ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΕ: Κεραμικά κάτοπτρα ακτινοβολίας SIABS

dimakis1.jpgΗ εταιρία Δημάκης ΑΕ διαθέτει τα προϊόντα του ιταλικού οίκου SIABS, που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό από το 1952. Ξεκίνησε εγκαθιστώντας τους πρώτους απλούς θερμαντές ακτινοβολίας στον Καθεδρικό Ναό Duomo του Μιλάνου και στις εγκαταστάσεις των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του 1956 στην Ιταλία και συνεχίζει μέχρι σήμερα την παραγωγή σύγχρονων τεχνολογικά κατόπτρων ακόμα και για τις πιο δύσκολες εφαρμογές. Η αρχή λειτουργίας των κεραμικών κατόπτρων SIABS βασίζεται στην μετάδοση θερμότητας δια ακτινοβολίας. Τα σώματα με θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτήν του απόλυτου μηδέν (-273°C) εκπέμπουν θερμική ενέργεια υπό την μορφή υπέρυθρων ακτίνων (ίδια αρχή με αυτήν του ήλιου) λόγω της δόνησης των ατόμων. Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, η ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα αμέσως μόλις προσπέσει σε σώματα με χαμηλότερη θερμοκρασία, θερμαίνοντας μόνο σώματα και επιφάνειες και όχι τον αέρα που τα περιβάλλει ή που περιέχονται σε αυτά.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των κάτοπτρων ακτινοβολίας συνοψίζονται στα εξής:
• Πολύ μικρότερη εγκατεστημένη ισχύς (σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με μετάδοση θερμότητας με μεταγωγή), με προφανή και σχετική εξοικονόμηση στην επένδυση και τα λειτουργικά κόστη.
• Σχετική εξοικονόμηση στα έξοδα λειτουργίας λόγω της γρήγορης επίτευξης των επιθυμητών συνθηκών ( μηδαμινός χρόνος, αφού δεν χρειάζεται να θερμανθεί όλος ο χώρος, δωμάτιο ή κτίριο, και επομένως δεν απαιτείται η εκκίνηση της εγκατάστασης θέρμανσης νωρίτερα).
• Δεν προκαλεί διαστρωμάτωση του αέρα στον χώρο, αφού δεν τον θερμαίνει, οπότε δεν διαφεύγει η θερμότητα στα υψηλοτέρα σημεία του κτιρίου και από την οροφή στο περιβάλλον και δεν υπάρχει σπατάλη ενέργειας.
• Επιτρέπει την «καθοδήγηση» της θερμότητας, ώστε να θερμαίνεται μόνο ένα μέρος του κτιρίου.
• Δεν δεσμεύεται χώρος στο δάπεδο, χάρη στο κρέμασμα του συστήματος στον τοίχο ή την οροφή.
• Δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα, άρα ούτε και κυκλοφορία σκόνης.
• Λειτουργία σε πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου.
• Ήπια μεταφορά θερμότητας χωρίς να ενοχλεί ή να καίει τους ανθρώπους.
Τα κεραμικά κάτοπτρα της SIABS καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαν καύσιμο είτε φυσικό αέριο είτε υγραέριο LPG. Μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς για την θέρμανση:
• Θρησκευτικών χώρων, όπως εκκλησίες και ναοί.
• Βιομηχανικών χώρων, όπως μηχανολογικά εργαστήρια, βιομηχανίες σιδήρου και χυτήρια, βιομηχανίες τσιμέντου, δομικών υλικών και μαρμάρου, εργαστήρια και βιομηχανίες γυαλιού, θερμοκήπια, ναυπηγία, κτλ.
• Εμπορικών χώρων, όπως εμπορικά κεντρα, μπαρ, εστιατόρια, στοές, εκθέσεις, κτλ.
• Αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γυμναστήρια, γήπεδα τένις , πισίνες, κτλ.

Μοντέλα κεραμικών κατόπτρων

dimakis3.jpgSIABS UFO: Είναι κατάλληλο για μικρούς χώρους σε οποιαδήποτε ζώνη. Είναι ιδανικό για την θέρμανση ανοιχτών χώρων μπροστά από μπαρ, καφετερίες και ανοιχτές αγορές. Η συσκευή αυτή έχει μειωμένες διαστάσεις και είναι εύκολο να εγκατασταθεί. Κρεμιέται με αλυσίδα από την οροφή ή με στήριγμα στον τοίχο και έτσι δεν καταλαμβάνει χώρο στο δάπεδο. Έχει μεγάλη απόδοση χάρη στον κυλινδρικό καυστήρα χαμηλής εκπομπής, που αποτελείται από μεταλλικά νήματα, και στον ανακλαστήρα-κάτοπτρο από αλουμίνιο, με τέτοια μορφή που κατανέμει την θερμική ροή προς τα κάτω. Στο χειροκίνητο μοντέλο η εκκίνηση γίνεται από πιεζο-ηλεκτρική συσκευή και ο έλεγχος για τυχαία φλόγα γίνεται από θερμοστοιχείο ανιχνευτή, πάνω στην βαλβίδα ανάσχεσης. Το ηλεκτρονικό μοντέλο έχει αυτόματο σύστημα ανάφλεξης και ελέγχου και η λειτουργία on-off μπορεί να ρυθμιστεί από θερμοστάτη ή χρονοδιακόπτη.dimakis2.jpg
SIABS DC: Η σκληρή δομή των μοντέλων dc από φύλλο χάλυβα τα κάνει κατάλληλα για βαριές εφαρμογές, ειδικά για την θέρμανση βιομηχανιών με προσωρινούς χώρους εργασίας σε ανοιχτούς χώρους ή προσωρινούς χώρους αναμονής, για την διατήρηση θερμοκρασίας των μηχανημάτων και για την θέρμανση σιδερένιων υλικών για αποφυγή οξείδωσης. Είναι επίσης κατάλληλο για γυμναστήρια και στοές. Η ακτινοβολούσα επιφάνεια αποτελείται από ειδικούς μικρό-διάτρητους κεραμικούς δίσκους και οι ανακλαστήρες είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. Η ανάφλεξη και ο έλεγχος της φλόγας γίνονται από ηλεκτρονικές συσκευές. Η λειτουργία on-off είναι δυνατόν να ρυθμιστεί κεντρικά και να ελεγχθεί από θερμοστάτη. Μπορεί να τοποθετηθεί βαλβίδα αερίου δύο σταδίων για επιλογή του επιπέδου θέρμανσης.
SIABS DS: Είναι ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο dc όσον αφορά στα τεχνικά του μέρη, αλλά διαφέρει στον σχεδιασμό του. Έχει πιο στερεή δομή και διακριτικό σχεδιασμό, ώστε να είναι κατάλληλο για χώρους με υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική, όπως εκκλησίες. Παράγονται και σε τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς, grey,brown και ivory.
SIABS MR: Κινητή μονάδα κατάλληλη για την θέρμανση προσωρινών χώρων αναμονής και ανοιχτούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση σταθερού συστήματος κατόπτρων. Η εκκίνηση γίνεται χειροκίνητα.