γνωρίζαμε όσον αφορά στην λειτουργία των κλαδικών εκθέσεων, η επόμενη Climatherm Energy θα είναι η πρώτη μεγάλη κλαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί «ζωντανά».
Η κα Σούλα Κυβέρη, επικεφαλής της διοργανώτριας εταιρείας Project, μας περιγράφει την εμπειρία της και μας ενημερώνει για το τι να περιμένουμε στην επερχόμενη διοργάνωση της έκθεσης, τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι κλαδικές εκθέσεις πλήγησαν παγκοσμίως από τη πανδημία, με κάποιες να «βγαίνουν» με ηλεκτρονικές εκδόσεις και κάποιες να ακυρώνονται εντελώς. Πώς πιστεύετε ότι διαμορφώνεται το σκηνικό για τον κλάδο των εμπορικών εκθέσεων γενικότερα στην μετά-covid εποχή αλλά και ειδικότερα για την Climatherm Energy;
Είναι γεγονός ότι η πανδημία του Covid -19 επηρέασε τις κλαδικές εκθέσεις παγκοσμίως. Σειρά εκθέσεων που είχαν προγραμματισθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα άλλαξαν ή αναδιαμορφώθηκαν σε ψηφιακές. Από έρευνες που διενεργήθηκαν στο χώρο προέκυψε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε Virtual ή Digital event έκριναν ότι οι εκδηλώσεις αυτές δημιουργούν κατά πολύ λιγότερες πωλήσεις από τις ζωντανές εκθέσεις ενώ πολλοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους είχε μηδενική αξία για τις εταιρείες τους.
Για τη πλειοψηφία των ερωτηθέντων οι αναβολές και ακυρώσεις εκθέσεων, έκανε ακόμα πιο προφανή την αξία της έκθεσης στις εταιρείες και επιβεβαίωσαν τη βούληση τους να επιστρέψουν στις ζωντανές κλαδικές εκθέσεις διατηρώντας το μέγεθος των περιπτέρων τους.
Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη το γεγονός ότι οι ζωντανές εμπορικές εκθέσεις, ιδίως οι κλαδικές, όπως η Climatherm Energy έχουν αποκτήσει, στη μετά-covid εποχή, μεγαλύτερη δυναμική καθιστώντας εμφανή την αναγκαιότητά τους για τη προώθηση των προϊόντων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η πανδημία του Covid ανέδειξε τη σημασία και το ρόλο που έχει η Climatherm Energy ως τη μοναδική κλαδική έκθεση στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από το μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτή. Επιχειρήσεων που αποτελούν δυνατά brand names στο χώρο του κλιματισμού και της θέρμανσης και οι οποίες με τη συμμετοχής τους επιβεβαιώνουν το σημαντικό ρόλο και τη συνεισφορά της Climatherm Energy στο συγκεκριμένο κλαδικό χώρο, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που ανοίγονται για τις ίδιες μέσα από αυτή.
Η διοργάνωση του 2020 αποτέλεσε την τελευταία έκθεση του Κλάδου πριν ξεσπάσει η πανδημία και κατά γενική ομολογία είχε δώσει την αίσθηση πως τα πράγματα άρχιζαν να πηγαίνουν καλύτερα. Από τότε έως σήμερα, δύο χρόνια αργότερα και με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ, ποια πιστεύετε πως θα είναι η αίσθηση στην επερχόμενη διοργάνωση; Από τις έως τώρα επαφές σας με τους εκθέτες, τι μηνύματα έχετε πάρει σε σχέση με την μετά-covid εποχή στην αγορά;
Κατά κοινή ομολογία η διοργάνωση του 2020 ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων σε αυτήν, αλλά και λόγω του ότι σε αυτήν αποτυπώθηκε και εκφράσθηκε το αίσθημα αισιοδοξίας που κυριαρχούσε στην αγορά, ιδίως της ενέργειας, αλλά και η δυναμική των εταιρειών μετά από την μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα, κρίση η οποία είχε αφήσει βαρύ το αρνητικό της αποτύπωμα στο κλάδο.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με τη πανδημία και τα αποτελέσματα που αυτή επέφερε στην παγκόσμια οικονομία. Αποτελέσματα τα οποία επιβράδυναν την ανάπτυξη που διαφαίνονταν το έτος 2020 χωρίς όμως και να τη φρενάρουν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι με τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, έχει επέλθει σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα τόσο στη παραγωγή όσο και στο εμπόριο, τα μηνύματα που υπάρχουν είναι πολύ θετικά και αισιόδοξα. Οι ήδη επιβεβαιωμένες συμμετοχές στην έκθεση, το γενικότερο ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτή, τα θέματα της και οι παρουσιάσεις που θα γίνουν, αναδεικνύουν την αισιοδοξία και βεβαιότητα που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο, πως οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν είναι διαχειρίσιμες και σε κάθε περίπτωση τα προσδοκόμενα αποτελέσματα μπορούν να έχουν μόνο θετικό πρόσημο.
Όλοι μας ακούμε για την τεράστια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Πώς αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από την δραστηριότητα του εμπορικού κόσμου;
Είναι γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση όπως ήδη διαγράφεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια δημιουργεί ανησυχία όχι όμως και αναστολή των επαγγελματικών δράσεων. Ο εμπορικός κόσμος έχει δείξει διαχρονικά ότι μπορεί να διαχειρισθεί τέτοιες κρίσεις ενεργώντας με φρόνηση και σύνεση. Αυτό συμβαίνει και τώρα όπου ο επιχειρηματικός κόσμος, ατενίζοντας το μέλλον, συνεχίζει να δρα και να αναπτύσσεται, με μικρότερα ίσως βήματα αλλά πάντα με δυναμική και προοπτική.
Η κλιματική αλλαγή απασχολεί όλο και περισσότερο καταναλωτές και κυβερνήσεις. Σαν διοργανώτρια μιας έκθεσης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με προϊόντα που αφήνουν σημαντικό ενεργειακό και κλιματικό αποτύπωμα, ποιες είναι οι αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις που παρατηρείτε να υιοθετούνται από τις διάφορες εταιρείες του Κλάδου;
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μείζον θέμα το οποίο για χρόνια η ανθρωπότητα αγνοούσε. Για τον τομέα όμως της θέρμανσης και της ψύξης το ζήτημα αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Όλες οι εταιρείες που ασχολούνται στο συγκεκριμένο τομέα εδώ και δεκαετίες είχαν στραφεί και πετύχει την επίτευξη ψύξης και θέρμανσης με τη λιγότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον, κυρίως δε ότι αφορά την ενέργεια. Επομένως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, αυτό που έκαναν και που συνεχίζουν να πράττουν είναι η εντατικοποίηση των «πράσινων» δράσεων τους τόσο στην έρευνα όσο και στη παραγωγή ώστε να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το ενεργειακό και κλιματικό τους αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Η Climatherm Energy κατά κανόνα συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια κλπ. Ποιες θα είναι οι θεματικές στην επερχόμενη διοργάνωση του 2022;
Στη έκθεση του 2022 συμμετέχουν κλάδοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Γεωθερμίας, του Φυσικού Αερίου, του Κλιματισμού της Θέρμανσης του Εξαερισμού, της Βιομηχανική Ψύξης, της Ηλιακής Ενέργειας, της Αφαλάτωσης, της Ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων καθώς και του τομέα της Διαχείρισης Αποβλήτων.
Οι ημερίδες και τα σεμινάρια που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα αφορούν όλους αυτούς τους προαναφερόμενους κλάδους, ώστε να δωθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να ενημερωθούν για τα πιστοποιημένα προϊόντα των νέων ενεργειακών τεχνολογιών αλλά και να έχουν πλήρη εικόνα και των τεχνολογικών τους στοιχείων και εφαρμογών. Παράλληλα δε και μέσω των παραλλήλων αυτών δράσεων παρέχεται η δυνατότητα στους τεχνικούς κλάδους του χώρου να επιμορφωθούν σε όλες τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο κλάδο της ενέργειας.
Για άλλη μια φορά, η Climatherm Energy θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Expo. Τι έχετε προβλέψει για την μετακίνηση εκθετών και επισκεπτών από και προς το εκθεσιακό κέντρο;
Όπως και σε κάθε προηγούμενη διοργάνωση, έτσι και στην Climatherm Energy 2022, θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κοινού, εξυπηρετώντας το με δωρεάν μεταφορά από και προς το Αεροδρόμιο, αλλά και από και προς τον προαστιακό σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντιάς». Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Υδραυλικών Ελλάδος, θα προγραμματιστούν και δωρεάν μεταφορές με πούλμαν από και προς Θεσσαλονίκη προς το εκθεσιακό κέντρο για όλα τα μέλη των Συνδέσμων της Β. Ελλάδας.
Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τη προβολή της έκθεσης έως τώρα και ποιες ακόμα έχετε προγραμματίσει;
Η διεθνής έκθεση Climatherm Energy αποτελεί πλέον θεσμό στο χώρο της ψύξης και της θέρμανσης. Οι επαφές με τους επιχειρηματίες αλλά και τους φορείς, τους συνδέσμους και τις ομοσπονδίες του χώρου (υδραυλικών – μηχανολόγων) είναι συνεχείς, οπότε και υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την πραγματοποίηση της σε πραγματικό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως η προβολή της έκθεσης, γίνεται με τη προώθηση πληροφοριακού υλικού τόσο στον έντυπο όσο και στο ψηφιακό τύπο και σε εξειδικευμένα για το ζήτημα της θέρμανσης και ψύξης περιοδικά.
Το βασικότερο πρόβλημα στην μετά – covid εποχή για τις εκθέσεις, είναι η εξασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων. Εσείς τι μέτρα έχετε προβλέψει και πώς θα διασφαλίσετε την ασφάλεια όλων όσων θα παρευρεθούν στο εκθεσιακό κέντρο κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που θα διαρκέσει η έκθεση;
Αρχικά θα ξεκινήσω αναφέροντας πως το Metropolitan Expo είναι το πρώτο εκθεσιακό κέντρο της Ελλάδας που πιστοποιήθηκε από τη TUV AUSTRIA με την πιστοποίηση Covid Shield. Ως εκ τούτου, η επιλογή του εκθεσιακού κέντρου ως χώρος για την πραγματοποίηση της έκθεσης μας Climatherm Energy έγινε, όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την σωστή και άρτια οργάνωση που παρέχει, κυρίως όμως την ασφάλεια των εκθετών, των επισκεπτών και των εργαζομένων μας.
Ο συνδυασμός λοιπόν, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους της έκθεσης και της συνεχούς επίβλεψης τήρησης των μέτρων από εξειδικευμένο προσωπικό, έχουν ως αποτέλεσμα την απόλυτα ασφαλή λειτουργία της έκθεσης μας. Ενδεικτικά να αναφέρω κάποια μέτρα από αυτά, όπως τις συσκευές θερμομέτρησης και καταμέτρησης επισκεπτών, τις πολλαπλές σημάνσεις των μέτρων προστασίας και της τήρησης τους και τους αντισηπτικούς σταθμούς, εξοπλισμό και υπηρεσίες που προστατεύουν την υγεία όλων και στα οποία έχουμε επενδύσει, συνδυαστικά και από κοινού με το εκθεσιακό κέντρο.
Παράλληλα η ασφάλεια και υγιεινή όλων μας υποστηρίζεται από μια σειρά τεχνικών συστημάτων, όπως τη λειτουργία μόνιμων ανακοινώσεων και προβολής των μέτρων πρόληψης αλλά και της αδιάλειπτης λειτουργίας συστήματος εξαερισμού με μόνιμη παροχή νωπού αέρα στους χώρους της έκθεσης. Επίσης σημαντικές είναι οι μόνιμες υπηρεσίες καθαρισμού χώρων και επιφανειών βάσει των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας. Εφαρμόζουμε αυστηρή διαδικασία ελέγχου όλων των εισερχομένων ως προς την ύπαρξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και PCR ή rapid tests.
Τέλος επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι στο Εκθεσιακό Κέντρο έχει ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχος από την ΕΑΔ, για την ορθή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του Covid-19, κατά τον οποίο τόσο οι υποδομές όσο και μέτρα που εφαρμόζονται για τις εκθέσεις κρίθηκαν απολύτως ασφαλή, υπερκαλύπτοντας τις ειδικές απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επαγγελματίες που για 30 χρόνια στήριξαν την Climatherm Energy και συνεχίζουν να την στηρίζουν με τη συμμετοχή τους. Επιδίωξή μας μας ήταν και είναι η Climatherm Energy να αποτελέσει μία έκθεση στην οποία οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ψύξη, θέρμανση και στην ενέργεια γενικότερα θα μπορούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους, να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους στους επαγγελματίες των αντιστοίχων κλάδων καθώς και την όποια εξέλιξη στη τεχνολογία, τα νέα προϊόντα τους αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσονται στο συγκεκριμένο τομέα, όπως και να έχουν με κάθε δυνητικό πελάτη τους μία πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.
Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια οι εκθέτες, μας δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό το όραμα μας, αυτόν τον στόχο τον έχει πραγματοποιήσει. Και αυτό που μπορούμε σίγουρα να υποσχεθούμε και να εγγυηθούμε, με την 30ετή εμπειρία και γνώση μας, είναι ότι θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την Climatherm Energy ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες και τάσεις που διαμορφώνονται τόσο στη τεχνολογία και στην αγορά της ψύξης, θέρμανσης και γενικότερα της ενέργειας παρέχοντας συγχρόνως τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες στην έκθεση να ενισχύουν τη παρουσία τους στην αγορά, να αναδεικνύουν τη δυναμική τους αλλά και να ενημερώνονται άμεσα για τις εξελίξεις που επηρεάζουν το επάγγελμα τους.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Εκθέσεις