Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Πιο διεκδικητική και μαχητική θέλουν την ΟΒΥΕ οι σύνδεσμοι Μακεδονίας – Θράκης

Πιο διεκδικητική και μαχητική θέλουν την ΟΒΥΕ οι σύνδεσμοι Μακεδονίας – Θράκης

florina 1.jpg

Με «πρωτόγνωρη» συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, στις 17 και 18 Νοεμβρίου το 9ο περιφερειακό συνέδριο

«Την ΟΒΥΕ τη στηρίζουμε και την υποστηρίζουμε. Τη θέλουμε όμως πιο δυνατή, πιο μαχητική και πιο διεκδικητική. Ο κλάδος μας αξίζει καλύτερη θέση στην κοινωνία. Πρέπει να βάλουμε στόχους για τα μεγάλα θέματα που έρχονται μπροστά μας».
Συμπέρασμα – μήνυμα του 9ου περιφερειακού συνεδρίου συνδέσμων Μακεδονίας – Θράκης, στις 17 και 18 Νοέμβρη στη Φλώρινα, και άμεση απάντηση στις φήμες που ακούστηκαν για «ίδρυση ΟΒΥΕ Βορείου Ελλάδος», με αφορμή τη μη πρόσκληση συμμετοχής του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στο συνέδριο.
florina 1.jpg«Το περιφερειακό συνέδριο είναι άτυπο όργανο και ως εκ τούτου οι αποφάσεις του δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Σε συνεννόηση με το διοργανωτή δεν θεωρήσαμε απαραίτητο να παρευρίσκεται στο συνέδριο επίσημα προσκεκλημένη η ΟΒΥΕ, αφού, εκτός των άλλων στα περιφερειακά εκπροσωπείται από τους τομεάρχες της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων του συνεδρίου Βασίλης Ιωάννου, δηλώνοντας με έμφαση ότι «εμείς δεν πρόκειται να ιδρύσουμε ΟΒΥΕ Βορείου Ελλάδος. Απλά θέλουμε δυνατή ομοσπονδία».
«Από το συνέδριο δεν αποκλείσαμε κανέναν. Όποιος μας είπε άτυπα ότι ήθελε να ‘ρθει, ήρθε. Ξεκαθαρίζουμε, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και εντυπώσεις, ότι δεν υπάρχει διάθεση και σκοπός για ίδρυση «άλλης» ΟΒΥΕ. Εδώ, όπως και στα προηγούμενα περιφερειακά βρισκόμαστε για να ανταλλάσσουμε απόψεις, σκέψεις, εμπειρία και προβληματισμό γύρω από τα θέματα που αφορούν το επάγγελμά μας.
Ζητούμενο για μας είναι η άσκηση πίεσης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου ο κλάδος να αποκτήσει τη θέση που του ανήκει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φλώρινας και μέλος της τριμελούς επιτροπής του συνεδρίου Σάββας Σαπαλίδης.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της «ενδυνάμωσης» της ΟΒΥΕ, ο προεδρεύων του συνεδρίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Καστοριάς Βασίλης Ιωάννου επανέλαβε την πρότασή του για θεσμοθέτηση των περιφερειακών, ούτως ώστε να αποκτήσουν καλύτερη διάσταση από τη σημερινή.

Όπως είπε, «η χώρα θα πρέπει να καταθεμηθεί σε περιφέρειες και το 15μελές διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΥΕ, που ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει πιο μικρό και ευέλικτο, να απαρτίζεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα του κάθε περιφερειακού».
Με τη θεσμοθέτηση των περιφερειακών αλλά με διαφορετική προσέγγιση από αυτή που ανέφερε ο Βασίλης Ιωάννου συμφώνησε και ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ Διονύσης Σβορώνος, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη.
Εκφράζοντας, όπως είπε, τις προσωπικές του απόψεις, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περιφερειακά ακόμα και στα νησιά, προκειμένου να «βρίσκονται» και να συζητούν οι σύνδεσμοι μεταξύ τους ανά τακτά διαστήματα.
«Είναι γεγονός ότι ο χρόνος ομιλιών στις γενικές συνελεύσεις της ΟΒΥΕ δεν επαρκεί για να αναπτύξει κανείς τις σκέψεις του. Έτσι τα περιφερειακά, κάτω από μια άλλη διάσταση και τρόπο λειτουργίας μπορούν να στέλνουν προβλήματα, σκέψεις και συμπεράσματα των συνδέσμων στο Δ.Σ. της ΟΒΥΕ.
Από ‘κει και πέρα όμως, το ζητούμενο για μένα δεν είναι το αν η ΟΒΥΕ με την παρουσία της «καπελώνει» ή όχι τα περιφερειακά που γίνονται, αν μονοπωλεί το χρόνο και αν δρα αρνητικά στο να εκφράσουν οι συνάδελφοι τους προβληματισμούς τους, αλλά στο πώς, με την παρουσία της διευκρινίζει το κάθε θέμα που τίθεται και απαντά στα ερωτήματα των συνδέσμων.
Αυτό για μένα έχει τη μεγαλύτερη αξία» είπε.
Εκτός από το συν. Σβορώνο, στο συνέδριο παρευρέθηκε -με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Κορίνθου και όχι του μέλους του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ, και ο συν. Ηλίας Χούντας, ο οποίος και παρότρυνε τα μέλη του προεδρείου να παραστούν στην επικείμενη ολομέλεια της ΟΒΥΕ για να κάνουν γνωστές τις όποιες αποφάσεις του συνεδρίου.
 

«Πρωτόγνωρη» συμμετοχή

Στο συνέδριο συμμετείχαν 15 από τους 20 συνδέσμους της περιφέρειας, συμμετοχή που οι διοργανωτές τη χαρακτήρισαν «πρωτόγνωρη», καθώς και οι τοπικές αρχές του νομού Φλώρινας.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου κ. Λιασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Σταύρος Βοσκόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Θωμάς Ταλίδης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Λάζαρος Σαββάκης και ο διευθυντής της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ κ. Νικόλαος Ταμπάκης.
Όλοι τους είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τη συνεργασία με το Σύνδεσμο σε τοπικό επίπεδο, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε «παρών» σε ό,τι τον χρειαστεί ο κλάδος.
Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του διευθυντή της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ, ο οποίος και άνοιξε διάλογο με τους συναδέλφους για θέματα που άπτονται της απασχόλησης των σπουδαστών θερμοϋδραυλικών για την πρακτική τους εξάσκηση.
 

Τι συζητήθηκε

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Προεδρικό διάταγμα, ασφαλιστικό, φορολογικό, σεμινάρια, ασφάλιση έργων.
Σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα, τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές η «ανάγκη τροποποίησής του», προκειμένου να αντιμετωπιστούν κενά, παραλείψεις ή ασάφειες.
«Το προεδρικό διάταγμα θεσμοθέτησε το επάγγελμά μας, μας κατοχύρωσε. Στην πορεία όμως δημιούργησε πολλά προβλήματα, τα οποία και θα πρέπει να επιλύσουμε. Η ΟΒΥΕ πριν ενάμιση χρόνο είχε πει ότι θα συστήσει επιτροπή που θα ασχοληθεί με την τροποποίηση του διατάγματος, ακόμα όμως δεν έχει γίνει τίποτε», επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φλώρινας.
«Το διάταγμα», αντέτεινε ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ, «δεν είναι ασαφές. Αντιμετωπίζει όλα τα θέματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η διευκρίνιση ορισμένων σημείων, κάτι που θα γίνει με την έκδοση (από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης) σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου».
Οι βοηθοί υδραυλικοί που κάνουν ενάρξεις επαγγέλματος στην εφορία, αποτέλεσε, επίσης, μεγάλο θέμα συζήτησης του συνεδρίου.
Οι συνάδελφοι εξέφρασαν την αντίρρησή τους με την πρακτική αυτή των εφοριών, που ως συνέπεια έχει και την εγγραφή των βοηθών στα σωματεία, όπως και το να υπογράφουν άλλοι για τα έργα τους.
Επισημάνθηκε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος είναι τα επιμελητήρια, αφού η εφορία στην προκειμένη περίπτωση δεν παρανομεί.

 florina 4.jpg

 

 

«Είμαι κοντά σας σε ό,τι με χρειαστείτε», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης (στο βήμα), ο οποίος και συνεχάρη τον τοπικό Σύνδεσμο για τη δράση του

 

 

 

«Αν δεν θέλουμε να εγγράφουμε τους βοηθούς στα σωματεία, μπορούμε να τροποποιήσουμε τα καταστατικά μας και να το πετύχουμε αυτό», ειπώθηκε από το προεδρείο του συνεδρίου, «όπως και να ζητήσουμε από τα επιμελητήρια -σε κεντρικό επίπεδο- να μην εγγράφουν στα μητρώα τους συναδέλφους χωρίς την προσκόμιση της σχετικής άδειας, τουλάχιστον του τεχνίτη Α».
Το συνέδριο ζήτησε επίσης να θεσπιστούν, με κάποιο τρόπο, κυρώσεις για τους συναδέλφους που υπογράφουν για έργα άλλων, φαινόμενο που όπως αναφέρθηκε, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Η έλλειψη συντηρητών καυστήρων σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τα όσα αυτό συνεπάγεται για τους υδραυλικούς που παρανομούν, κάνοντας τους συντηρητές χωρίς άδεια, συζητήθηκε εκτενώς.
Από αρκετούς εκπροσώπους συνδέσμων υπογραμμίστηκε ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, είτε δημιουργώντας ταχύρυθμες σχολές για τους υδραυλικούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη σχετική άδεια, είτε με την αλλαγή, ανά 5ετία, της ειδικότητας σπουδών των τεχνικών σχολών στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα.
Δηλαδή, τη μία 5ετία να βγαίνουν συντηρητές και την άλλη θερμοϋδραυλικοί. Με τον τρόπο αυτό, τονίστηκε, θα σταματήσουν να βγαίνουν και στρατιές ανέργων θερμοϋδραυλικών κάθε χρονιά.
Οι υδραυλικοί που διαμένουν σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, με συνέπεια να έχουν λιγότερα έξοδα και άρα να δίνουν χαμηλότερες προσφορές έναντι των υδραυλικών που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, όπως και το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει στους συνδέσμους για το ποσό της υπεύθυνης δήλωσης ήταν θέματα που συζητήθηκαν επίσης.
Σε σχέση με το τελευταίο, εκφράστηκε η σκέψη για έκδοση σχεδίου μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, κατά τα πρότυπα των ηλεκτρολόγων.
Αναφέρθηκε ακόμα η ανάγκη διοργάνωσης και άλλων σεμιναρίων στον κλάδο, όπως και η δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας από την ΟΒΥΕ ή η ομαδική ασφάλιση ζωής και ατυχήματος για τους συναδέλφους. Ειπώθηκε ότι «κάτι θα πρέπει να γίνει με το τελευταίο θέμα, αφού κάθε μήνα στους συνδέσμους καταφθάνουν πολλές επιστολές για οικονομικές ενισχύσεις συναδέλφων».
Σε σχέση με την ασφάλιση των έργων αρκετοί σύνδεσμοι ζήτησαν να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση από την ΟΒΥΕ, ενώ, για το μεγάλο θέμα των ημερών, το ασφαλιστικό υπογραμμίστηκε η ανάγκη κινητοποιήσεων. Συζήτηση υπήρξε επίσης για τα σεμινάρια κοστολόγησης και το ότι «αυτά θα μπορούσαν να γίνουν δωρεάν αν η ΟΒΥΕ τα στόχευε καλύτερα. Δεν είναι μεγάλο το ποσό των 25 ευρώ -είπε ο συν. Σάββας Σαπαλίδης, το θέμα όμως είναι ότι το ποσό αυτό θα αποτρέψει να τα παρακολουθήσουν οι συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία, και άρα δεν συντάσσονται με τη λογική της σωστής κοστολόγησης».
Απάντηση στο θέμα του κόστους των σεμιναρίων έδωσε ο συν. Σβορώνος λέγοντας ότι «σεμινάρια κοστολόγησης δεν υπήρχαν σε όλη την Ευρώπη, δημιουργήθηκαν από το μηδέν για μας, οπότε δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου στην παρούσα φάση. Για να μην πληρώσουμε τίποτα, έπρεπε να περιμένουμε 5 χρόνια, δηλαδή να καταθέσουμε πρόταση και να περιμένουμε την έγκρισή της από τις Βρυξέλλες».
Από τον Βασίλη Ιωάννου τέθηκε, για άλλη μια φορά, το θέμα των εργοληπτικών πτυχίων των εμπειροτεχνών υδραυλικών, μίλησε για την ασάφεια που υπάρχει στη νομοθεσία και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει προκειμένου να μπορούν και οι υδραυλικοί να παίρνουν ηλεκτρομηχανολογικά έργα, ενώ πρότεινε να κατατεθεί -από την ΟΒΥΕ- πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία ενιαίου κανονισμού ύδρευσης σε όλη τη χώρα.
«Θεωρώ αδιανόητο η νομοθεσία να μη μας δίνει το δικαίωμα εργασιών στα δίκτυα ύδρευσης, και αυτά να γίνονται από τον οποιονδήποτε.
Πρέπει να απαιτήσουμε οι εργασίες στα δίκτυα να γίνονται από αδειούχους υδραυλικούς». Ενώ, αναφερόμενος στους μηχανολόγους και τις υπογραφές τους στις υπεύθυνες δηλώσεις, είπε ότι «πρέπει να βρούμε το σθένος και το ανάστημα να έρθουμε σε χρυσή τομή μαζί τους.
Όπως κι εμείς, έτσι κι αυτοί έχουν δικαιώματα. Δεν είναι σωστό από απόσταση να μαλώνουμε μαζί τους. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα που προκύπτουν».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Δημήτρης Καϊλάρης (Καβάλα): Με την ενεργό συνδικαλιστική δράση ασχολούμαι 3 χρόνια και οφείλω να δηλώσω ότι δεν βλέπω ουσία. Μόνο λόγια και επιστολές. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Το Π.Δ. αποτελεί «όπλο» για μας, που μάλλον δεν γνωρίζουμε τη δύναμή του και δεν το εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει.
Αθανάσιος Καρκαλίνης (Γιαννιτσά): Πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν ασφάλιση στον ΟΓΑ με αποτέλεσμα να δίνουν χαμηλότερες προσφορές έναντι των συναδέλφων του ΤΕΒΕ. Παράλληλα προκύπτει και θέμα για το πώς θα συμπληρώσουν προϋπηρεσία, όσοι εργάζονται στους πρώτους.
…Θα πρέπει να απαιτήσουμε αύξηση των παροχών του ΤΕΒΕ σε όσους παθαίνουν ατύχημα και μένουν εκτός δουλειάς για πάνω από 15 ημέρες.
Αντώνης Γιόρας (Ξάνθης): Θεωρώ ότι όλοι οι σύνδεσμοι θα πρέπει να έχουν κοινή επωνυμία.
…Είναι επιτακτική ανάγκη η διοργάνωση σεμιναρίων σε πολλούς τομείς της δουλειάς μας (αέριο, ηλιακά συστήματα κ.λπ.).
…Να σταματήσουμε, με κάποιο τρόπο, τις ενάρξεις επαγγέλματος των βοηθών από τις εφορίες και την εγγραφή τους στους συνδέσμους.
Χαράλαμπος Χατζηδημητριάδης (Σέρρες): Κακώς που δεν κλήθηκε η ΟΒΥΕ να μας δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που θέτουμε.
Εάν θεωρούμε ότι δεν μας καλύπτει, τότε ας πάμε εμείς στην ΟΒΥΕ να λύσουμε τα όποια προβλήματα.
…Με την ασφάλιση των έργων υπάρχει μια δυσπιστία από την πλευρά των συναδέλφων, γιατί όλοι λίγο πολύ την έχουμε πατήσει σε προσωπικό επίπεδο με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Θέλουμε καλύτερη ενημέρωση.
…Απαράδεκτο γεγονός η υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων έργων από άλλους συναδέλφους.
Χαράλαμπος Μιχαηλίδης (Καβάλα): Στην Καβάλα έχουμε παρακολουθήσει τα σεμινάρια αερίων καυσίμων από το ΚΕΚ – ΕΛΚΕΔΕ εδώ και 7 μήνες, και δεν μας έχουν στείλει ακόμα τα πιστοποιητικά για να δώσουμε εξετάσεις για άδεια. Μας λένε ότι τα χαρτιά χάθηκαν. Θα πρέπει να γίνει κάτι.
Η ασφάλιση των έργων φάνταζε σπουδαία, όμως θεωρώ ότι έγιναν βιαστικές κινήσεις. Μας ήρθαν κάτι χαρτιά, μία απόδειξη για το έργο την οποία βρίσκουμε ελλιπή.
…Σε σχέση με την ανάρτηση τιμοκαταλόγου στα μαγαζιά μας, η ΟΒΥΕ πρέπει να φτιάξει ένα σχέδιο και να το στείλει στους συνδέσμους.
Ηλίας Χούντας (Κόρινθος): Τα σεμινάρια αερίων καυσίμων, το μητρώο υλικών και η ασφάλιση των έργων αποτελούν σημαντικό έργο από την πλευρά της ΟΒΥΕ και με δεδομένο ότι στην Ομοσπονδία «τρέχει» μόνο ένας.
…Πρέπει να γίνει, σε επίπεδο συνδέσμων, ενημέρωση του κοινού για όλα τα θέματα που άπτονται του επαγγέλματός μας…
…Η ΟΒΥΕ κινήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για να ελεγχθούν παλιά έργα που έχουν γίνει από μηχανικούς και μηχανολόγους. Όμως αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι στην περίπτωση που εντοπιστούν αδειούχοι υδραυλικοί που δεν έχουν εκδώσει τιμολόγια. Εφιστώ την προσοχή σας. Πρέπει να είστε τυπικοί στα φορολογικά ζητήματα και στην έκδοση των παραστατικών.
Γιώργος Τοδίτσκας (Έδεσσα): Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα αλλά όλης της κοινωνίας. Το κράτος χρωστάει στα ταμεία 8 δισ. ευρώ. Εάν δεν τα εξοφλήσει, δεν πρέπει να συμμετέχουμε σε κανένα διάλογο.
…Σε σχέση με το Π.Δ. είναι ανάγκη να συνταχθεί νέα ερμηνευτική εγκύκλιος με βάση τα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα οφείλουμε να σκύψουμε στο θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων, που ορίζει και το άρθρο 4.2.4. του Π.Δ.
florina 3.jpgΒασίλης Ιωαννίδης (Θεσσαλονίκη): Πρέπει να γίνει συνείδηση στους συνδέσμους η ύπαρξη των τομεαρχών της ΟΒΥΕ. Ορισμένοι σύνδεσμοι δεν τους «αναγνωρίζουν» και δεν τους ενημερώνουν για τίποτε. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην μεταφέρονται στην Ομοσπονδία τα προβλήματά τους.
…Τα σεμινάρια κοστολόγησης θα ωφελήσουν πολύ τους συναδέλφους. Πρέπει να τα παρακολουθήσουν όλοι για να σταματήσουν και οι μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές μας.
Ιορδάνης Παπαδόπουλος (Κοζάνη): Έχουμε παρακολουθήσει σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας από το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ από το 2005, και ακόμα δεν μας έχουν στείλει τα πιστοποιητικά.
Η ΟΒΥΕ οφείλει να κάνει μία συνολική πρόταση για το θέμα της έλλειψης συντηρητών λεβητοστασίων στην περιφέρεια. Είμαστε εκτεθειμένοι που αναλαμβάνουμε εμείς το ρόλο τους.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση, δυναμικότερη απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.
Διονύσης Σβορώνος (γ. γραμματέας ΟΒΥΕ): Στην ΟΒΥΕ πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Ο τρόπος λειτουργίας μας θυμίζει δεκαετία του ’60. Δεν μπορούμε να δρούμε με λογικές του «αποφάσισε ο πρόεδρος και ο γραμματέας». Χρειάζεται ν’ αλλάξουμε νοοτροπία, όπως και συνολικά οργανωτική δομή. Τα περιφερειακά συνέδρια είναι χρήσιμα και μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό. Παράλληλα χρειάζεται διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου μας για σειρά θεμάτων. Το φορολογικό, για παράδειγμα, δε θα επιλυθεί μόνο για τους υδραυλικούς.
Κώστας Κεϊβανίδης (Θεσσαλονίκη):
Είναι επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των συναδέλφων, με τα υλικά, την ποιότητα δουλειάς, το μεροκάματό τους.
Τα προβλήματα διαρκώς αυξάνονται, οι μηχανολόγοι υπογράφουν για τους πάντες. Η πολιτεία απέχει απ’ όλα. Πρέπει, σαν ΟΒΥΕ και σαν κλάδος, να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Ανδρέας Δαμακούκης (Κιλκίς): Παρά την οδηγία του αρχηγείου του πυροσβεστικού σώματος, οι μηχανολόγοι και οι τοπικές υπηρεσίες μας έχουν «πετάξει» από τις πυροσβεστικές εγκαταστάσεις.
Βασίλης Ιωάννου (Καστοριά): Ο αναγκαστικός νόμος 501/37 είναι αναχρονιστικός. Πρέπει να καταθέσουμε αίτημα στο υπουργείο δικαιοσύνης για την επικαιροποίησή του, όπως και συνολική πρόταση για «μηχανισμό συλλήψεων» των παρανόμων.  Η παράνομη εργασία υφίσταται τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα όπου δεν λειτουργεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
…Με την υπάρχουσα οργανωτική δομή της η ΟΒΥΕ δεν μπορεί να παράξει έργο. Είναι ανάγκη ν’ αλλάξουν πολλά».
Το κλείσιμο των διήμερων εργασιών του συνεδρίου έγινε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φλώρινας Σάββα Σαπαλίδη, ο οποίος εν είδει αποφάσεων ανέδειξε την αντιμετώπιση του ζητήματος με την έλλειψη συντηρητών στην περιφέρεια και την ανάγκη τροποποίησης του διατάγματος. Αποφασίστηκε επίσης η επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού να γίνει στις Σέρρες. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την κεντρική εισήγηση του προέδρου του Συνδέσμου Φλώρινας στο συνέδριο.

«Τα περιφερειακά συνέδρια πρέπει να θεσμοθετηθούν»
Τόνισε στην εισήγηση του ο πρόεδρος του συνδέσμου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης

«Σας καλωσορίζουμε στον όμορφο νομό μας και στη φιλόξενη πόλη της Φλώρινας. Η επίσκεψή σας είναι τιμή και η χαρά να σας φιλοξενήσουμε και να σας ξεναγήσουμε, είναι μία ακόμα αφορμή να γνωριστούμε καλύτερα.
Για τον ακριτικό νομό μας, τα συνέδρια είναι μια καλή ευκαιρία επαφής για την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, των δυνατοτήτων και των ευκαιριών επενδύσεων, του ανθρώπινου δυναμικού που σχεδιάζει και προωθεί το απόθεμα του τόπου μας σε κεφάλαιο δημιουργίας.
Η φύση εδώ, είναι γενναιόδωρη, με 6 λίμνες, 1 χιονοδρομικό κέντρο και πολλές ενδιαφέρουσες ορεινές διαδρομές. Η ιστορία έχει γραφτεί σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου και η λαογραφική παράδοση αντέχει ακόμα και μας γοητεύει μέσα από πολλές εκδηλώσεις. Η φυσική και ιστορική κληρονομιά, μας κατατάσσουν στους 10 πρώτους αγροτουριστικούς προορισμούς και εγγυώνται το μέλλον της τουριστικής μας ανάπτυξης.
Οι δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας συνεχώς βελτιώνονται και αναπτύσσουν δυναμικές για την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η γεωγραφική μας θέση ως πύλη στα Βαλκάνια, αξιοποιείται κατά τον καλύτερο τρόπο με τη διασυνοριακή συνεργασία.
Η πρωτοβουλία του δυναμικού φορέα ανάπτυξης, του επιμελητηρίου Φλώρινας, να δημιουργηθεί σημείο αναφορά για κάθε οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα, για επαφές συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων σε πανελλήνιο και διαβαλκανικό επίπεδο μέσα από την ετήσια εμπορική έκθεση, εκφράζει το παράλληλο ενδιαφέρον όλων των φορέων αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουμε με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας και τις γειτονικές χώρες.
florina 5.jpgΦύση, ιστορία και άνθρωποι, σας καλοδέχονται και θέλουν να μοιραστούν μαζί σας τα καλύτερα του τόπου και να γνωρίσουν τα δικά σας σχέδια και τις δικές σας ανησυχίες.
Με την παρουσία σας, ο τόπος γίνεται σημείο αναφοράς για όλους τους συνδέσμους θερμοϋδραυλικών από τη Β. Ελλάδας.
Ως πρόεδρος του τοπικού σωματείου, γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου Φλώρινας και μέλος της τριμελούς επιτροπής με τους συναδέλφους Κεϊβανίδη από τη Θεσσαλονίκη και Ιωάννου από την Καστοριά, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο των διοικητικών συμβουλίων των θερμοϋδραυλικών Β. Ελλάδος, για να συζητήσουμε διεξοδικά τα προβλήματα του κλάδου και τις προοπτικές του επαγγέλματος που καθημερινά γίνονται μεγαλύτερες αλλά και ελπιδοφόρες.
Οι απαιτήσεις της αγοράς και οι εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, δημιούργησαν για το επάγγελμα των θερμοϋδραυλικών, προοπτικές αναβάθμισης και παράλληλα ένα πλήθος πρωτόγνωρων προβλημάτων που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.
Η ταχύτητα των εξελίξεων μας οδηγεί καθημερινά σε ποικίλους επαναπροσδιορισμούς σε όλα τα επίπεδα και μας καλεί χωρίς καθυστερήσεις να πάρουμε θέσεις, να ιεραρχήσουμε ανάγκες, να έχουμε αποτελέσματα.
Η συλλογική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά πως είναι ο ασφαλέστερος και ο πλέον σύντομος δρόμος για να φθάσουμε στους στόχους μας.
Στη ρεαλιστική αυτή βάση, άρχισε σιγά – σιγά να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ όλων των σωματείων στο Βορειοελλαδικό χώρο.
Η ανάγκη ξεπέρασε τους τύπους, τα γεωγραφικά όρια, απέκτησε σύμμαχο το χρόνο για να ωριμάσει και να αποκτήσει ουσία.
Συναντήσεις με κοινά ζητούμενα, μας έφεραν όλους πολύ κοντά. Βάλαμε κάτω όλα τα προβλήματά μας χωρίς περιστροφές, τους δώσαμε όνομα και αριθμό, αναγνωρίσαμε την ανάγκη να τα προωθήσουμε προς επίλυση.
Ο χρόνος των 4 ετών που προηγείται, με 9 συνολικά συναντήσεις ανά εξάμηνο σε πολλές πόλεις της Β. Ελλάδος, υπήρξε ουσιαστικός και δημιουργικός.
Εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε ένα μοντέλο διαχείρισης και προώθησης των προβλημάτων του κλάδου των θερμοϋδραυλικών, βιώσιμο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό.
Ο χρόνος που έπεται είναι καθοριστικός για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο, το οποίο θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικός μηχανισμός της ομοσπονδίας μας. Ενός πλαισίου το οποίο συνεργαζόμενο θα εκφράζει με αμεσότητα, ρεαλισμό και σαφήνει, την αρχή και το τέλος των διεκδικήσεων και των προβλημάτων μας.
Οι υπάρχουσες δομές κατ’ αυτόν τον τρόπο διευρύνονται και υποστηρίζονται κατά τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς πολυφωνίες ασκείται καλύτερος έλεγχος των προβλημάτων και των λύσεων, των διεκδικήσεων και των υποχρεώσεων. Η συνολική έκφραση των απαιτήσεων αποκτάει υπόσταση και μεγαλύτερη δύναμη.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Έχουμε δείγματα καλών πρακτικών που μας οδηγούν με ασφάλεια στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της διαχείρισης των προβλημάτων μας.
Η ανάγκη είναι υπαρκτή και επιβεβαιωμένη πολλάκις.
Αυτό που επί 4 χρόνια φαινόταν δοκιμή, σήμερα είναι πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα αυτή, μας καλεί, πρώτους εμάς να αναγνωρίσουμε την προσπάθειά μας σαν δημιουργία, να την υποστηρίξουμε και να την επιβάλλουμε καλώς εννοούμενη, σαν ανάγκη άμεσης προτεραιότητας.
Το περιφερειακό συμβούλιο Β. Ελλάδος, έχει υπόσταση με τη συμμετοχή όλων των συμβουλίων, έχει λόγο, έχει άποψη.
Χρειάζεται υποστήριξη και άμεση προώθηση».