Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » ΣΕΥΘ: Συνεχόμενη αύξηση τιμών και δημιουργία κύματος ακρίβειας

ΣΕΥΘ: Συνεχόμενη αύξηση τιμών και δημιουργία κύματος ακρίβειας

Σε επιστολή του Συνδέσμου της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται:
«Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες.
Η χώρα μας και οι συμπολίτες μας πέρασαν μέσα από μια 10ετή οικονομική κρίση, στην οποία προστέθηκαν και τα δύο χρόνια πανδημίας, τα οποία δημιούργησαν ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα, που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα έντονο μεταναστευτικό κύμα προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο, προκειμένου να βρουν, κυρίως οι νέοι μας, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η παραπάνω οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία σχεδόν έφτασε σε μηδενικά επίπεδα.
Απόρροια αυτού ήταν πάρα πολλοί συνάδελφοι να σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά και να εκτιναχθεί σε μεγάλα νούμερα η παραοικονομία και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα στον Κλάδο, ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μας ακολούθησαν κι αυτοί το δρόμο της μετανάστευσης.
Σε όλα αυτά και ενώ πήγε η χώρα να ανασάνει, ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021.
Απόρροια αυτής αλλά και πολλών άλλων παραγόντων, λόγω κακού σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν η αύξηση του κόστους ενέργειας και η εκτόξευση των πρώτων υλών (κυρίως των μετάλλων), με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων του Κλάδου.
Παράλληλα, εδώ και 15ημέρες, η ανθρωπότητα ζει και έναν πόλεμο, ο οποίος έχει δραματικές επιπτώσεις στον ουκρανικό λαό. Ταυτόχρονα, έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα γίνουν αισθητές στο άμεσο μέλλον.
Το μέλλον, για να μπορέσει να είναι βιώσιμο, και με ρυθμούς ανάπτυξης που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, απαιτείται η λήψη των παρακάτω αναγκαίων μέτρων:
1) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τους ελάχιστους συντελεστές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
2) Η μείωση από το 24% του Φ.Π.Α. σε όλα τα είδη, προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, καθώς και να προστατευθούν και τα έσοδα των επιχειρήσεων των συναδέλφων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γενικότερα.
3) Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πανδημία κορονοϊού, να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.
4) Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, το οποίο βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
5) Να δοθεί η δυνατότητα μέσα από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά να προβλεφθούν προγράμματα χρηματοδότησης για τα τεχνικά επαγγέλματα, τα οποία εξαιρέθηκαν από όλα τα προγράμματα προηγούμενων ετών.
6) Να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης και των ατομικών επιχειρήσεων και να μπουν οι όροι και προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους μέσα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.
7) Να προβλεφθούν προγράμματα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια, από το 2014).
8) Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κάθε επιχείρησης ή μείωσή τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις καθώς και οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν.
9) Να θεσμοθετηθούν νέα προγράμματα, μέσα από τα οποία θα επιδοτείται η εργασία.
10) Να αυξηθεί η επιδότηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα).
11) Να μειωθούν οι υπέρογκοι φόροι προς τους ΟΤΑ που περιλαμβάνονται στους σχετικούς λογαριασμούς κατανάλωσης.
12) Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή οδηγία και να μειωθούν οι υπέρογκες χρεώσεις προμήθειες των τραπεζών για τις συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά.
13) Μείωση των Δημοτικών Τελών από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε καταστήματος και οικίας.
Η μείωση της καταναλωτικής δύναμης πολιτών και ελεύθερων επαγγελματιών θα επηρρεάσει με δραματικό τρόπο το σύνολο της αγοράς. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει το κράτος να προνοήσει με την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων.
Όσα περιγράφονται παραπάνω είναι διεξοδικά – άμεσα – τονωτικά μέτρα διατήρησης στη ζωή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα των εργαζομένων.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά, και είμαστε στην διάθεσή σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος, Φώτιος Τσαπαδάς,
Ο γεν. Γραμματέας, Παναγιώτης. Ευ. Καράμπελας

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι