Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Σκληρό αγώνα για επιβίωση δίνουν οι μικρές επιχειρήσεις

Σκληρό αγώνα για επιβίωση δίνουν οι μικρές επιχειρήσεις

Επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης παρουσιάζει το 81,1% σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Δεύτερη έρευνα μέσα στο 2011 παρουσίασε τον Αύγουστο το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE. Η έρευνα αυτή έχει ως βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των ερευνών του Ιανουαρίου 2011, του Ιουλίου 2010 και του Φεβρουαρίου 2010. Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν τον Μάιο του 2009 και επαναλαμβάνονται πλέον σε εξαμηνιαία βάση ενώ αποτελούν το μοναδικό εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Όπως και στις προηγούμενες έρευνες, έτσι και τώρα, επιχειρείται μια σαφής καταγραφή των τάσεων του οικονομικού κλίματος καθώς και η παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2011, ενώ παράλληλα προχωρά και σε πρόβλεψη για το 2ο εξάμηνο του 2011. Τα στοιχεία της έρευνας συνεχίζουν να καταγράφουν τάσεις συρρίκνωσης της αγοράς και διαρκούς επιδείνωσης των βασικών δεικτών των επιχειρήσεων. Ωστόσο, παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης ορισμένων αρνητικών δεικτών. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι μετά το πρώτο «κύμα» εξόδου από την αγορά επιχειρήσεων, αλλά και συρρίκνωσης του αριθμού των εργαζομένων εισερχόμαστε σε ένα ανθεκτικότερο πυρήνα επιχειρήσεων, οι οποίες «προσπαθούν» και «θέλουν» να αντέξουν περισσότερο.
Αποτελέσματα της έρευνας
Πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,3%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Ειδικότερα, επιδείνωση εμφανίζει:
• Στον κύκλο εργασιών το 80%.
• Στη ζήτηση το 77,9%.
• Στη ρευστότητα το 82,6%.
• Στις παραγγελίες το 79,6%.
• Στις επενδύσεις: αύξηση καταγράφει το 4,6%, μείωση το 41,5% και στασιμότητα το 51,3%.
Ειδικότερα, σε σχέση με το μέγεθος του κύκλου εργασιών, καταγράφεται μια μέση μείωση του δείκτη για το α εξάμηνο 2011 κατά 29,1 % σε σύγκριση με το α εξάμηνο του 2010 για το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στις 6μηνιαίες επαναλαμβανόμενες έρευνες του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ παρατηρείται τάση σταθεροποίησης (σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011) των συνεχώς έως τώρα αυξανόμενων αρνητικών δεικτών του οικονομικού κλίματος. Παράλληλα, με την περαιτέρω επιδείνωση της θέσης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, η έρευνα καταγράφει ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των αρνητικών δεικτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το 1ο εξάμηνο του 2011 εμφανίζει για πρώτη φορά μείωση κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο 6μηνο.
Η «εύθραυστη» εικόνα επιβράδυνσης της συνεχιζόμενης επιδείνωσης οφείλεται σε έναν βαθμό στην έξοδο από την αγορά των πλέον ευάλωτων επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές στην πραγματική οικονομία οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμού Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
Κλείσμο επιχειρήσεων
1) Το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, σε βαθμό που θα κινδυνεύσουν να κλείσουν παραμένει υψηλό, αλλά καταγράφεται σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (44,5% έναντι 52,7%).
2) Πάνω από 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,8%) θεωρούν πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό υπολογίζεται σε 183.000 επιχειρήσεις. Το αντίστοιχο νούμερο τον Ιανουάριο του 2011 ήταν 225.000. Από αυτές τις 183.000 επιχειρήσεις προβλέπεται να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του 2011 οι 100.000.
3) Καταγράφεται και ένα ποσοστό 22,7%, που δηλώνουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
4) Συνολικά για το επόμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας θα αντιμετωπίσουν 373.000 επιχειρήσεις (ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιανουάριο του 2011 ήταν 440.000 επιχειρήσεις).
5) Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 250.000 θέσεις απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Προβλέψεις για το 2ο εξάμηνο 2011
1. Οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο εξακολουθούν να μην είναι αισιόδοξες. Το 64,7% των επιχειρήσεων αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους, το 21,7% δεν αναμένει καμιά αλλαγή, ενώ μόλις το 8,3% ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασής τους.
2. Από την σύγκριση των στοιχείων που αφορούν την πρόβλεψη για την πορεία των επιχειρήσεων, χωρίς να μεταβάλλεται το γενικότερο αρνητικό κλίμα, αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης της έντονης κακής ψυχολογίας της αγοράς.
3. Τα υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας σε όλους τους δείκτες, εμφανίζουν στατιστικά σημαντική μείωση της τάξης έως και -10%, μεταβάλλοντας την τάση της συνεχούς αύξησης όλων των προηγούμενων εξαμήνων.
4. Ο βαθμός αισιοδοξίας εμφανίζεται ανάλογος με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα με προσωπικό 10 ατόμων και άνω, προβλέπουν-ελπίζουν σταθεροποίηση της έως τώρα καθοδικής πορείας τους ή ακόμη και βελτίωση των οικονομικών επιδόσεών τους.
5. Η πλειοψηφία των μικρότερων επιχειρήσεων προβλέπουν ότι η επιδείνωση θα αφορά όλους τους δείκτες της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και περισσότερο στη ρευστότητα.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΕΒΕ