Θερμική ηλιακή ενέργεια REHAU SOLECT

rehau2.jpg

rehau2.jpgΟι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας είναι ο βασικότερος παράγοντας που έχει συμβάλλει στο γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει πρωταρχική θέση παγκοσμίως στη χρησιμοποίηση της ηλιακής θερμικής ενέργειας. Το πεδίο εφαρμογής των περισσοτέρων εγκαταστάσεων δεν ξεφεύγει από την γνωστή σε όλους μας παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ). Οι διάφορες τεχνολογίες για την βέλτιστη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε κάποια αξιοποιήσιμη μορφή εξελίσσονται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ποσότητα ενέργειας που δέχεται η γη από τον ήλιο σε ένα χρόνο είναι κατά τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη από όλα τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας.
Οι συμβατικοί ηλιακοί θερμοσίφωνες, το πιο διαδεδομένο σύστημα στη χώρα μας αν και αποτελούν λύση για τις ζεστές μέρες του χρόνου παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Επίσης λόγω του τρόπου λειτουργίας τους έχουν μειωμένη αισθητική και περιορισμένο εύρος εφαρμογών.
Στις χώρες τις κεντρικής Ευρώπης τα πιο διαδεδομένα ηλιακά συστήματα είναι αυτά που χρησιμοποιούν κυκλοφορητή για τη μεταφορά του θερμικού υγρού. Μια τεχνολογία, αποδεδειγμένη στο χρόνο με πολλά πλεονεκτήματα.
Τα ηλιακά συστήματα της REHAU, μιας γερμανικής εταιρίας με παράδοση στις κτιριακές εγκαταστάσεις και ευαισθησία στα προβλήματα του περιβάλλοντος, παρέχουν ολοκληρωμένες ποιοτικές λύσεις με στόχο τη  μείωση της ενεργειακής ζήτησης των κτιρίων για την παραγωγή ΖΝΧ καθώς και τη θέρμανση.  
Η γκάμα των προϊόντων διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή ενός ηλιακού συστήματος, από τους ηλιακούς συλλέκτες μέχρι και το τελευταίο ρακόρ σύνδεσης. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η υψηλή απόδοση και ποιότητα του κάθε επιμέρους στοιχείου δεν επαρκεί για την τελική απόδοση του συστήματος. Είναι απαραίτητη η διαστασιολόγηση του συστήματος βάσει της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου για θέρμανση και της συνολικής κατανάλωσης ζεστού νερού.
Οι ηλιακοί συλλέκτες της REHAU διαθέτουν τα πιο αυστηρά πιστοποιητικά ποιότητας (Blauer Engel, Solar Keymark, DIN). Η επιφάνεια απορρόφησης είναι καλυμμένη με ειδική επίστρωση τιτανίου για μέγιστη απορροφητικότητα και ελάχιστη εκπομπή. Η στεγανότητα και θερμομόνωση διασφαλίζονται με ενιαίο πρεσσαριστό πλαίσιο αλουμινίου, ελαστικά μέρη από καουτσούκ υψηλών θερμοκρασιών και παχύ στρώμα πετροβάμβακα.
Τα θερμοδοχεία είναι από υψηλής ποιότητας χάλυβα με μόνωση σκληρής ή μαλακής πολυουρεθάνης. Διαθέτουν σταθερούς περιμετρικούς εναλλάκτες θερμότητας μεγάλης επιφάνειας.
Η υγιεινή διασφαλίζεται με εσωτερική επίστρωση σμάλτου ενώ δύο ανόδια μαγνησίου συντελούν στην αντιδιαβρωτική προστασία.
Ο ηλεκτρονικός έλεγχος εξυπηρετείται από ελεγκτή ηλιακών τύπου διαφορικού θερμοστάτη και με δυνατότητα μεταβλητής ρύθμισης στροφών του κυκλοφορητή. Σε περίπτωση εγκατάστασης υποστήριξης θέρμανσης ή θέρμανσης πισίνας ο χρήστης μπορεί να διαλέξει ένα από τα 52 τυποποιημένα προγράμματα λειτουργίας.
Το υδραυλικό σύστημα με τον κυκλοφορητή παρέχει όλα τα απαραίτητα ασφαλιστικά και ρυθμιστικά για τη δυνατότητα της ρύθμισης της παροχής και θερμοκρασίας της κάθε εγκατάστασης ανάλογα με το μέγεθος.
Τα συστήματα συμπληρώνονται με τα υπόλοιπα απαραίτητα εξαρτήματα όπως ηλεκτρικές αντιστάσεις, αυτόματα εξαεριστικά, εύκαμπτους σωλήνες σύνδεσης, ηλιακά δοχεία διαστολής, έτοιμο θερμικό μείγμα, τρίοδες αναμεικτικές και μεταγωγικές βάνες, διαστολικούς συνδέσμους κ.α.
Ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου, οι συλλέκτες μπορούν να τοποθετηθούν σε σκεπή (πάνω ή μέσα σε αυτή) ή σε επίπεδη επιφάνεια όπως ταράτσα. Η στήριξη των συλλεκτών συνοδεύεται με πιστοποιητικά εγγύησης σταθερότητας για τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες (ταχύτητα ανέμου 150km/h).
Στις περιπτώσεις συστημάτων υποστήριξης θέρμανσης χρησιμοποιούνται θερμοδοχεία τύπου Combi (tank in tank). Η εξοικονόμηση ενέργειας με τα συστήματα αυτά λαμβάνει κυρίως χώρα στις μεταβατικές περιόδους του χρόνου (Άνοιξη – Φθινόπωρο). Τα υπολογιστικά πακέτα που χρησιμοποιούνται για τις προβλέψεις στοχεύουν σε μια συνολική κάλυψη της τάξης του 35%, ένα ποσοστό που έχει αποδειχτεί βέλτιστο με βάση τις οικονομοτεχνικές μελέτες ως προς το βαθμό χρησιμοποίησης του συστήματος και το χρόνο απόσβεσης, χρόνος που ολοένα και μειώνεται με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
 Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση θα πρέπει να αναφερθεί η οικολογική συμβολή των συστημάτων αυτών στη μείωση εκπομπών CO2.