ΣΕΥΑ: 28 Απρίλη – Μέρα δράσης για δουλειά και ζωή με δικαιώματα

Σε ανακοίνωσή του, το δ.σ. του Συνδέσμου της Αθήνας αναφέρει:

«Συνάδελφοι,
Η 28 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής δράσης συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων, τίθεται στο προσκήνιο για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση λύσης στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των στελεχών της, περί ατομικής ευθύνης και για τους ήρωες, όπως τους ονοματίζει, της πρώτης γραμμής, έπεσε στο κενό, γιατί τα «καλυμμένα στόματα» έχουν φωνή!
Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Απρίλη, στην πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία, αλλά και οι παρεμβάσεις στα υπουργεία από αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με την ΟΒΣΑ και τα σωματεία, ανέδειξε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία από ανθρώπινο δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό.
Συνάδελφοι, στις 28 Απρίλη στέλνουμε το μήνυμα για την εργατική πρωτομαγιά: οι αγώνες μας και τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στο γύψο. Στέλνουμε το μήνυμα, μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, ότι τα προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Μένουμε δυνατοί, αγωνιζόμαστε μαζί με το Σύνδεσμο.
Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι ελλιπή, τα χρέη διογκώνονται εν καιρώ πανδημίας με την αναδουλειά, και η μετάθεση των οφειλών δεν βοηθάει,

παρά δημιουργεί ένα ακόμη βαρίδι.
Συνάδελφοι,
Απαιτούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους:
● Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους α/α χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
● Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη.
● Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μετρά, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
● Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς – αυτοαπασχολούμενους – συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
● Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας.
● Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κ.ά. μέχρι το τέλος του χρόνου.
● Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές – παραγωγοί λαϊκών αγορών κ.λπ.
● Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος, Αθανάσιος Στρουμπούλης
Ο Γενικός Γραμματέας, Νικόλαος Γρίβας