Αρχική » Περιεχόμενα » Τεχνική Ενημέρωση » Πέλετ: Λίγα λόγια για την ιστορία και τη σημασία του καυσίμου

Πέλετ: Λίγα λόγια για την ιστορία και τη σημασία του καυσίμου

Επιμέλεια: Σωτήρης Αθηναίος

Η θέρμανση ήταν και είναι ένα από τα σημαντικότερα, ίσως, προβλήματα για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους, διαχρονικά. Ενστικτωδώς οι άνθρωποι των σπηλαίων ανακάλυψαν τη βιομάζα (η ορολογία θα αποδοθεί χιλιάδες χρόνια αργότερα για να προσδιορίσουν την ύλη που έχει άμεση ή έμμεση βιολογική προέλευση). Η βιομάζα είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ενέργειας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: καύση των ξύλων, φυτικά υπολείμματα, άχυρα, άχρηστους καρπούς ή κουκούτσια καθώς και ζωικά απόβλητα: κοπριά, λίπος. Σήμερα με τον όρο βιομάζα δηλώνουμε και τα υποπροϊόντα που προέρχονται από τη μεταποίηση ή επεξεργασία καθώς και βιολογικής προέλευσης μέρος των αστικών λυμάτων και σκουπιδιών
Το πιο σύγχρονο καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλετ (γράφεται και πέλλετ < από το αγγλ. pellet που προέρχεται από το λατινικό pila και σημαίνει «μπάλα»).
Το πέλετ στα ελληνικά αποδόθηκε ως «σύσσωμα» και προσδιορίζει ένα καύσιμο απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Αποτελεί μια ανεξάντλητη (σε αντίθεση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας και είναι ανανεώσιμη. Έχει υπολογιστεί ότι κατ’ έτος, παράγονται παγκοσμίως μέσω της φωτοσύνθεσης περίπου 220 δισεκατομμύρια τόνοι ξηρής βιομάζας στον πλανήτη, με ενεργειακό ισοδύναμο που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο της σημερινής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης η βιομάζα μπορεί να είναι καλλιεργούμενη, κάτι που βοηθά στον προγραμματισμό και τη συνεχή παροχή πρώτης ύλης στη βιομηχανία pellet. Ενδεικτικά αναφέρονται ως τέτοιες ενεργειακές καλλιέργειες οι εξής: Αγριαγκινάρα, Μίσχανθος. Επίσης, μπορούν να καλλιεργηθούν και δασικά είδη όπως Ευκάλυπτος, Ψευδακακία, Ιτιά, Λεύκα κ.ά.
Το πέλετ είναι μια εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της θέρμανσης (απαραίτητη για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, και εξαπλώθηκε από τη δεκαετία του ’90 συνεχώς αυξανόμενη στη Σκανδιναβία, και σήμερα στην κεντρική και βόρεια και νότια Ευρώπη.
Για να κατανοήσετε την επέμβαση του ανθρώπου στο βιοσύστημα αρκεί να αναλογιστείτε ότι το πετρέλαιο χρειάστηκε Το πετρέλαιο χρειάστηκε 70.000.000 χρόνια για να σχηματιστεί από βιομάζα, ενώ για τη χρήση της βιομάζας σε μορφή πέλετ αρκούν 70 μόνο ημέρες.
Γιατί να χρησιμοποιήσουμε πέλετς
1. Είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο. Τα pellet έχουν άμεση μείωση μέχρι και 40%.
2. Η καύση που εμφανίζει είναι μεγαλύτερη του 93%.
3. Έχει σταθερή ποιότητα και υγρασία έως 12% και ελάχιστα υπολείμματα. Από έναν σάκο με 10 κιλά pellet θα μείνουν περίπου μόλις 10 γραμμάρια στάχτης.
4. Δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη (χρειάζεται γέμισμα 1-2 φορές την εβδομάδα, καθαρό και εύκολο στην αποθήκευση.
5. Είναι οικολογικό γιατί παράγεται απορριφθείσα ή ανακυκλώσιμη ξυλεία και η τέλεια καύση του εκμηδενίζει την ποσότητα της παραχθείσας τέφρας. Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2). Επίσης, είναι το μοναδικό καύσιμο με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων καθώς το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται κατά την καύση τους απορροφάται από τα φυτά στη διαδικασία ανάπτυξής τους.
Λεβητοστάσιο καύσης pellet: Οι λέβητες καύσης pellet έχουν αποθηκευμένο το καύσιμο σε μια δεξαμενή και διαθέτουν κοχλία,ο οποίος προωθεί την ποσότητα που χρειάζεται για να αποδώσει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Οι καυστήρες – λέβητες Pellet μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα θέρμανσης τόσο για μονοκατοικίες όσο και για μικρές πολυκατοικίες, αρκεί να αντικαταστήσουμε τον καυστήρα πετρελαίου ή φυσικού αερίου και στην θέση τους να λειτουργούν αυτοί. Την εγκατάστασή τους αναλαμβάνουν εξουσιοδοτημένοι θερμοϋδραυλικοί.
Ο καυστήρας πέλετ αποτελείται από ένα σωλήνα εισαγωγής καυσίμου και από το σύστημα καύσης. Ο καυστήρας είναι εφοδιασμένος με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την ασφάλεια της καύσης. Η διαδικασία έναρξης είναι εντελώς αυτόματη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία γρήγορη και αποδοτική έναρξη λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα πέλετ, το κόστος είναι μικρό και η απόσβεση άμεση.