Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Πληροφορίες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΕΕ ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Πληροφορίες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΕΕ ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της στις 4 Απριλίου προς τον Διοικητή του ΟΑΕΕ, κ. Κ. Κόντο, ζήτησε πληροφορίες για τα οικονομικά δεδομένα του ΟΑΕΕ και τις διαδικασίες διαχείρισης των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να υπάρχουν και ουσιαστικές βάσεις ενός γενικευμένου περί του Ασφαλιστικού διαλόγου. Στην επιστολή επισημαίνεται μια γενικευμένη ανασφάλεια για το ασφαλιστικό στην Ελλάδα, η οποία καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα. Σε σχετικό δελτίο τύπου της Συνομοσπονδίας, που υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα, Δημήτρη Ασημακόπουλο και Νίκο Σκορίνη, αναφέρεται:

«Σε ό,τι αφορά τη ΓΣΕΒΕΕ, η ανασφάλεια αυτή, εκτός των άλλων, δημιουργεί πρόβλημα και στην επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε μικρή κλίμακα και ως εκ τούτου και στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.
• Οι ασάφειες για τη χρηματοδότηση που ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΕ είναι μια βραδυφλεγής "βόμβα". Θυμίζουμε τα γεγονότα του Ιανουαρίου όπου ο οργανισμός μας δέχθηκε πιέσεις για την πληρωμή των συντάξεων, και παρ’ ολίγο να οδηγηθεί σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
• Η γνωστή υπόθεση της μείωσης κατά 30% των συντάξεων με αναδρομική ισχύ (επαγγελματιών και εμπόρων) που ευτυχώς αποτράπηκε με την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Απασχόλησης την τελευταία στιγμή.
• Οι συνεχείς "παρεμβολές – παράσιτα" περί αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Η μη ύπαρξη απογραφικών στοιχείων και μηχανοργάνωσης, ώστε να έχουμε αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες.
• Η απαξίωση του ρόλου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
• Η γενικευμένη και μεθοδευμένη αμφισβήτηση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού ρόλου των ασφαλιστικών Ταμείων.
• Η εγκατάλειψη της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην κερδοσκοπία με αδιαφάνεια και διαφθορά και η εξ αυτού του λόγου προκαλούμενη αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.
• Οι "κατακτητικές" διαθέσεις του κράτους σε θεσμούς, διαδικασίες και αποθεματικά και η έλλειψη συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς.
• "Αλλά και τα τελευταία γεγονότα των Ομολόγων" που δείχνουν τουλάχιστον επιπολαιότητα και προχειρότητα, στην διαχείριση και στην εν γένει αντιμετώπιση της περιουσίας των ασφαλισμένων – των ασφαλιστικών ταμείων.
Αυτά και άλλα πολλά αναδεικνύουν ένα περιβάλλον περί του ασφαλιστικού καθόλου ευχάριστο, μάλλον επικίνδυνο, που απαιτεί την εγρήγορση όλων μας και ιδιαίτερα της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό η Γενική Συνομοσπονδία θεωρεί σκόπιμη την έγγραφη αποτύπωση μιας πλήρους εικόνας για τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΑΕΕ και τη διαχείρισή τους (κινητές και ακίνητες αξίες). Ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε εξηγήσεις στα μέλη μας και να αποκαταστήσουμε, αν όλα βαίνουν καλώς, το κλίμα εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερα λόγω και της αυξημένης ευθύνης που δημιουργεί το αιρετό της Διοίκησης του ΟΑΕΕ.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας γενικευμένος διάλογος – προβληματισμός για το ασφαλιστικό και να μην γνωρίζουμε τη βάση εκκίνησης που είναι εκτός των άλλων η οικονομική κατάσταση του Ταμείου μας και οι διαδικασίες διαχείρισης.
Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αιρετή Διοίκηση του Ταμείου μας ακολουθεί χρηστή διαχείριση, αλλά και πρέπει να το αποδείξουμε στους συναδέλφους μας ασφαλισμένους, αναμένουμε το ταχύτερο τις απαραίτητες πληροφορίες.
Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι να τροφοδοτεί την "επιχειρηματικότητα" της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά να παρέχει σιγουριά και ασφάλεια στους ασφαλισμένους.
Τα τελευταία γεγονότα αναδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο, ότι τα πρώτα προβλήματα που πρέπει ν΄ αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα είναι η διαχείριση, οικονομική και διοικητική, η γενικευμένη μηχανοργάνωση και η δημιουργία βάσης πραγματικών δεδομένων. Και αυτό αποτελεί υποχρέωση για κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Διότι μόνο τότε μπορεί να "ανοίξει" ένας πραγματικός διάλογος για το ασφαλιστικό και όχι όπως γίνεται σήμερα, για προσχηματικούς λόγους συγκάλυψης των πραγματικών προβλημάτων και μεταφοράς του "λογαριασμού" λόγω των δυσλειτουργιών και "αμαρτιών" του Κράτους και των ασφαλιστικών φορέων στους ασφαλισμένους.
Το ασφαλιστικό πρέπει ν΄ αποτελέσει το κυρίαρχο διακύβευμα για συζήτηση μεταξύ φορέων, κομμάτων, κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Πρέπει να είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας».