Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Πολλή δουλειά, καλές τιμές, συναδελφικότητα»

«Πολλή δουλειά, καλές τιμές, συναδελφικότητα»


Το επάγγελμα στην Αράχοβα, στην πόλη του σκι

Στη Μύκονο του χειμώνα, στην Αράχοβα, με τις πίστες του σκι, τα σαλέ, τα παραδοσιακά και σύγχρονα σπίτια με τις εσωτερικές πισίνες και τις άλλες ανέσεις, στην πόλη όπου οι νεοέλληνες ανά τη χώρα βρίσκουν την ευκαιρία να επιδείξουν την γκλαμουριά τους με τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους, κυρίως τζιπ και πόρσε, το επάγγελμα καλά κρατεί. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η ανοικοδόμηση είναι «φοβερή», το ένα κτιριακό συγκρότημα χτίζεται μετά το άλλο, και οι ντόπιοι υδραυλικοί -λόγω του χειμώνα, του χιονιού και των θερμοκρασιών που φτάνουν μέχρι και τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητοι. Αναγκαίοι. Μάλιστα οι μηχανικοί της Αράχοβας απαιτούν από τους κατασκευαστές κατοικιών, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους ντόπιους.

Πολλή δουλειά, καλές τιμές, συναδελφικότητα, συνεννόηση. Δεκαπέντε συνάδελφοι, επί το πλείστον νέοι σε ηλικία, βρίσκονται εκεί και δεν υπάρχει λόγος να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη κάπου αλλού. Στο περιθώριο της τελευταίας γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Λιβαδειάς στην Αράχοβα, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με αρκετούς συναδέλφους της περιοχής, για το επάγγελμα στην «πόλη του σκι». Ας δούμε τις μας είπαν.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει επαγγελματικά, τους συναδέλφους της Αράχοβας;
Γιάννης Ανδρέου: Η πολλή δουλειά που διαρκεί 7 μήνες, γιατί εμείς εδώ έχουμε και το χειμώνα και «κλεινόμαστε». Στους 7 μήνες λοιπόν, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι γίνεται στους 12 μήνες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πόσοι συνάδελφοι είστε στην Αράχοβα;
 Γύρω στους 15.

Σε πόσους κατοίκους;
Σε 3.500.

Η δουλειά σας περιορίζεται στην Αράχοβα, ή πάτε και σε άλλες πόλεις;
Θα ήταν υπερβολή να φύγουμε από εδώ, τη στιγμή που έχουμε τόσο πολλή δουλειά. Η Αράχοβα έχει την περισσότερη δουλειά στο νομό Βοιωτίας. Έχει φοβερή ανοικοδόμηση με τα συγκροτήματα των κατοικιών που γίνονται. Κάθε συγκρότημα σημαίνει από 5-20 σπίτια.

Οι κατασκευαστές είναι ντόπιοι;
Έχει ντόπιους, αρκετούς Αθηναίους, αλλά κι απ’ όλη την Ελλάδα. Όλοι εδώ επενδύουν.

Οι εκτός Αράχοβας και νομού κατασκευαστές, έχουν δικούς τους υδραυλικούς ή επιλέγουν από εσάς;
Δικούς τους υδραυλικούς δεν έχουν. Επιλέγουν από εμάς, που μας έχουν πραγματικά ανάγκη λόγω του χειμώνα, του χιονιού και της παγωνιάς. Πού να ψάχνουν υδραυλικούς αν προκύψει πρόβλημα σε μία κατοικία, σε μία βρύση, χειμώνα βράδυ…

Δηλαδή είστε περιζήτητοι…
Γιώργος Καλύβας: Οι υδραυλικοί από τα άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν ξέρουν να αντιμετωπίσουν τις «υδραυλικές ιδιαιτερότητες» της Αράχοβας. Δεν ξέρουν να κάνουν αδειάσματα και χίλιες δυο δουλειές. Τα πλακώνουν «άρπα κόλλα». Ο Αραχοβίτης υδραυλικός έχει την απαιτούμενη πείρα.

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που τα σπίτια που κατασκευάζονται εδώ είναι πολύ ακριβά.
Κι όμως ισχύει. Αθηναίοι που έχουν έρθει κι έχουν κάνει δουλειές με χαλκό, οι δουλειές τους καταστράφηκαν τον πρώτο χειμώνα.

Εσείς βάζετε μόνο πλαστικές σωλήνες;
Όχι, βάζουμε όλες τις σωλήνες και όλα τα υλικά. Απλά παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα και προφυλάξεις. Για παράδειγμα, δεν περνάμε εξωτερικές σωληνώσεις. Αν περάσεις σωλήνα εξωτερική, τελείωσε. Όλα είναι μέσα, όλα καταλήγουν στο λεβητοστάσιο, όλα έχουν αδειάσματα. Προσέχεις το χειμώνα, για να μην τρέχεις. Αν περάσεις εξωτερική εγκατάσταση, τα τηλέφωνα το χειμώνα χτυπάνε ασταμάτητα.

Υπάρχουν καυστηρατζήδες για τα ανάμματα και τις συντηρήσεις των καυστήρων;
Δεν υπάρχουν πολλοί κι αυτό είναι το πρόβλημά μας. Έχουμε 1-2 Αραχοβίτες και ως επί το πλείστον από τη Λιβαδειά.

Οι τιμές καλά κρατούν;
Δεν έχουμε πρόβλημα. Κρατούν καλά…

Φαίνεται ότι έχετε επιβάλλει το «νόμο» σας…
Όχι, έχουμε τις τιμές που έχουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα. Απλά εδώ κανένας δεν είναι πάρα πολύ ακριβός, ούτε πολύ φθηνός. Όλοι κινούμαστε στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα αν πάρεις 10 σπίτια από έναν κατασκευαστή, μπορεί να δώσεις και καλύτερη προσφορά.

Εκτός από εσάς, εννοώ τους Αραχοβίτες, χωράνε κι άλλοι υδραυλικοί εδώ;
Δεν το συζητάμε. Όλος ο νομός Βοιωτίας είναι εδώ. Έρχονται υδραυλικοί από τον Ορχομενό, τη Λιβαδειά, την Αθήνα…
Μιλτιάδης Παπαγεωργίου: Είναι βασικό ότι οι ντόπιοι τεχνίτες γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που εμφανίζονται το χειμώνα.

Όλα καλά, δηλαδή…
Γιάννης Ανδρέου: Ναι, η δουλειά μας είναι μία χαρά, προς το παρόν… Ξυπνάμε το πρωί, και σε 5 λεπτά είμαστε στο Λιβάδι για δουλειά. Η δουλειά δεν σταματάει. Εκτός αυτού, μπαίνουμε και συντηρητές στα συγκροτήματα των κατοικιών που κατασκευάζουμε τα υδραυλικά. Για οτιδήποτε και αν συμβεί εκεί, ή για μετατροπές, επεκτάσεις κ.λπ. φωνάζουνε εμάς που τους τα έχουμε κατασκευάσει.

Ενδοδαπέδιες θερμάνσεις κατασκευάζετε;
Βέβαια, αν και η ενδοδαπέδια δεν συμφέρει και πολύ, όταν το σπίτι το έχεις για εξοχικό και έρχεσαι για Σαββατοκύριακο. Κι αυτό γιατί μέσα σε μία ώρα θέλεις το σπίτι να έχει ζεσταθεί πλήρως. Όμως γίνονται και τέτοιες εγκαταστάσεις. Γενικώς να σας πω ότι στην Αράχοβα γίνονται πολύ ακριβές και μέτριες κατασκευές. Υπάρχουν σπίτια που τα πάντα ρυθμίζονται ηλεκτρονικά, όλα είναι περασμένα στο κομπιούτερ. Βλέπεις ηλεκτρονικά την πληρότητα της δεξαμενής πετρελαίου, του νερού.

Δεν σας ρώτησα προηγουμένως, οι κατασκευαστές δέχονται την τιμή που τους λέτε ή σας κάνουν παζάρια…
Παίρνουν 2-3 προσφορές προτού καταλήξουν. Αν «ξεφεύγεις» πολύ, ξεκινάνε οι συζητήσεις… Να προσθέσω ακόμα και σε ό,τι αφορά την επιλογή των ντόπιων υδραυλικών από τους κατασκευαστές, ότι οι μηχανικοί της Αράχοβας το απαιτούν από τους κατασκευαστές. Τους λένε δηλαδή, ότι θέλω ηλεκτρολόγο και υδραυλικό από εδώ. Κι όσοι κατασκευαστές δεν μας προτιμούν, όταν φτάσει -20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία, αντιλαμβάνονται το λάθος τους…(γέλια).

Εκτός από τους νόμιμους, υπάρχουν παράνομοι υδραυλικοί εδώ στην Αράχοβα;
Ένα κρούσμα μόνο.
Θεόδωρος Σαράντης: Ο ένας γνωρίζει τον άλλον εδώ, ξέρουμε ποιος έχει άδεια και ποιος όχι.
Ζαχαρίας Γρατζιώτης: Σε γενικές γραμμές, όλα βαίνουν καλώς. Το 80% των κατασκευών μένει σε εμάς. Μεταξύ μας υπάρχει συνεννόηση, συνδελφικότητα, σε ποσοστό πάνω από 90%. Αν εγώ έχω πολλή δουλειά και προκύψει καινούργια, ενημερώνω άλλο συνάδελφο. Αν μας λείψει κάποιο υλικό και το έχει άλλος συνάδελφος, μας το δίνει. Γενικώς είμαστε ευχαριστημένοι.

Και κάτι τελευταίο. Σκι οι υδραυλικοί κάνουν;
Γιάννης Ανδρέου: Εγώ είμαι εκπαιδευτής σκι, εδώ και 20 χρόνια. Έχω δίπλωμα Γ’ κατηγορίας, προπονητού. Ασχολούμαι με το σκι από πολύ μικρός, γιατί μου άρεσε και εξακολουθεί να μου αρέσει αυτό το άθλημα. Το σκι το αγαπούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της Αράχοβας και όποτε μπορούν …κατηφορίζουν τις πίστες. Όχι, βέβαια, όπως εγώ (γέλια).