Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Σεμινάρια » Σεμινάριο της aquatherm στον ΣΕΥΔΑΠ

Σεμινάριο της aquatherm στον ΣΕΥΔΑΠ

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019

Tου Σπύρου Αναγνωστόπουλου
Σε μια κατάμεστη αίθουσα (πάνω από 100 άτομα), ο Συνεταιρισμός της Αθήνας διοργάνωσε μια εκδήλωση-Σεμινάριο, στην οπoία οι εκπρόσωποι της aquatherm Hellas, παρουσίασαν τα προϊόντα της ομώνυμης μητρικής γερμανικής εταιρείας «aquatherm GmbH».
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νικήτας Αθανασόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση ανακοίνωσε ότι ο Συνεταιρισμός αρχίζει συνεργασία με την aquatherm Hellas, η οποία αντιπροσωπεύει στη χώρα μας την παγκοσμίου φήμης βιομηχανική εταιρεία στον τομέα των σωλήνων και εξαρτημάτων από πολυπροπυλένιο.


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Φωσκόπουλος, γιός του ιδρυτή της, Βασίλη Φωσκόπουλου, στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του για τη συνεργασία, η οποία θα αποβεί αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη. Ακολούθησε η παρουσίαση του προφίλ της μητρικής εταιρείας aquatherm, με κυρίαρχα σημεία τα εξής:
– Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1973 από το γκαράζ του ιδρυτή της εταιρείας κ. Ρόζεμπερκ, ο οποίος πρώτος εφηύρε την κατασκευή πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων από πολυπροπυλένιο με αυτογενή συγκόλληση.
– Σήμερα το εργοστάσιο της aquatherm παράγει πλειάδα ειδών σωλήνων και εξαρτημάτων για χρήση υδραυλική, θέρμανσης, κλιματισμού και πυρόσβεσης.
– Όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα της, είναι εξοπλισμένα με αυστηρές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές ασφαλείας, που πιστοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, διαπιστευμένους σε αντίστοιχους τομείς δραστηριότητας, ως προς τις ιδιότητες αντοχής τους στις επιπονήσεις του χρόνου και την προοριζόμενη καταλληλότητα χρήσης τους.
– Η aquatherm με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των υλικών της, ίδρυσε ξεχωριστό δικό της εργοστάσιο, το οποίο εξειδικεύεται αποκλειστικά στην παραγωγή μικτών εξαρτημάτων από πλαστικό – μέταλλο.
– Τα προϊόντα της εξάγονται σε 120 χώρες και με αυτά κατασκευάζονται σήμερα τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο.
Στην εκδήλωση ήμουν καλεσμένος και εγώ και από τον Συνεταιρισμό και από την εταιρεία σαν εκπρόσωπος της aquatherm Αθήνας, που επί 20 χρόνια ήταν αντιπρόσωπος των προϊόντων της εταιρείας για την Αθήνα και όλη την νότια Ελλάδα με εξαίρεση την Κρήτη.


Είχα την πρόθεση να αναφέρω μερικά από τα «μεγάλα» έργα που είχαμε εκτελέσει τότε με υλικά της aquatherm (Μεγάλη Βρετάνια, Karavel, President, Αστέρας Βουλιαγμένης, Λαγονήσι και πολλά άλλα) και να κάνω μερικές αναφορές για την ποιότητα και αξιοπιστία των υλικών κ.λπ., όμως εγκατέλειψα αυτή την πρόθεση, όταν ακούσαμε από μια προπαρουσίαση και είδαμε την εξέλιξη των σωλήνων aquatherm στο χρόνο ότι έχουν δηλαδή εκτελεστεί και εκτελούνται και σήμερα τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο, με τεράστιες και πολυσύνθετες εγκαταστάσεις από Φ20 μέχρι Φ630 με τα αντίστοιχα εντυπωσιακά εργαλεία.
Όταν είδαμε τη δυνατότητα που έχει σήμερα ο κατασκευαστής ενός έργου να παραγγείλει στο εργοστάσιο ένα μεγάλο συλλέκτη ή μια σύνθετη κατασκευή και όλα αυτά να κατασκευάζονται στο Εργοστάσιο, να παραδίδονται στο εργοτάξιο και να τοποθετούνται στη θέση τους με σύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα.
Όλα αυτά βέβαια τα αναφέρω για να υπογραμμίσω την χρονική και ποιοτική πρόοδο και διαρκή εξέλιξη της εταιρείας, αλλά και για να σημειώσω ότι οι αλλαγές σήμερα, σε όλους τους τομείς γίνονται τόσο γρήγορα που δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε.
Έτσι, από την προσωπική μου πολύχρονη εμπειρία συνεργασίας με την aquatherm Hellas, περιορίστηκα στην αναφορά δυο περιστατικών που μου είχαν κάνει εντύπωση τότε και που ενίσχυσαν την πεποίθηση μου για την εξαιρετική ποιότητα των υλικών.
Το πρώτο περιστατικό που θυμάμαι χαρακτηριστικά: Κάποτε μου είχαν τηλεφωνήσει από την Πεσινέ (το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου) και μου είπαν ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιεί ένα πολύ οξύ υγρό για πλύσιμο… (δεν θυμάμαι τι) και με ρωτούσαν εάν είναι κατάλληλοι οι σωλήνες aquatherm για την χρήση αυτού του καυστικού υγρού. Τους παρακάλεσα να μας στείλουν τα στοιχεία του υγρού, ώστε να τους απαντήσουμε. Τα έστειλαν και ακολούθως η aquatherm Hellas τα έστειλε στο εργοστάσιο της μητρικής εταιρείας γιατί μόνο από εκεί μπορούν να απαντήσουν. Σε λίγο ήρθε η απάντηση από την Γερμανία και ήταν αρνητική. Τους τηλεφώνησα και τους είπα ότι, δυστυχώς, ούτε το δικό μας υλικό είναι κατάλληλο, διότι από το εργοστάσιο μας είπαν ότι δεν μπορεί να αντέξει στο συγκεκριμένο οξύ πάνω από 6 μήνες. Και ενώ περίμενα να απογοητευτούν, αυτοί άρχισαν να πανηγυρίζουν! Ακόμα θυμάμαι την απάντησή τους «Ωραία! Έξι μήνες μας είναι υπεραρκετοί! Αυτά που χρησιμοποιούμε τρυπάνε σε λίγες μόλις εβδομάδες».
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη όταν κάποτε συζητούσα με έναν αρχιμηχανικό μιας ναυτιλιακής εταιρείας για την δυνατότητα να βάλουμε το υλικό σε ένα καράβι, που ήταν τότε μόνιμη επιδίωξη μας να ανοίξουμε αυτό το δρόμο.
Σε κάποια στιγμή του είπα ότι αν δεν τους καλύπτουν οι προδιαγραφές της aquatherm, να μην ψάχνει για άλλα παρόμοια υλικά, γιατί δεν πρόκειται να βρει καλύτερες προδιαγραφές.
Και η απάντηση που δεν την ξέχασα: «Το έχω ήδη ψάξει. Κανένα από τα άλλα υλικά δεν περνάει με τίποτα. Εάν υπάρχει μία ελπίδα, αυτή είναι μόνο με την aquatherm, μήπως και τα καταφέρει». Και πράγματι η aquatherm κατάφερε και μπήκε τότε σε καράβι για το πόσιμο νερό.
Σήμερα έχουν ανοίξει διάπλατα, όπως ακούσαμε, οι πόρτες και για τα καράβια.
Και όχι μόνο για τα καράβια, αλλά και για την πυρόσβεση που τότε δεν είχε την άδεια της Πυροσβεστικής, παρά το γεγονός ότι την είχε σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τον Συνεταιρισμό, όσο και για την aquatherm Hellas, τους εύχομαι καλή συνεργασία και καλές δουλειές.