Αρχική » Επικαιρότητα » Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Ένα αντικείμενο που έχει λείψει από τα σχολεία

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Ένα αντικείμενο που έχει λείψει από τα σχολεία

Στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου. Ο πρόεδρος των υδραυλικών νομού Τρικάλων Νικος Βαλομάνδρας και ο επιστημονικός συνεργάτης του συνδέσμου, μηχανολόγος μηχανικός και υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Ιωάννης Μπετούνης, ανέλαβαν την εθελοντική αυτή δράση στα σχολεία του νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στους μαθητές, αφορούσε τα τεχνικά επαγγέλματα, τα επαγγέλματα των μηχανικών και την νέα αναδυόμενη επιστήμη της ρομποτικής. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι 57 μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου, οι οποίοι στο τέλος της παρουσίασης απεύθυναν πολλές ερωτήσεις στους ομιλητές. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα του υδραυλικού, του τεχνικού καύσης και του ηλεκτρολόγου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τα επαγγέλματα αυτά, καθώς και οι δύο ομιλητές δραστηριοποιούνται στα επαγγέλματα αυτά και μπόρεσαν να περάσουν στους μαθητές την εμπειρία που έχουν αποκτήσει. Η ευχάριστη έκπληξη στο τέλος των ερωτήσεων, έγινε από μια μαθήτρια, η οποία ήθελε να μάθει περισσότερα για την ρομποτική καθώς, όπως δήλωσε, ασχολείται ήδη με αυτήν.


Οι πολλές ερωτήσεις που έγιναν στο τέλος της παρουσίασης δείχνει την ανάγκη να συνεχιστεί ο θεσμός του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, με την συμμετοχή επαγγελματιών από όλους τους κλάδους, ώστε να ενημερώσουν τους μελλοντικούς υποψήφιους επαγγελματίες, για τα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν. Η εθελοντική δράση που ξεκίνησαν οι κκ Βαλομάνδρας και Μπετούνης, θα συνεχιστεί τους επόμενους δύο μήνες, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές της Γ’ τάξης, των Γυμνασίων του νομού Τρικάλων. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Πασχάλης αγκάλιασε από την αρχή την εθελοντική αυτή πρωτοβουλία και για αυτό το λόγο το σχολείο του ήταν και το πρώτο σχολείο του νομού που φιλοξένησε την δράση αυτή, με μεγάλη επιτυχία.
Μπετούνης Ιωάννης
Πτυχ/χος Μηχ/γος Μηχ/κος, BSc Mechanical Engineer
MSc Robotics PhD Student, University of Peloponnese