Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΜΕ

3 gsebee.jpg

3 gsebee.jpgΖήτησαν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 22 Οκτωβρίου
Με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου η προγραμματισμένη κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Με αιχμή του δόρατος το νέο φορολογικό νόμο και την οικονομική κατάρρευση του ΟΑΕΕ, οι επαγγελματοβιοτέχνες απαίτησαν την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες και την εξασφάλιση θεσμοθετημένης χρηματοδότησης για το ασφαλιστικό τους Ταμείο.
Επιπροσθέτως, την υιοθέτηση πολιτικών, που θα βελτιώνουν το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, υπέρ των μικρομεσαίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο συνομοσπονδιών, η συμμετοχή των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων στην κινητοποίηση, έφτασε ακόμη και στην απόλυτη επιτυχία.
«Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης, ήταν η πλήρης ενημέρωση των συναδέλφων για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δια της μαζικής συμμετοχής τους, έστειλαν μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή τους κατά των κυβερνητικών μέτρων» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ.
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Κοραή και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου οι πρόεδροι των δύο Συνομοσπονδιών, Δημήτρης Ασημακόπουλος και Δημήτρης Αρμενάκης, επικεφαλής αντιπροσωπειών, επέδωσαν υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα.
Κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπεραμύνθηκε του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη του τόπου, καταγγέλοντας τις ασκούμενες πολιτικές.
Υπογράμμισε ότι συνεχίζεται «μία σχεδιασμένη υποβάθμιση του ΟΑΕΕ και ότι προετοιμάζεται πάλι το «έδαφος» για μειώσεις συντάξεων και παροχών, με νέα νομοθετική ρύθμιση τους ερχόμενους μήνες».
«Πρέπει να ανατρέψουμε, να σταματήσουμε τις πολιτικές που υποθηκεύουν το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας και των επιχειρήσεών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μίλησε για την αδικία του άρθρου 14 του νέου φορολογικού νόμου, και την κατασυκοφάντηση που δέχθηκαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από το υπουργείο Οικονομικών, ως φοροφυγάδες.
Σημειώνουμε ότι παράλληλα με τη συγκέντρωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, υπήρξε και συγκέντρωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στην πλατεία Ομονοίας, με αντίστοιχη πορεία προς τη Βουλή. Ο κλάδος, έστω και διαιρούμενος, έδωσε δυναμικό «παρών» και στις δύο συγκεντρώσεις.
Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε η ΟΒΥΕ, ο Σύνδεσμος Πειραιώς και Μεγάρων, καθώς και συνάδελφοι από το Σύνδεσμο Αθηνών. Στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, συμμετείχε ο Σύνδεσμος Αθηνών.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το υπόμνημα που κατέθεσαν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ στον πρόεδρο της Βουλής.
Υπόμνημα
Κύριε Πρόεδρε,
Σας καταθέτουμε τις θέσεις μας που αφορούν:
Στα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, στον ασφαλιστικό μας οργανισμό (ΟΑΕΕ), στην ακρίβεια και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Παρακαλούμε να τις μεταφέρετε στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και στην ελληνική κυβέρνηση.
Το συνεχώς διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα στην Ελλάδα, η ανταγωνιστικότητα σε ελεύθερη πτώση και οι μεγάλες επενδύσεις που δεν αφορούν παραγωγικές διαδικασίες, αλλά εξαγωγές υπαρχόντων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων, δεν αφήνει άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις.
Πρέπει να στραφούμε στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα βασίζεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν και το 56,5% των θέσεων εργασίας (επιχειρήσεις με 1 έως 9 εργαζόμενους – Eurostat).
To εκκρεμές του κυβερνητικού ενδιαφέροντος έχει σταθεί στο όλα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα του συγκεντρωμένου λιανικού εμπορίου (εμπορική χωροταξία, απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων, λειτουργία τις Κυριακές…), με αποτέλεσμα να ολιγοπωληθεί η αγορά, να χειραγωγηθούν οι τιμές και να εξαρθρωθεί η παραγωγική βάση. Το 60% και πλέον των διακινούμενων προϊόντων, ιδιαίτερα από αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι εισαγόμενα, παραγόμενα εκτός Ελλάδος.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των εκτός συνόρων παραγωγικών επιχειρήσεων.
Πρέπει να εγκαταλειφθεί η διαστρεβλωτική λογική που διαμορφώνει κανόνες και πολιτικές για τις μεγάλες επιχειρήσεις και εξαιρέσεις για τις μικρότερες.
Οι κανόνες και τα νομοθετήματα πρέπει να διαμορφώνονται εξαρχής από την οπτική γωνία της ευρείας πλειονότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τις μικρές επιχειρήσεις.
Αυτό πρέπει να αποτελέσει βασική αρχή – δόγμα για τη διαμόρφωση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Η αρχή αυτή αποτελεί τη βασική ιδέα της «Πράξης για τις ΜΜΕ» που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ε.Ε.
Οι επιπτώσεις της «κρατικής ακρίβειας» σε τιμές και μικρές επιχειρήσεις είναι σοβαρές. Η έλλειψη της αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και αποτελεί το σημαντικότερο κίνδυνο για τους τζίρους, ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό επιβεβαιώνει και έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις ΜΜΕ (2007). Επισημαίνεται δε ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις (σε ποσοστό 77%) αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης σχετίζεται άμεσα με την ακρίβεια και τις δύο βασικότερες πηγές της στην Ελλάδα:
1) Την «κρατική ακρίβεια» που δημιουργείται από τις κυβερνητικές αποφάσεις (ΔΕΗ, συγκοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, ΦΠΑ), τις κρατικές υπηρεσίες και δημοτικές φορολογίες.
2) Την ολιγοπώληση της μικρής και περιφερειακής ελληνικής αγοράς που οδηγεί και σε χειραγώγηση των τιμών.
Οι αυξήσεις των ΔΕΚΟ δημιουργούν και σοβαρές λειτουργικές δαπάνες στις επιχειρήσεις με επιπτώσεις και στις τιμές.
Ασφαλιστικό (ΟΑΕΕ)
Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση και όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για μειώσεις συντάξεων και παροχών. Ό,τι είχε επιχειρηθεί και πριν δύο χρόνια.
Το κράτος αρνείται να εκπληρώσει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του προς το ταμείο των μικρομεσαίων. Το 2ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Το πλέον υποχρηματοδοτούμενο ταμείο στη χώρα. Το ταμείο των 2.400.000 πολιτών. Το 60% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω των 600 ευρώ, το 5% μόνο πάνω από 1.000 ευρώ. Το αναλογιστικό έλλειμμα ξεπερνά τα 52 δισ. ευρώ. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι 66,5, τα δε αποθεματικά του δεν αρκούν ούτε για 2 1/2 μηνών συντάξεις.
Πρόσφατα αντιμετωπίζει και τη διεκδίκηση 300 εκ. ευρώ από το ΙΚΑ.
Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Απασχόλησης (2008):
«…η βιωσιμότητα και αναλογιστική ισορροπία του ΟΑΕΕ εξαρτάται από επαρκή κρατική χρηματοδότηση κι όχι από αύξηση εισφορών και μείωση συντάξεων…».
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και του ΟΑΕΕ, απαιτείται ετήσια χρηματοδότηση 0,64% του ΑΕΠ.
Η παραπάνω λύση πρέπει να συνδυασθεί και με ανισοκατανομή της χρηματοδότησης, προκειμένου να καλυφθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας των επόμενων 15 χρόνων.
4 gsebee.jpgΔεν λαμβάνονται δε υπόψιν ούτε οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας που έχει ένα υπό «παράλυση» ΣΚΑ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. (Βρυξέλλες 6/7/07): Ένα ανασφαλές και αναξιόπιστο σύστημα συνταξιοδότησης και περίθαλψης οδηγεί εκτός των άλλων και σε αντιπαραγωγικές επενδύσεις, εκτός επιχείρησης για την εξασφάλιση των γηρατειών. Ο επιχειρηματίας με ανασφάλειες δεν επενδύει και δεν φροντίζει για τη «δουλειά» του, ιδιαίτερα στα τελευταία παραγωγικά του χρόνια, και ένας νέος δύσκολα αποφασίζει να ανοίξει επιχείρηση όταν γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει ένα υποβαθμισμένο και «ακριβό» ΣΚΑ, για τον ίδιο και τα συμβοηθούντα μέλη, σε σχέση με αυτό της μισθωτής εργασίας.
Στην Ελλάδα, εκτός από έναν «ναρκοθετημένο» ΟΑΕΕ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης, που απομειώνει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις και διογκώνει την ανασφάλεια.
Δυστυχώς έως τώρα δεν υπήρξε ανταπόκριση στις εκκλήσεις μας  για σοβαρή και με αποτελέσματα συζήτηση για το ΣΚΑ των αυτοαπασχολούμενων.
Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ που νομοθέτησε η κυβέρνηση επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με κεφαλικούς φόρους που μαζί με την προκαταβολή φόρου, η επιπλέον καταβολή για το έτος 2008 θα είναι της τάξης των 1.650 ευρώ.
Ιδιαίτερα για 150.000 και πλέον πολύ μικρούς επιχειρηματίες, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου δημιουργεί επιβάρυνση ίση με το 15% και 20% του ετήσιου εισοδήματός τους!
Για να διευκολυνθεί επικοινωνιακά η φοροεπιδρομή επί «δικαίων» και «αδίκων», χρησιμοποιήθηκαν επιχειρήματα, σοφιστείες και ανακριβή στοιχεία, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα κοινωνικού «κανιβαλισμού» σε βάρος των μικρομεσαίων. Στοχοποιήθηκαν και κατασυκοφαντήθηκαν συλλήβδην οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι. Η αποτυχία της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών βαπτίσθηκε: «Επιχείρηση και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Τελευταία επιχειρείται και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, προκειμένου, οι λίγοι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων, να καρπωθούν και τον εναπομείναντα τζίρο της αγοράς, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνοντας την έλλειψη διάθεσης για το διάλογο και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, καλεί όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους σε αγώνες με διάρκεια, για να πείσουν και να αναστρέψουν αυτές τις πολιτικές. Πρώτες προτεραιότητες είναι:
1. Η εξασφάλιση θεσμοθετημένης χρηματοδότησης για το 2ο μεγαλύτερο ταμείο στην Ελλάδα, τον ΟΑΕΕ (ανάλογη αντιμετώπιση με το ΙΚΑ).
2. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων για κάλυψη των ελλειμμάτων.
3. Η αλλαγή του ληστρικού τρόπου υπολογισμού συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση.
4. Η αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης των μετά το 1993 ασφαλισμένων συναδέλφων μας.
5. Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες και η κατάργηση των κεφαλικών φόρων.
6. Η πάταξη της κρατικής ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα και τις μικρές επιχειρήσεις.
7. Η αποτροπή κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Επιδίωξη της ΓΣΕΒΕΕ είναι η υιοθέτηση πολιτικών, που θα βελτιώνουν το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.