Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » “Πρέπει να υπερασπιστούμε σθεναρά τη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμά μας”

“Πρέπει να υπερασπιστούμε σθεναρά τη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμά μας”

obye 1.jpg

obye 1.jpgΤόνισε στον απολογισμό της διοίκησης ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης
Δημοσιεύουμε σημεία από τον απολογισμό της διοίκησης που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 31/5/2008.
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Φίλοι, κύριοι προσκεκλημένοι,
Σας καλωσορίζουμε όλους σας, στην ετήσια γενική συνέλευση του ανώτερου οργάνου του κλάδου μας. Οι εργασίες της φετινής γενικής συνέλευσης συμπίπτουν με τη λήξη της θητείας του διοικητικού συμβουλίου.
Συνάδελφοι, η μαζική συμμετοχή σας στην κορυφαία συνεδρίαση του κλάδου μας, ενθαρρύνει  το Δ.Σ της ομοσπονδίας, το Δ.Σ. που θα εκλέξετε στις αυριανές αρχαιρεσίες, να βαδίσει σταθερά και με βήματα που θα έχουν ως μοναδικές κατευθύνσεις την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων όλης της χώρας. Μέσα από τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις σας, αλλά και από τη σύνδεση των διαφορετικών απόψεων, οι οποίες εν κατακλείδει παράγουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το επάγγελμά μας.
Η χρονιά που πέρασε, ήταν δύσκολη και επίπονη για εμάς, για όλους τους ΕΒΕ, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας.
Οι δύσκολες συνθήκες, η αναδουλειά, η ανεργία, η παράνομη εργασία έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους μας να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Οι αθέμιτες πρακτικές δυσκολεύουν αφόρητα την  προσπάθεια ανάπτυξης και εξέλιξης κάθε αδειούχου συναδέλφου υδραυλικού.
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει επιτέλους εκτός από συνείδηση να λάβει και πρακτικό χαρακτήρα. Δεν γίνεται να απαιτούμε ως κλάδος την εφαρμογή των νόμων, και να υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι μας που να προτρέπουν και να βοηθούν να εκδίδονται άδειες βοηθών, άδειες τεχνιτών, χωρίς ένσημα του ΙΚΑ παρά μόνο με έκδοση βεβαιώσεων και Υπεύθυνων Δηλώσεων. Δεν είναι παράνομο, έχει παρέλθει όμως η περίοδος του μεταβατικού σταδίου που εκδιδόντουσαν άδειες κατά αυτό τον τρόπο. Σας επισημαίνω πως αν η πρακτική αυτή συνεχίσει, τότε το επάγγελμά μας αλλά και εμείς οι ίδιοι θα αρχίσουμε να χάνουμε την επαγγελματική μας υπόσταση.
Η τέχνη του επαγγέλματος του υδραυλικού προσφέρει πολλά στην κοινωνία, σημαντικά οφέλη στην οικονομία. Πρέπει να υπερασπιστούμε σθεναρά τη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμα μας, και η πολιτεία τη νομοθεσία που είναι για το γενικό συμφέρον.
Οι προσπάθειες από το 1991 που εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα ήταν πολλές και σημαντικές για την οριστική θεσμοθέτηση του επαγγέλματος, δεν νοείται όμως, δεν μπορεί να ερμηνευτεί η διαφορετικότητα αντιμετώπισης της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος από αρκετούς συνδέσμους. Και για να μην μιλάμε ρητορικά σας αναφέρω συγκεκριμένο παράδειγμα: Στο άρθρο 4.2.3 του Προεδρικού Διατάγματος αναφέρεται ρητά πως κάθε Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να θεωρείται στο οικείο επαγγελματικό σωματείο που καλύπτει τον κλάδο. Είναι λυπηρό λοιπόν να ακούγονται απόψεις από συνδικαλιστές όπου ισχυρίζονται πως αγωνίζονται για την υπεράσπιση των συναδέλφων όλης της χώρας. Να σκέπτονται και να έχουν ως σχέδιο δράσης να μην εφαρμόζουν το άρθρο 4.2.3 αλλά ανεξάρτητα όπου και αν γίνεται το έργο να προτείνουν πως η θεώρηση της Υπεύθυνης Δήλωσης θα πρέπει να γίνεται στο Σωματείο που ανήκει ο κάθε συνάδελφος. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει επ’ ουδενί να προχωρήσει, δεν μας επιτρέπετε να αφήσουμε μια τέτοια σκέψη να υλοποιηθεί, θα είναι διάκριση και διαχωρισμός των συνδέσμων και των συναδέλφων.
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Ήδη στον κλάδο των τεχνιτών ανελκυστήρων η διαδικασία αδειοδότησης έχει περάσει σε περίοδο αλλαγής. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σιγά σιγά θα μπούμε σε διαδικασίες ολικής απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο θέμα αυτό. Σας αναφέρω ότι οι επαφές μας με φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης είναι συνεχείς, παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Ηδη διοργανώνεται ημερίδα από το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή τη δική μας και άλλων συναφών επαγγελμάτων για την πληρέστερη ενημέρωσή μας στο θέμα αυτό.
Εμείς ως διοίκηση αναπτύξαμε δράση η οποία δεν αποσκοπούσε μόνο στην ενημέρωση. Διεκδικήσαμε και επιτύχαμε πράγματα που αναβάθμισαν την επαγγελματική υπόσταση κάθε συναδέλφου υδραυλικού. Πώς την αναβάθμισαν; Στην πρόκληση των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου πετύχαμε την τελική υλοποίηση 180 προγραμμάτων, σεμιναρίων αερίων καυσίμων τα οποία παρακολούθησαν 3.000 συνάδελφοι μας. Διοργανώσαμε μαζί με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ σεμινάρια κοστολόγησης υδραυλικών εργασιών πανελλαδικά. Συμμετείχαμε σε σεμινάρια γεωθερμίας και ενημερώσαμε εγκαίρως τα μέλη μας για προγράμματα που υλοποιούνται από το ΙΜΕ (Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) της ΓΣΕΒΕΕ. Δεν σταματάμε όμως. Υπάρχουν ίσως και ζητήματα που αμελήθηκαν, να είστε σίγουροι πως αυτό δεν έγινε εσκεμμένα.
(…)

Σεμινάρια – Επιμόρφωση

Ο κλάδος μας είναι από τους πρωτοπόρους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προγράμματα σεμιναρίων. Επιτυχία της διοίκησης, θεωρείται η εκπαίδευση 3.000 συναδέλφων στα αέρια καύσιμα σχεδόν σε 1 ½ χρόνο. Η οδηγία που μεταφέρεται από εμάς πανελλαδικά είναι σαφής: Όσοι δεν έχετε δώσει εξετάσεις για άδεια εγκαταστάτη πράξτε το άμεσα. Με το ΕΛΚΕΔΕ οι σχέσεις μας είναι καλές, προσωπικά εγώ, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, το επισκέφθηκα πολλές φορές και προσπάθησα να επιλύσω τα ζητήματα των καθυστερήσεων στις πληρωμές. Μου επισήμαναν πως δεν είναι θέμα που είναι απόλυτα στην αρμοδιότητά τους, είναι θέμα του υπουργείου.
Η δίψα για μάθηση μας οδήγησε να ξεκινήσουμε κύκλο σεμιναρίων κοστολόγησης υδραυλικών εργασιών με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ. Έγιναν σεμινάρια πανελλαδικά. Ύστερα όμως από προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους αρμόδιους του ΚΕΚ σχετικά με τη δήλωση των συμμετεχόντων και την τελική τους παρουσία αλλά και παράπονα δικά μας σχετικά με το περιεχόμενο της ύλης, αποφασίσαμε από κοινού να σταματήσουν. Στείλαμε ενημερωτική επιστολή σε όλα τα μέλη μας με Α.Π 399 ημερομηνία 19/12/2007, όπου σας εξηγούσαμε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα.
Κάθε ένα πρόγραμμα που εξαγγέλλεται πρώτα εξετάζεται, κατά πόσο μας αφορά, κατά πόσο θα βοηθήσει εμάς τους ίδιους τους υδραυλικούς στην εξέλιξη του επαγγέλματός μας.
Ενημερώνουμε συνεχώς όλους σας και γι’ αυτό αν θέλετε ζητήστε στοιχεία από τον συντονιστή του γραφείου της Ομοσπονδίας, τον Γιάννη, όπου θα διαπιστώσετε ότι ειδικότερα σε ό,τι έχει σχέση με προγράμματα – σεμινάρια σας ενημερώνουμε συχνά. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία της ΟΒΥΕ.

Συνεταιρισμοί

(…) Συνάδελφοι, πρέπει να σταθούμε και να προτείνουμε θέσεις και προτάσεις  πώς να βοηθηθούν οι συνεταιρισμοί για να αναπτυχθούν και να δώσουν στους συνάδελφους και στην κοινωνία αυτά που πρωτοπόροι ονειρεύτηκαν. Πρέπει να έχουν οι συνάδελφοι τακτική επαφή μεταξύ τους σε συσκέψεις, σε συνελεύσεις.
Να ενημερώνει ο συνεταιρισμός τους συναδέλφους για υλικά που αποσύρονται ή που μπαίνουν καινούργια στην αγορά, να είναι γενικά τράπεζα πληροφοριών ο συνεταιρισμός για τους συναδέλφους.
Να συνεργάζεται στενά με τον συνδικαλιστικό φορέα της πόλης και να ενημερώνουν μαζί τους συναδέλφους για κλαδικά και κοινωνικά θέματα.
Να συνεργάζονται για να γίνονται σεμινάρια για νέα υλικά και την ποιότητα τους.
Συνάδελφοι, τα Δ.Σ. των συνδέσμων να ενημερώνουν τα μέλη για να εγγράφονται στους συνεταιρισμούς νέα μέλη.
ΟΒΥΕ και ΠΟΣΕΥΔ πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή και δράση.
Σε όλα τα θέματα να υπάρχει συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και θέσεων.
Όσο τα προβλήματα μεγαλώνουν κοινωνικά – θεσμικά  και επαγγελματικά, εμείς, συνάδελφοι, πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά.

Μητρώο υλικών

Οδηγός εγχειρίδιο που ήδη βοηθάει αρκετά. Κατά την Β΄ έκδοσή του, εκτυπώθηκαν 12.000 αντίτυπα και διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλους σας συμπεριλαμβανόμενα και τα έξοδα μεταφοράς.
Στον τομέα των υλικών και των προδιαγραφών τους, οι κινήσεις μας είναι σημαντικές. Οι εταιρίες, οι προμηθευτές, οι πωλητές ενθαρρύνουν και χειροκροτούν αυτή την ενέργειά μας. Η νέα διοίκηση που θα προκύψει, θα εξετάσει και θα αποφασίσει για τη νέα έκδοση. Κάποια προεργασία έχει γίνει ήδη.

Προβολή του επαγγέλματος
Εκθέσεις

Συμμετείχαμε σε όλες τις εκθέσεις που αγγίζουν το αντικείμενο της δουλειάς μας. Στην έκθεση «CLIMATHERM 2008», οργανώσαμε ένα πολύ καλό περίπτερο και συνεχώς το κοινό μας έθετε ερωτήσεις. Πολλοί συνάδελφοί μας που έχουν ασχοληθεί με την γεωθερμία απαντούσαν και διαφήμιζαν το επάγγελμα στο καταναλωτικό κοινό. Στηρίξαμε και βοηθήσαμε στην έκθεση Ecotec  2008 που έγινε πριν μια εβδομάδα. Καταθέσαμε τις απόψεις μας σε σχέση με το περιβάλλον, αφού αυτό μας ζητήθηκε από την διοργανώτρια εταιρία την «Τεχνοεκδοτική».

Ασφαλιστικό

Είναι ένα από τα πιο κορυφαία προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Προέκυψε από το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005.
Για την πραγματική του διάσταση ενημερωθήκαμε μετά από μελέτη που έκανε το ΒΕΑ. Το ΒΕΑ δημοσιοποίησε την μελέτη. Διαβάζουμε ανακοινώσεις, παρακολουθούμε συσκέψεις που οργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ, διάφοροι φορείς για να ενημερωθούμε σωστά.
Η μεγάλη παράλειψη της κυβέρνησης (σκόπιμα) για μια σαφή ενημέρωση για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία τι θα προκύψει από την μεταρρύθμιση, δεν την έκανε.
(…)
Η ΟΒΥΕ πιστεύει και υποστηρίζει ότι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση χρειάζεται στήριξη και ουσιαστική αναβάθμιση. Με στόχο την βελτίωση των συντάξεων και των παροχών υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό η ΟΒΥΕ καταθέτει τις προτάσεις της για την προστασία και την ανάπτυξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι οι εξής :
1. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται διεθνώς, ως περίοδος πίεσης των φιλελεύθερων αντιλήψεων. Υποβαθμίζονται οι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, μειώνεται η οικονομική κρατική συμβολή στα δημόσια συστήματα κοινωνικής ασφάλισης (σύνταξη, υγεία, πρόνοια).
Η ΟΒΥΕ επιθυμεί μέσα από τις προτάσεις να δώσει μια ευρεία πρόταση με ευρωπαϊκή διάσταση. Θεωρεί λοιπόν τα παρακάτω ως αναγκαία βήματα:
• Την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τους λαούς της Ευρώπης.
• Την προώθηση ενός άλλου ευρωσυντάγματος, που να διασφαλίζει και να αναβαθμίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις στην Ευρώπη.
• Την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας και την αντικατάστασή του σε μια συμφωνία ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης.
Η ΟΒΥΕ για την αναβάθμιση του ασφαλιστικού προτείνει μέτρα που θεωρεί απαραίτητα .
• Ανάπτυξη και πλήρης απασχόληση.
• Δίκαιη κοινωνικά μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
• Ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής προστασίας.
Για την ΟΒΥΕ η δημόσια κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Έχοντας ως βασικές συντεταγμένες την καθολικότητα και το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του, την δίκαιη κατανομή των παροχών του, την ενεργή κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότησή του.
2. Ένα από τα βασικά προβλήματα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα μας είναι ότι έχει στερηθεί και στερείται από τους αναγκαίους πόρους. Βασικές αιτίες του προβλήματος αυτού θεωρούμε τις παρακάτω.
• Τις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, οι χαμηλοί μισθοί που έχουν ως συνέχεια χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές.
• Την αύξηση της ανεργίας, η οποία στερεί πολύτιμες εισφορές από τα ταμεία.
• Την ανασφάλιστη εργασία 1.600.000 Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων που σε συνδυασμό με την μεγάλη εισφοροδιαφυγή προκαλεί απώλειες 2 δις ευρώ περίπου το χρόνο.
• Την μη εφαρμογή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων, αφού πολλές επιχειρήσεις δίνουν στην πράξη χαμηλότερους μισθούς και αυτό έχει ως συνέπεια την καταβολή μειωμένων εισφορών.
• Την επιβάρυνση του ΙΚΑ από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από προβληματικές επιχειρήσεις.
• Τα χρέη όχι μόνο των ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και του δημοσίου τομέα προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το δημόσιο χρωστάει στο ΙΚΑ 5 δις ευρώ, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις  σχεδόν 2,1 δις ευρώ.
Η ΟΒΥΕ θεωρεί ότι υπεύθυνοι για την στέρηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, είναι οι κυβερνήσεις γιατί εδώ και χρόνια δεν χειρίζονται σωστά κανένα θέμα που αφορά την κοινωνική ασφάλιση και επίσης υποθάλπουν φαινόμενα εισφοροδιαφυγής  και εισφοροκλοπής.
Η ΟΒΥΕ προτείνει να θεσπιστεί η τριμερής χρηματοδότηση του κλάδου κύριας ασφάλισης των μισθωτών για όλους τους ασφαλισμένους της μισθωτής εργασίας. Με αναλογία η οποία θα προκύπτει από τους εργαζομένους, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους εργοδότες.
Επίσης να θεσπιστεί η διμερής χρηματοδότηση για όλους τους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους. Το κράτος έλεγε πως τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί στα ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ δεν θα τα επωμιζόταν ο ΟΑΕΕ, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, ο ΟΑΕΕ κληρονομεί όλα τα χρέη των πρώην ταμείων.

Μέτρα ακρίβειας

Απαράδεκτες κινήσεις από τους κυβερνώντες. Δεν υπάρχει θέμα καταλογισμού ευθυνών μόνο στην σημερινή κυβέρνηση. Φταίνε όλες οι κυβερνήσεις που μας υπόσχονταν εξίσωση των μισθών, ίδιους με τις υπόλοιπες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Έσοδα – έξοδα έχουν πια έχουν ισοσταθμιστεί, το 70% του ελληνικού λαού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Το 60% του 70% που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, δεν αντιδρά. Δεν αντιδράμε, καθόμαστε και δεχόμαστε ό,τι μας πλασσάρουν. Η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.
Σε όλες τις διαμαρτυρίες, σε κινητοποιήσεις που γίνονται, δεν συμμετέχουν παρά μόνο 100 με 200 άτομα.
Οι υπόλοιποι, κανείς.
 Ειδικότερα στην περιφέρεια, οι αντιδράσεις είναι σχεδόν μηδενικές. Κάτι πρέπει να γίνει. Όχι μελλοντικά, τώρα!
Προτείνω να στείλουμε ένα ψήφισμα για όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ό,τι χειρότερο για τους νέους. Αλλά και για τους πιο μεγάλους. Οι αμοιβές είναι ελάχιστες. Οι κυβερνήσεις λειτουργούν μόνο για το συμφέρον του κεφαλαίου. Σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν μόνο πολύ φτωχοί και πολύ πλούσιοι.

Τράπεζες – Δάνεια

Οι τράπεζες, οι νόμιμοι τοκογλύφοι, δεν έχουν σταματημό. Δίνουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, εορτοδάνεια, χωρίς να μελετούν αξιοκρατικά τις προϋποθέσεις κάποιων. Αποτέλεσμα αυτοί που τα παίρνουν, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να χάνουν τις περιουσίες τους.
(…)
Δεν πρέπει να εφηυχάζουμε. Δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε όλα αυτά, πρέπει να προβληματιστούμε, να αντιδράσουμε. Το κεφάλαιο δρα ανεξέλεγκτο για όφελός του, χωρίς καμία αντίδραση …ως πότε; 

Ασφάλιση έργων

Ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο. Ένα εγχείρημα που χρειάστηκε να κοπιάσουμε πολύ και να μελετηθεί σε βάθος. Προχωρήσαμε και όσο περνάει ο καιρός, έχουμε πρόοδο. Ηδη έχουμε πολλά έργα τα οποία είναι ασφαλισμένα. Δεν έχουμε δεσμευθεί σε καμία εταιρία, αποζητάμε όμως αξιοπιστία πάνω από όλα. Μέχρι στιγμής την αξιοπιστία και την ασφάλεια μας την παρέχει η εταιρία που ασφαλίζουμε τα έργα. Οι σύνδεσμοι πρέπει για κάθε έργο που ασφαλίζουν να στέλνουν αμέσως τις Υπεύθυνες Δηλώσεις στην ΟΒΥΕ και να καταθέτουν ακριβώς τα χρήματα.
Κάποιοι δεν ακολούθησαν την Ομοσπονδία, διάλεξαν μια διαφορετική κατεύθυνση, δεν τους κατηγορούμε, έτσι αποφάσισαν, ο καιρός θα δείξει για όλους μας.

Πυρόπληκτοι – Πυρκαγιές
Περιβάλλον

(…) Συνάδελφοί μας, οι πρόεδροι της Ηλείας, της Αμαλιάδας, της Μεσσηνίας και γενικά όλοι οι συνάδελφοι της Πελοποννήσου, ενεργοποιήθηκαν και βοήθησαν όπως μπορούσαν τους πυροπαθείς.
Η ΟΒΥΕ έχει συγκεντρώσει για τους πυρόπληκτους σχεδόν 12.000 ευρώ. Στο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε αποφασίσαμε, να συγκροτηθεί επιτροπή από εμένα και τον γενικό γραμματέα και να κατανείμουμε τα χρήματα σε όσους μας είχαν στείλει απαντητική επιστολή με στοιχεία  πυροπαθών.
Ανταποκρίθηκαν άμεσα η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Τρίπολη.
Η επιτροπή συνεδρίασε, εργαστήκαμε και βγάλαμε απόφαση. Όμως, συνάδελφοι, θα πρέπει να μελετηθεί ξανά διότι ο καταμερισμός των χρημάτων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και γι’ αυτό δεν δώσαμε τα χρήματα ακόμα.
Κάποιοι άνθρωποι στην Ηλεία πέθαναν και άφησαν πίσω οικογένειες, ίσως σ’ αυτούς πρέπει να δοθεί πιο μεγάλη οικονομική βοήθεια.
Κάποιοι άλλοι στη Μεσσηνία έπαθαν σοβαρές ζημιές και κάποιοι άλλοι λιγότερες ζημιές.
Γι’ αυτό σας λέω ξανά ότι πρέπει να μελετηθούν τα ζητήματα αυτά περισσότερο. Οι άνθρωποι που πέθαναν στην Ηλεία και στις υπόλοιπες περιοχές άφησαν πίσω τους οικογένειες που πρέπει να βοηθηθούν και να στηριχθούν από όλους μας. Αιωνία η μνήμη τους.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές.
Στο διάστημα αυτό και μέχρι σήμερα ακόμη, δεν έχει ευαισθητοποιηθεί κανείς, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα τίποτα που να καθορίζει τη λήψη δραστικών μέτρων. Μέτρων προστασίας των δασών, προστασίας του περιβάλλοντος και  ημών των ίδιων.
Το περιβάλλον στην χώρα μας είναι επιβαρυμένο ήδη αρκετά. Κατεστραμμένα δάση, έλλειψη νερού, ατμόσφαιρα μολυσμένη.
Πλείστα προβλήματα που αιχμαλωτίζουν εμάς τους πολίτες, φυλακίζουν τις ζωές μας και συνεχώς τώρα πια βιώνουμε φαινόμενα που έχουν μόνο χαρακτήρα καταστροφικό για  την φύση και για εμάς τους ίδιους.
Πρέπει να προτείνουμε μέτρα και να έχουμε θέσεις και λύσεις όπως οι παρακάτω:
1. Η κυβέρνηση να επανδρώσει προσωπικό σε κάθε δασική έκταση με επαρκή φύλαξη.
2. Να μεριμνήσουν οι δήμοι και να κατασκευαστούν αντιπυρικές ζώνες.
3. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι πυροσβέστες να διανεμηθούν σε εκτάσεις που είναι στην ζώνη υψηλού κινδύνου.
4. Να ληφθούν μέτρα για παραγωγή νερού, με μεθόδους σύγχρονες μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Νερό

Το νερό είναι το πιο αναγκαίο αγαθό για την ζωή, περισσότερο και από την τροφή.
Ο άνθρωπος κατάφερε αυτό το τόσο αναγκαίο για την ζωή αγαθό να το έχει μετατρέψει σχεδόν σε ανεπαρκές είδος.
(…)
Προτείνουμε καταρχήν η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων λυμάτων που να καταλήγουν σε βιολογικούς καθαρισμούς τρίτου βαθμού. Εν συνεχεία να προβλέπονται δίκτυα διανομής του νερού που θα βγαίνει από αυτούς τους βιολογικούς καθαρισμούς για άρδευση.
Η σημερινή άρδευση με άντληση υπογείων υδάτων είναι πολύ πιο επικίνδυνη, αφού ο υπόγειος ορίζοντας μολύνεται από τους βόθρους.
Το νερό του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, εύκολα υποβάλλεται σε μικροβιοκτόνα επεξεργασία.
Ειδικά στο νομό Αττικής, ένας ολοκληρωμένος βιολογικός καθαρισμός, θα μας χάριζε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.
Ισχύει βέβαια και για την Θεσσαλονίκη, γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουν σε ανάλογα έργα και ενέργειες και οι μικροί Καποδιστριακοί δήμοι;
Ο Μανώλης Γλέζος, ως κοινοτάρχης Απειράνθου στη νήσο Νάξο με μια πρωτοποριακή μελέτη, κατάφερε να ανασχέσει στην περιοχή του τα νερά της βροχής εμπλουτίζοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Είτε η λύση αυτή, είτε η κατασκευή μικρών φραγμάτων στους χείμαρρους σχηματίζοντας τις λεγόμενες λιμνοδεξαμενές.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην χρησιμότητα να διαδοθεί η συλλογή βρόχινου νερού για οικιακή χρήση και να περιοριστεί κατά το δυνατόν η αστικού τύπου κατανάλωση. 
Λύσεις προτάσεις
• Συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις, οργανώνουμε κινητοποιήσεις όλοι μαζί.
• Απαιτούμε ανατροπή των νέων μέτρων ακρίβειας που μας γονατίζουν καθημερινά.
•  Ενεργοποιούμαστε για το περιβάλλον. Προσέχουμε για να έχουμε.
• Αγωνιζόμαστε για καλύτερο μισθολόγιο, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ξεκινάμε πρώτα εμείς οι ίδιοι.
• Προωθούμε νέους ανθρώπους στα συνδικαλιστικά, με ιδέες φρέσκιες, με πάθος για δουλειά, ανθρώπους ενεργούς.
• Αντιστεκόμαστε στην ακρίβεια όπου μποϊκοτάρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που μας ληστεύουν. 

Λύσεις – προτάσεις
για τον   κλάδο

• Κανείς μας δεν πρέπει να απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό.
• Φτιάχνουμε καλές δουλειές και απαιτούμε να πληρωθούμε.
• Σταματάμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και την εργασία του καθενός.
• Απαιτούμε την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος του κλάδου μας. Είναι απογοητευτικό σύνδεσμοι να μην έχουν τα Προεδρικά Διατάγματα και μετά 17 χρόνια να τα ζητούν από την Ομοσπονδία. Κάθε σύνδεσμος στην πόλη του είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
• Συμμετέχουμε σε προγράμματα επιμόρφωσης που μας αφορούν.
• Οργανώνουμε τα σωματεία μας για να είναι πιο δυνατά και πιο έτοιμα.
• Βοηθάμε τους νέους που ακολουθούν το επάγγελμα.
• Παροτρύνουμε τους νέους να πηγαίνουν σε σχολές».