Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Προβληματισμοί και σκέψεις για τη βιωσιμότητα λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης

Προβληματισμοί και σκέψεις για τη βιωσιμότητα λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης

Με το σβήσιμο των φουγάρων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος στην περιοχή προ των θυρών, η διοίκηση του Συνδέσμου Κοζάνης απέστειλε στο περιοδικό μας επιστολή, παρουσιάζοντας σκέψεις και προβληματισμούς τόσο όσον αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της περιοχής και τις επιπτώσεις του στην λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, όσο και για την επόμενη μέρα.
Στην επιστολή αναφέρεται:
«Συμπολίτες, Συμπολίτισσες
Το Σωματείο μας έχει συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή άλλα και στην συντήρηση του έργου της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Ένα έργο, το οποίο μόνο οφέλη έχει προσφέρει εδώ και τρεις δεκαετίες στην περιοχή μας, οικονομικά, περιβαλλοντολογικά – ενώ και σε θέματα ασφαλείας υπερτερεί σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους θέρμανσης.
Είναι ίσως το μοναδικό έργο που πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι ως τοπική κοινωνία από του οποίου τη χρήση κερδίσαμε όλοι, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που είχε η πόλη μας από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
Ύστερα από συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμός μας με το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, πέραν της συμπαράστασή μας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των φορέων και της κοινωνίας, θα θέλαμε να θέσουμε και τους δικούς μας προβληματισμούς:
1. ΟΧΙ στην βίαιη απολιγνιτοποίηση, που πέρα από τα προβλήματα που θα έχει στην παραγωγή ενέργειας, θα επιφέρει και πρόβλημα στην λειτουργία των τηλεθερμάνσεων της περιοχής (προβλήματα που ήδη προέκυψαν και την χρονιά που μας πέρασε).
2. Απαιτούμε από την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφεριάρχη – δημάρχους) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έγκαιρα, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής της νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς, η οποία θα εξυπηρετήσει στο μέλλον τις εμπλεκόμενες περιοχές.
3. Πρέπει όλοι μας να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο, ενάντια στον πρόχειρο σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το μέλλον της περιοχής μας στην μεταλιγνιτική περίοδο.
Δηλώνουμε έτοιμοι, από την πλευρά μας, να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια αποφασιστεί, σαν κοινωνία, απέναντι στις άδικες αλλαγές που συντελούνται βίαια στην περιοχή μας.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος, Γεώργιος Σιώλας
Ο γεν. γραμματέας,  Νικ. Κοζικόπουλος».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι