Αρχική » Αφιερώματα » «Έξυπνες» τεχνολογίες θέρμανσης » SIEMENS: Νέο οικιακό σύστημα ελέγχου θέρμανσης Connected Home

SIEMENS: Νέο οικιακό σύστημα ελέγχου θέρμανσης Connected Home

Η Siemens παρουσίασε μία νέα σειρά προϊόντων στον τομέα των Building Products, το οικοσύστημα «Connected Home» που είναι κατάλληλο για την αγορά κατοικιών.
Το οικοσύστημά Connected Home συνδυάζει την άνεση με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Πρόκειται για μια μακρά σειρά προϊόντων της Siemens που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον.
Το οικοσύστημα στηρίζεται στο πρωτόκολλο Zigbee 3.0, καθιστώντας το ευέλικτο και εύκολο στην ενσωμάτωση και την εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται ασύρματα μέσω σύζευξης με τον κόμβο δικτύου (hub) σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα και επιτρέπει έως και 100 συσκευές ανά κόμβο δικτύου. Για άνεση και ευκολία, τα πάντα ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσω της κομψής και φιλικής προς το χρήστη εφαρμογής για κινητές συσκευές (smartphone, tablet).
Το οικοσύστημα Connected Home είναι πολύ απλό: Υπάρχει ένας κεντρικός διανομέας κόμβος δικτύου (Hub) που συντονίζει τις διάφορες συνδεδεμένες συσκευές και δημιουργεί το δίκτυο Zigbee 3.0 για ολόκληρη την οικία (όπως ένας δρομολογητής διαδικτύου router δημιουργεί ένα δίκτυο Wi-Fi). Παράλληλα, κάθε υπάρχουσα ή νέα συσκευή Connected Home θα είναι συμβατή και μπορεί να προστεθεί στον κόμβο δικτύου.
Με το πρώτο πακέτο προϊόντων, το Connected Home εστιάζει σε εγκαταστάσεις εξοπλισμένες με σώματα καλοριφέρ και περιλαμβάνει τα ακόλουθα προϊόντα :
• Κόμβο δικτύου (Hub).
• Ασύρματο κινητήρα βάνας θερμαντικού σώματος (με θερμοστατική λειτουργία).
• Δέκτη ρελέ για εντολή ενεργοποίησης θέρμανσης (βάνας ζώνης, καυστήρας κτλ.) και Ζεστού Νερού Χρήσης.
• Εφαρμογή κινητής συσκευής (mobile app).
Δύο σενάρια εγκατάστασης προσφέρονται αυτή τη στιγμή:
• Κόμβος δικτύου + ασύρματοι κινητήρες (θερμοστατικές κεφαλές).
• Κόμβος δικτύου + ασύρματοι κινητήρες (θερμοστατικές κεφαλές) + δέκτης ρελέ
Στο πρώτο σενάριο, ο διαχωρισμός της οικίας σε ζώνες (ανεξάρτητος θερμοκρασιακός έλεγχος έως 10 δωματίων) και η δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού των ασύρματων κινητήρων θερμαντικών σωμάτων οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους.
Στο δεύτερο σενάριο λειτουργίας, η προσθήκη του δέκτη επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της παραγωγής θερμικής ενέργειας και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας π.χ. ενεργοποίηση καυστήρα μόνο εάν υπάρχει απαίτηση θέρμανσης. Επιπλέον, ο δέκτης διαθέτει και δεύτερο ρελέ με σκοπό τον έλεγχο του Ζεστού Νερού Χρήσης.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα για χρονοπρογραμματισμό ή απομακρυσμένο έλεγχο του Ζ.Ν.Χ. από την εφαρμογή της κινητής συσκευής.
Το οικοσύστημα Connected Home της Siemens κάνει σήμερα τα σπίτια πιο έξυπνα και το ίδιο θα εξακολουθεί να κάνει και στο μέλλον. Είναι ανθεκτικό στο χρόνο – ικανό να προσαρμόζεται και να συνδέεται με περισσότερες έξυπνες συσκευές, όπως κάθε οικοσύστημα σπιτιού επεκτείνεται.
Σύντομα το σύστημα θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει και επιπλέον προϊόντα ελέγχου όπως ασύρματους και ενσύρματους θερμοστάτες χώρου.
Επιπλέον πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ελληνική ιστοσελίδα:
www.siemens.gr/connectedhome