Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Προβληματισμοί και ανταλλαγή απόψεων στη γενική συνέλευση του ΣΕΥΑ

Προβληματισμοί και ανταλλαγή απόψεων στη γενική συνέλευση του ΣΕΥΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2022, στα γραφεία του Συνδέσμου

Σε θετικό κλίμα και με απαρτία μελών πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2022 η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου της Αθήνας. Πρόεδρος της γ.σ. εξελέγη ο συν. Αλέξανδρος Ρούτζιος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΥΑ Αθανάσιος Στρουμπούλης, στην εισήγησή του ανέπτυξε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο, όπως είναι η πανδημία, η ακρίβεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η ανεργία, η εκπαίδευση των υδραυλικών αλλά και γενικότερα θέματα. Η γενική συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τα πεπραγμένα της διοίκηση, τον οικονομικό απολογισμό δύο ετών επειδή δεν είχε γίνει γενική συνέλευση λόγω του covid-19, όπως και τον προϋπολογισμό του 2022.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την εισήγηση του προέδρου του ΣΕΥΑ, τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, καθώς και θέματα που αναφέρθηκαν μέσα από τους προβληματισμούς των συναδέλφων για το επάγγελμά τους.

Ο απολογισμός της Διοίκησης

 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, σας καλωσορίζουμε στην ετήσια Γενική Συνέλευση και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Πανδημία
Ως πρώτο θέμα θα θέλαμε να αναφερθούμε στην πανδημία που εδώ και 2 χρόνια έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και είναι και η αιτία που καθυστέρησε το ραντεβού μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δράση του Σωματείου, οι αγώνες γι’ αυτά που διεκδικούμε μαζί με τους συναδέλφους και στο πλευρό της Ομοσπονδίας (ΟΒΣΑ) μπήκαν στο πάγο. Οι 30.000 χιλιάδες νεκροί από την πανδημία είναι ένα νούμερο το οποίο δείχνει το πόσο υποβαθμισμένο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας και μη στελεχωμένο από δομές – εξοπλισμό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.
Συνάδελφοι,
Τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν -και τα μέτρα τα οποία παίρνονται- με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν γίνει λάστιχο, όχι μόνο δεν περιόρισαν την πανδημία και τα κρούσματα, αλλά μετέτρεψαν και τα νοσοκομεία σε μια νόσο, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα σε καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς, που έβλεπαν τα ραντεβού τους να αναβάλλονται και να μετατίθενται για πολύ αργότερα.
Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε τον ιδιωτικό τομέα υγείας του οποίου η συμβολή είναι μηδαμινή και αύξησε τα κέρδη του, αφού η κυβέρνηση διπλασίασε σε αυτόν το κόστος νοσηλείας για υπηρεσίες covid αντί να προχωρήσει σε επίταξή του. Αυτή η κατάσταση όμως, δε δημιουργήθηκε εν καιρώ πανδημίας, απλά ανέδειξε την πολιτική απαξίωση της υποχρηματοδότησης και την ιδιωτικοποίηση δομών υγείας με μόνο σκοπό το κέρδος. Η επιστήμη συνάδελφοι μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά αυτά δε γίνονται με ευχολόγια, ούτε με περικοπές 280 εκατομμυρίων από την υγεία εν μέσω πανδημίας, αλλά ούτε και με κλείσιμο νοσοκομείων, με βάση τη χιλιομετρική τους απόσταση όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να δεχτούμε το 2022 όπου η τεχνογνωσία και η επιστήμη έχει προχωρήσει, να χάνονται σχεδόν 100 άνθρωποι την ημέρα. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των υγειονομικών που σήμαναν συναγερμό διεκδικόντας:
• Θωράκιση του ΕΣΥ.
• Μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς (σχολεία-ΜΜ).
• Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.
• Επίδομα ειδικού σκοπού για κάθε αυτοαπασχολούμενο όταν νοσεί ή μπαίνει σε καραντίνα.

Ακρίβεια
Συνάδελφοι, με όποιον και να μιλήσεις αυτές τις μέρες, το πρώτο πράγμα που θα πει είναι η ακρίβεια. Ακρίβεια στις πρώτες ύλες, ακρίβεια στους λογαριασμούς, στα καύσιμα αλλά η ακρίβεια που με μορφή χιονοστιβάδας έχει πάρει τον ανήφορο, είναι και τα πρώτα είδη ανάγκης – λαϊκής κατανάλωσης, (super market) που όλες αυτές οι αυξήσεις έρχονται να ενσωματωθούν στη φορολογία από το πρώτο ευρώ, στο φόρο επιτηδεύματος, στις ασφαλιστικές εισφορές, στο ΕΝΦΙΑ και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν τσακίσει το εισόδημά μας.


Για τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες ένας λόγος είναι η αύξηση της ζήτησης μετά τη λήξη των γενικών lockdown. Και από την άλλη πλευρά του νομίσματος, ο υπουργός Ανάπτυξης μας κοροϊδεύει και μας μιλάει για μια φιλολαϊκή κυβέρνηση κάνοντας ευχολόγια ότι πάλι καλά που έχουμε κυβέρνηση τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχει όμως αξία να δούμε λίγο τις αιτίες, γιατί αν δε δούμε από πού προέρχεται το πρόβλημα, θα ψάχνουμε λάθος λύση.
Όσο για τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, έχει να κάνει με την αυξημένη ζήτηση μετά τα γενικά lockdown. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού και τα μέτρα προστασίας των μεγάλων επιχειρήσεων φέρνουν αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός τρέχει με 9,2% κάτι που αποτελεί ρεκόρ 25ετίας. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τις τιμές, εμείς όμως και τα χρυσοπληρώνουμε και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.
Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέχρι τώρα, και τα παπαγαλάκια τους που τα χειροκροτούν, είναι χειρότερα και από καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.
Τώρα που οι λογαριασμοί είναι στα ύψη, οι μισθοί στα πατώματα, αποφάσισε να ρίξει ψίχουλα από τη πίτα δήθεν για να στηρίξει τα λαϊκά νοικοκυριά.
Συνάδελφοι, με προσευχές και ευχολόγια, οι λογαριασμοί και τα χρέη δε πληρώνονται, εμείς έχουμε προτείνει μέτρα για να μπορούμε να πάρουμε ανάσα:
• Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%.
• Καμία διακοπή ρεύματος.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Το βάρος είναι τεράστιο συνάδελφοι για εμάς και τους μικρούς ΕΒΕ από χρέη προηγούμενων χρόνων, λόγω πολιτικών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Οι οφειλέτες ΕΦΚΑ, πρώην ΟΑΕΕ, αυξήθηκαν κατά 25% και το ΚΕΑΟ έβαλε στο στόχαστρο 250.000 νέους οφειλέτες.
Και το κάδρο συμπληρώνεται από τράπεζες, προμηθευτές κ.α.
Το «εξοικονομώ» συνάδελφοι, έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής πολλούς συναδέλφους. Δε δημιουργήθηκαν από το πουθενά, ως φυσικό φαινόμενο, τα χρέη, είναι αποτέλεσμα τακτικών που δεν έχουν να κάνουν με το πόσο καλός μάστορας είναι κάποιος. Με το πόσες ώρες δουλεύει, αν έχει σύγχρονο εξοπλισμό ή αν είναι καινοτόμος, γιατί στις μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν χαμηλή φορολογία, φοροαπαλλαγές, διαγραφή χρεών, άτοκα δάνεια. Η ΑΑΔΑΕ διέγραψε 23,89 δις ευρώ λόγω αδυναμίας είσπραξης, και από την άλλη βάζει στο στόχαστρο μικροοφειλέτες α/α και τους στέλνει ραβασάκια κατασχέσεων, λογαριασμών ακινήτων, επαγγελματικού εξοπλισμού ακόμα και χρέη χιλίων ευρώ, την ίδια στιγμή που μας έχουν εγκλωβισμένους σε δόσεις και είμαστε με τη θηλιά στο λαιμό να μη χάσουμε ρύθμιση.
Οι υποσχέσεις ότι μόλις αντέξει η οικονομία θα μειωθούν οι φόροι, θα φύγουν τα χαράτσια και θα απαλλαγούμε από το άγχος της καταστροφής, αυτός ο εμπαιγμός μόνο οργή μπορεί να μας γεμίσει.
Η λογική σου δίνω ένα σου παίρνω δέκα πρέπει να σταματήσει.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω, απαιτούμε:
• Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.
• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
• Άμεση καταβολή οφειλών από το «εξοικονομώ».
• Κανένας πλειστηριασμός και κατάσχεση.
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα.
• Καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
Υπάρχει όμως και ένα θέμα που δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε, και είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και εδώ συνάδελφοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ιμπεριαλιστών. Καταδικάζουμε κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Καταδικάζουμε τις πολιτικές που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, σε μια απέραντη νατοϊκή βάση. Το μοίρασμα της γης για τα οικονομικά συμφέροντα μεταξύ των ιμπεριαλιστών, από όποια μεριά και να είναι οι λαοί, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Γι’ αυτό και το σωματείο μας καταδικάζει και απαιτεί:
• Απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ.
• Kανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
• Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Δράσεις Συνδέσμου
Στο πλαίσιο σχετικής απόφασης, ενημερώσαμε τα αρμόδια υπουργεία και τους λοιπούς φορείς για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την υποχρεωτική έκδοση της Υπεύθυνης Δήλωσης.
Συμμετείχαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ομοσπονδία Ξύλου, στο υπουργείο Οικονομικών, για ασφαλιστικά ζητήματα. Ζητήσαμε να αλλάξουν οι προβλέψεις της νομοθεσίας για τα επαγγελματικά ατυχήματα.
Αναλάβαμε πρωτοβουλία κινητοποίησης των τεχνικών σωματείων στο υπουργείο Ανάπτυξης, για το θέμα της ακρίβειας των υλικών και την προστασία του εισοδήματος των επαγγελματιών.
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της επιχείρησης. Στην παρέμβαση παρευρέθηκε και ο Μανώλης Χαρατσής, γενικός γραμματέας προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.
Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις και κεντρικά συλλαλητήρια με την ΟΒΣΑ, για ασφαλιστικό, φορολογικό και ακρίβεια.
Συμμετείχαμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγείας, με κεντρικά ζητήματα την ενίσχυση και θωράκιση του συστήματος υγείας, μέτρα προστασίας των συναδέλφων και κάλυψη εισοδήματος σε περίπτωση νόσησης ή καραντίνας λόγω κορονοϊού. Υπενθυμίζουμε την πίεση που ασκήσαμε στα αρμόδια υπουργεία, στην αρχή της πανδημίας, για ένταξη των υδραυλικών στο επίδομα των 800 ευρώ.
Στο σκέλος της διενέργειας των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, ζητήσαμε να διενεργούνται και προφορικές εξετάσεις για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα γραφής ή δυσλεξίας.
Φέτος, ύστερα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων, κόψαμε την πίτα του Συνδέσμου, με την παρουσία συναδέλφων. Κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.
Στο πλαίσιο έκδοσης σχετικής νομοθετικής διάταξης, ενημερώσαμε τα μέλη για την παράταση, κατά δύο έτη, της προθεσμίας θεώρησης των επαγγελματικών μας αδειών, σύμφωνα με άρθρο που συμπεριλήφθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο, και ο οποίος εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 4 Φεβρουαρίου 2022.
Συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι τα απαγορευτικά μέτρα για τη μη διάδοση του κορονοϊού, λειτούργησαν ανασταλτικά σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα θέλαμε να διοργανώσουμε, ως διοίκηση, όλο αυτό το διάστημα. Ευελπιστούμε τα υγειονομικά ζητήματα να εξελιχθούν προς το καλύτερο, κι έτσι να επανέλθουμε σε τεχνικά σεμινάρια, παρουσιάσεις προϊόντων από εταιρείες, ενημερώσεις για θέματα εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και άλλα σχετικά ζητήματα με τον Kλάδο μας.
Συνάδελφοι,
Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν έχουν να κάνουν με το δρόμο που έχει διαλέξει το σωματείο και σ’ αυτό το δρόμο σας θέλουμε στο πλευρό μας. σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή του σωματείου, τόσο πιο εύκολο διεκδικούμε πράγματα.

Τοποθετήσεις προσκεκλημένων

Βασίλης Ντέρας – Εκπρόσωπος ΟΒΣΑ
Όπως ακούσαμε στην εισήγηση του προέδρου, υπήρξαν πολλές δραστηριότητες που, τουλάχιστον για μένα, ήταν πρωτόγνωρες, πιστεύω και για άλλους. Βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις που για μένα, και πιστεύω και για άλλους, ήταν πρωτόγνωρες και φοβάμαι ότι θα βιώσουμε κι άλλες. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά και ειδικά για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους. Είδαμε πού πήγε το πράγμα με τα επιστρεπτέα, είδαμε πού πήγε το μεγαλύτερο πακέτο και τι έμεινε για εμάς.
Μία από τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας μας, είναι να πάψουν να είναι επιστρεπτέα τα όποια χρήματα διαθέτει η κυβέρνηση για να μας βοηθήσει. Για να μην επαναλαμβάνομαι, θα σταθώ ακόμα σε ένα πράγμα: Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να αγωνιστούμε και πάλι για καλύτερες μέρες. Οι καλύτερες ημέρες που μας είχαν υποσχεθεί, ήταν κάλπικες. Το είδαμε στην πράξη, και οικονομικά αν θέλετε, νιώσαμε την δεκαετή κρίση και οσονούπω, δυστυχώς, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών πραγμάτων, έρχεται και καινούργια κρίση, ποιο βαθιά ακόμη. Με αφορμή τον πόλεμο, αυξήθηκε ήδη η τιμή του ρεύματος πάνω από 100% για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, μακριά από τους ανθρώπους που βιώνουν την καθημερινότητα προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα.
Ένα άλλο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, όπως ήδη ξέρετε, είναι να αποδεχτεί η κυβέρνηση το αίτημά μας το αφορολόγητο όριο να γίνει 12.000 ευρώ. Το αίτημά μας αυτό, η κυβέρνηση δεν το δέχεται. Ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η εφορία το αποκλείει και για αυτόν το λόγο δεν το δέχονται. Παράλληλα, οι βιομήχανοι έχουν ένα σωρό προνόμια. Υπάρχει η κλοπή, αλλά υπάρχει και η παραχώρηση. Ήδη το ρεύμα το μετατρέψανε σε εμπόρευμα, όπου να ‘ναι το ίδιο θα κάνουν και με το νερό. Πώς θα επιβιώσουμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι; Σήμερα μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να τα βγάζουμε πέρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και αύριο. Θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους προκειμένου να επιβιώνουν.
Η λύση κατά την άποψή μας είναι η συμμαχία των ανθρώπων που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Συνάδελφοι, σε αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε, ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων, έτσι ώστε να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και τα παιδιά μας. Η Ομοσπονδία μας, πάντα στα πλαίσια των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της, πολλές φορές ταυτίστηκε με το σωματείο σας και σας βοήθησε. Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Είναι δύσκολος ο δρόμος, η κρίση έχει αρχίσει να διαφαίνεται έντονα – κι ας μην ακούμε τα παραμύθια που μας λένε. Κάποτε υπήρχε η δράση και η αντίδραση, σήμερα δεν υπάρχει. Σήμερα σφάζονται και σφάζουν τους λαούς προκειμένου να κερδίσουν κι άλλα χρήματα. Συνάδελφοι, πιστεύω ότι με μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερο συντονισμό, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Σάκης Σβορώνος – Εκπρόσωπος συνταξιούχων
Δεν σκόπευα να μιλήσω, άλλα τελικά θέλω να μπούμε λίγο στην ουσία των πραγμάτων. Εάν πιάσουμε την ιστορία στον χώρο μας, εδώ και 20 -25 χρόνια, θα δείτε ότι κάθε χρόνο είχαμε κάποια προβλήματα και τον επόμενο χρόνο είχαμε και κάποια παραπάνω. Τι φταίει για αυτό; Δεν διεκδικούμε, συνάδελφοι, αυτό φταίει. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο και χειροτερεύουμε στην διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Και το κυριότερο απ’ όλα έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που απαρτίζεται από κλέφτες, λωποδύτες και απατεώνες. Τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα, αν ισχύει η άδειά μας ή αν δεν ισχύει και παίρνει την δουλειά αυτός που δουλεύει μαύρα; Ας το ψάξουμε λίγο συνάδελφοι, ας βγάλουμε και ένα Ε9 όλοι οι υδραυλικοί της Αθήνας να μαζευτούμε και να πάμε όλοι μαζί στο υπουργείο Οικονομικών, να δούμε, ποιος από τους δύο είναι ο κλέφτης; Γιατί εδώ πλέον μπαίνουν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει ένα είδος γενικότερης κρατικής τρομοκρατίας, εν ψυχρώ το λέω αυτό, μας απειλούν μονίμως, με έναν covid, με ένα κλείσιμο στο σπίτι, με έναν πόλεμο, με κάποια πυρηνικά και δεν συμμαζεύεται – και η ουσία στην συγκεκριμένη περίοδο είναι: «Σκάσε και σκάβε». Όλη αυτή η φασαρία που γίνεται και με τον πόλεμο, και με τα συμφέροντα, όλοι οι μάγκες γύρω έχουν ένα και μοναδικό στόχο, την παγκόσμια πτώση της εργατικής τάξης του εργαζόμενου, κι εμείς συνάδελφοι είμαστε επίσης εργαζόμενοι. Άσχετα με το αν μερικοί από εμάς έχουμε καβαλήσει το καλάμι, επειδή μπορεί να έχουμε και 2 υπαλλήλους. Η πλειοψηφία των συναδέλφων είμαστε εργαζόμενοι. Ένα μεροκάματο πάμε να βγάλουμε – εάν λοιπόν θεωρούμε ότι μπορούμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα μόνοι μας ή να μας το λύσει το σωματείο μας, είμαστε βαθειά νυχτωμένοι.
Πριν από 25 χρόνια λέγαμε τα ίδια πράγματα για το ασφαλιστικό, για την περίθαλψη. Σήμερα τα ζούμε συνάδελφοι τα προβλήματα. Σας ρωτάω, τι θα κάνουμε; Θα κάνουμε μία κινητοποίηση και θα πάμε στο υπουργείο μερικοί από την Διοίκηση και 3-4 ακόμη συνάδελφοι, πιστεύοντας ότι θα κάνουμε δουλειά; H Αθήνα έχει 12.000 υδραυλικούς. Γίνεται κάποιο κάλεσμα για κάποια κινητοποίηση και οι περισσότεροι βρίσκουνε κάποιες δικαιολογίες, και δεν μιλάμε για αντικειμενικές δικαιολογίες όπως πχ σήμερα πρέπει να πάω στον γιατρό ή να κάνω κάποια ένεση. Αντικειμενικά όλοι μας, κάτι έχουμε… Μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να κατεβάζουμε στους δρόμους 300.000 διαμαρτυρόμενους; Να σας πω για πότε θα λύνονταν τα προβλήματά μας, που είναι πολλά και όλο και αυξάνονται, μείωση των συντάξεων, μείωση στους μισθούς. Δεν μπορούμε συνάδελφοι να ερχόμαστε εδώ και να επαναλαμβάνουμε αυτό που ζούμε. Να φτιάχνουμε μια εισήγηση που είναι δεδομένο ότι όλοι μας συμφωνούμε με το περιεχόμενό της, αλλά είναι ουσιαστικά παρωχημένη, γιατί αναφέρετε σε κάτι που το ζούμε καθημερινά και ξέρουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Και να κυνηγήσουμε ποιόν; Oι συνάδελφοι που είναι στην Διοίκηση κουράστηκαν, απογοητεύονται, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με όλους μας, συν την συνδικαλιστική δουλειά που κάνουν από εδώ και από εκεί, στην ΟΒΣΑ, στην ΓΣΕΒΕΕ. Αν βγούμε συνάδελφοι από αύριο το πρωί όλοι μας στον δρόμο, με όποιο κόστος, τότε μπορεί κάτι να πετύχουμε.

Πρόταση Αλέξανδρου Ρούτζιου
Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν από συναδέλφους που αναφέρθηκαν στις αντλίες θερμότητας, θέλω να κάνω μια πρόταση. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι συχνά με παίρνουν μηχανολόγοι – ή και διάφοροι άλλοι πολίτες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητες στα σπίτια τους, για να μου πουν ότι ο υδραυλικός που ανέλαβε την εγκατάσταση, φτάνει ως ένα σημείο και στην συνέχεια τα παρατάει γιατί δεν ξέρει πώς να την ολοκληρώσει.
Η πρότασή μου, τώρα που σιγά σιγά μας εγκαταλείπει και ο covid19, είναι να αρχίσουμε να ξαναοργανώνουμε σεμινάρια σε συνεργασία με αξιόπιστες εταιρείες, που διαθέτουν στην αγορά νέα προϊόντα και οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς γίνεται η εγκατάστασή τους. Μπορούμε επίσης να βρούμε 2 μηχανολόγους να μας κάνουν σεμινάρια ή επίσης και κάποιοι από εμάς που γνωρίζουν καλά πως γίνεται μια συγκεκριμένη εγκατάσταση, να δείξουν και σε άλλους συναδέλφους. Είναι κρίμα κάποιοι συνάδελφοί να παρατάν στη μέση μια δουλειά που έχουν αναλάβει.
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ακολούθησε συζήτηση και ενημέρωση των συναδέλφων πάνω στα καίρια θέματα που τους απασχολούν όπως οι Άδειες, η αγορά υλικών και η τιμολόγηση των εργασιών, η παρουσία του Συνδέσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά., καταλήγοντας στο αδιαμφησβήτητο συμπέρασμα πως όσο πιο ενεργοί και κοντά στο Σύνδεσμο είναι οι συνάδελφοι, τόσο πιο πολλά προβλήματα θα μπορούν να επιλυθούν.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι