Αρχική » Περιεχόμενα » Ελεύθερο Βήμα » ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Τρία χρόνια πριν, είχα την αφέλεια να στείλω μια ανοικτή επιστολή στον τότε υπουργό Ανάπτυξης (την έχετε ήδη δημοσιεύσει) για την έλλειψη προδιαγραφών στον τομέα της θέρμανσης, που έχει σαν αποτέλεσμα τη σπατάλη ενέργειας, κάνοντας συγχρόνως συγκεκριμένες προτάσεις.
Μετά από μικρό διάστημα έλαβα μια απάντηση, που έλεγε ότι «η Ελλάδα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες», δηλαδή… τρία πουλάκια κάθονται. Οι άνθρωποι βέβαια δεν είχαν πρόθεση να με προσβάλουν, για το πόσο άσχετος είμαι. Να ξεμπερδεύουν ήθελαν. Όλα είναι εντάξει και καθάρισαν. Τώρα δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο!!
Την αλληλογραφία αυτή την θυμήθηκα γιατί κάτι πήρε το μάτι μου πρόσφατα, ότι τα σπίτια από δω και στο εξής, παλιά και καινούργια, για να μπορούν να μεταβιβάζονται θα χρειάζονται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Τς, τς!! Μεγαλεία !! Το κάναμε Ευρώπη!!
Ποιος θα δίνει το πιστοποιητικό, με τι κριτήρια(για γνώσεις δεν μιλάμε), πως θα γίνονται οι μετρήσεις, είναι μεταφυσικά ερωτήματα. Ποιος θα ελέγχει για παράδειγμα, ότι έχουν μπει οι σωστές μονώσεις στις κατασκευές, ή εάν οι λέβητες-καυστήρες είναι πιστοποιημένοι; Έχουν ακούσει οι αρμόδιοι, ότι στις νέες οικοδομές γίνονται δύο μελέτες θέρμανσης;
Μια για την πολεοδομία και μια για την εφαρμογή. Εδώ οι πολεοδομίες δεν μπορούν να «ανακαλύψουν» ολόκληρα παράνομα κτίσματα στα δάση ή στις παραλίες, τους χιλιάδες ημιϋπαίθριους χώρους, που έχουν κλειστεί, και θα ελέγξουν μονώσεις και μηχανήματα.
Αλλά να μην ανησυχεί κανείς. Απλώς και αυτό το πιστοποιητικό θα είναι  ένα ακόμα χαρτί, που θα μπαίνει στο φάκελο, και έτσι οι αρμόδιοι θα φαίνονται ότι έχουν λάβει τα μέτρα τους έναντι της Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ οι ..κουτόφραγκοι περί άλλα τυρβάζουν. Μελετάνε και προσαρμόζουν στις συνθήκες της κάθε (σοβαρής) χώρας την ευρωπαϊκή οδηγία ECODESIGN, που αφορά όχι την απόδοση των μηχανημάτων, αλλά όλης της εγκατάστασης, δηλαδή πώς θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη χαμηλή κατανάλωση. Και να φαντασθεί κανείς ότι σ΄ αυτές τις χώρες οι προδιαγραφές είναι πολύ αυστηρές και κυρίως εφαρμόζονται, και οι θερμικές απαιτήσεις των κατοικιών δεν ξεπερνούν τα 40-45 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Με μείον 15 βαθμούς κελσίου, παρακαλώ!!
Εμείς βέβαια είμαστε χώρα πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά κυρίως σε κοιτάσματα… αδιαφορίας και ανευθυνότητας και μπορούμε να τα σπαταλάμε.
Α!, θα το ξέχναγα. Μετά από τριάντα και πλέον χρόνια εφαρμογής του συστήματος αυτονομίας με ωρομέτρηση, ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το ΤΕΕ, άνοιξε συζήτηση για το θέμα (άμεση αντίδραση, ε;) και υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις, λέει, για υποχρεωτική καθιέρωση της θερμιδομέτρησης, αντί της ωρομέτρησης.  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, θα αλλάξει το σύστημα ώστε να κατανέμεται πιο δίκαια …η σπατάλη στα καύσιμα, και συγχρόνως ο νέος τζίρος, που θα δημιουργηθεί θα μοιράζεται σε 4 με 5 εταιρίες.
Συγνώμη για το θράσος. Να ρωτήσω κάτι; Μήπως μας δουλεύετε;
Με το συμπάθιο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ