Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η αγορά κρίνει και βαθμολογεί καθημερινά όλους μας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η αγορά κρίνει και βαθμολογεί καθημερινά όλους μας…

terzopoulos.jpg

terzopoulos.jpgΣυνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της «Brass Form» στον αρχισυντάκτη του «Υ» Τάσο Κατσαρό
Στις 2 Ιουνίου, παρουσία του προέδρου της Βουλής, του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας έγινε η απονομή των εθνικών βραβείων, διακρίσεων και αναγνωρίσεων επιχειρηματικής αρίστευσης.
Ανάμεσα στις εταιρίες που βραβεύτηκαν ήταν και η Brass Form, η οποία φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια, παραγωγικής πορείας με ολοκληρωμένες προτάσεις για τα δίκτυα θέρμανσης και ύδρευσης.
Τα προϊόντα της εταιρίας έχουν πλέον αναγνωρισθεί από τους εμπόρους, τους μηχανολόγους και τους υδραυλικούς , που τα ξεχωρίζουν για την ποιότητα, την άριστη λειτουργικότητα, το χαρακτηριστικό τους σχεδιασμό και την ιδιαίτερη συσκευασία τους. Με αφορμή τη βράβευση της Brass Form, ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Παναγιώτης Τερζόπουλος μας αναλύει τι αντιπροσωπεύει αυτή η βράβευση και μας καταθέτει τις απόψεις του για γενικότερα θέματα που αφορούν τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά…
Η συνέντευξη με τον κ. Τερζόπουλο έχει ως εξής:

Κύριε Τερζόπουλε, πρόσφατα στην εταιρία σας απονεμήθηκε το «εθνικό βραβείο αναγνώρισης επιχειρηματικής αρίστευσης» από τον υπουργό Ανάπτυξης. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτή η βράβευση;
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καθιερώσει ένα πρόγραμμα βράβευσης παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας. Τα κριτήρια για να βραβευτεί μια εταιρία αφορούν, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις που κάνει, την ποιότητα των προϊόντων που παράγει, τη συμβολή της στην αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα την ανάπτυξή της.
Αυτή η βράβευση έκανε όλους μας να νιώσουμε όμορφα και μας κάλυψε συναισθηματικά και ψυχολογικά. Είναι μία πανελλαδική διάκριση που μας κάνει να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό και δημιουργικό δρόμο μέσα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.
Πώς καταφέρατε να φτάσετε σ’ αυτό το σημείο;
Εμείς τις διακρίσεις τις ψάχνουμε και τις αναζητούμε από την αγορά και το ευρύτερο περιβάλλον της εταιρίας. Είναι διακρίσεις αναγνώρισης της σοβαρότητάς μας και εκτίμησης από τους πελάτες, τους προμηθευτές και το προσωπικό που εργάζεται στην εταιρία. Αποτελεί βασικό μας μέλημα, όλοι να νιώθουν ότι υπάρχει μια υγειής συνεργασία με προοπτική και δημιουργικό μέλλον.
Αλήθεια, μέσα στις πολλές δύσκολες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται δύσκολη, πώς εκτιμάτε τη μελλοντική πορεία της Brass Form;
Πράγματι διανύουμε μια δύσκολη χρονιά, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι όλα τα χρόνια ήταν δύσκολα. Σε οποιεσδήποτε συνθήκες στο χώρο του ο καθένας πάντα πρέπει να σκέφτεται να προσπαθεί, και να δημιουργεί.  Εμείς σαν παραγωγική εταιρία έχουμε επιπλέον, την ευθύνη να αφουγκραζόμαστε και να παίρνουμε τα οποιαδήποτε μηνύματα μπορεί να έχει ο υδραυλικός, ο μηχανολόγος ή ο έμπορος και να κάνουμε προτάσεις με εφαρμογές και λύσεις που να τους βοηθούν.
Βασική μας προτεραιότητα είναι να βρισκόμαστε πάντα κοντά στον εγκαταστάτη, με καθημερινή εξυπηρέτηση για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί, και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Είναι γεγονός ότι όταν η οικονομία της χώρας μας πηγαίνει καλά και υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες, υπάρχει παράλληλα και ευνοϊκό έδαφος για όλες τις προτάσεις είτε αυτές χαρακτηρίζονται ποιοτικές, είτε οικονομικές είτε όπως αλλιώς θέλει ο καθένας να τις χαρακτηρίσει. Όταν όμως, όπως σήμερα, παρουσιάζονται δυσμενείς συνθήκες τότε θα επιβιώσει μόνο ο σωστός επαγγελματίας και το ποιοτικό προϊόν.
Όμως υπάρχει και ο ανταγωνισμός που πολλές φορές γίνεται αθέμιτος…
Εμείς έχουμε επιλέξει να λειτουργούμε και κατά συνέπεια προσπαθούμε να απευθυνόμαστε στην αγορά με την γενικότερη έννοια της λέξης «ποιότητα». Γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος. Σήμερα όλοι μιλάνε για ποιότητα. Για μας η ποιότητα δεν είναι μια απλή λέξη που έχει σχέση μόνο με το προϊόν που παράγουμε. Στην έννοια της ποιότητας συμπεριλαμβάνονται και όλα τα θέματα που ξεκινούν από ένα τηλέφωνο και το πώς και πότε απαντάς, από το πώς οι πωλητές μας συμπεριφέρνονται στην αγορά και τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουν σε όλους τους πελάτες χωρίς να διαχωρίζουν μικρούς και μεγάλους. Επίσης από την σοβαρότητα στην τιμολόγηση και την σωστή παράδοση των εμπορευμάτων από την τιμολογιακή μας πολιτική που ανεξάρτητα από το ύψος της παραγγελίας παραμένει πάντα ίδια και σταθερή, από την εξυπηρέτηση, είτε αυτή αφορά τον χρόνο παράδοσης μια παραγγελίας είτε αφορά κάποια ανταλλακτικά που θα μας ζητηθούν. Ακόμα και η ανταπόκρισή μας, όταν μας ζητήθηκε, σε κάποιο προσωρινό πρόβλημα μιας επιταγής, σοβαρό επίσης είναι ή υποστήριξη των συνεργατών και του προσωπικού μας που για οποιοδήποτε θέμα προσπαθούμε να ήμαστε κοντά του. Όλα αυτά για εμάς συνθέτουν την έννοια της λέξης ποιότητα.
brassaristefsi2.jpgΌσον αφορά το θέμα του ανταγωνισμού θέλω να πω ότι, ο θεμιτός ανταγωνισμός για μένα αποτελεί πηγή εξέλιξης. Η συνέπεια και η ανάπτυξη του ανταγωνισμού μέσα στην αγορά είναι ταυτόχρονα και η πρόκληση για να προχωρήσεις σε θετικά βήματα , για να πρωτοπορήσεις και να περάσεις μπροστά. Όμως αυτά θα πρέπει να γίνονται με σοβαρότητα και με συνέπεια στις θέσεις σου. Εμείς σεβόμαστε και υπολογίζουμε τις ανταγωνιστικές εταιρίες και πιστεύουμε ότι και αυτές μας σέβονται και μας εκτιμούν μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας . Κάποιοι ίσως δεν τα κατανοούν αυτά και ενεργούν πιστεύοντας ότι παίρνοντας , είτε στοιχεία από προϊόντα της Brass Form είτε εμπειρίες από ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν εργασθεί σε εμάς θα κάνουν το πετυχημένο μελλοντικό τους βήμα.
Σίγουρα η αγορά κρίνει και συγκρίνει προϊόντα, συμπεριφορές όπως και τις γενικότερες επιλογές όλων. Εμείς φροντίζουμε να παρουσιάζουμε νέες προτάσεις με βάση τις ανάγκες της αγοράς αλλά ταυτόχρονα και να στελεχώνουμε την εταιρίας μας με ανθρώπινο δυναμικό που να έχει την δυνατότητα να αφομοιώνει, να αποδέχεται και να φροντίζει για να διατηρούνται όλα εκείνα τα στοιχεία της έννοιας της γενικότερης ποιότητας που σας ανέφερα παραπάνω είτε στο εμπορικό είτε στο παραγωγικό κομμάτι της εταιρίας. Έτσι ή αλλιώς η αγορά μας κρίνει και μας βαθμολογεί καθημερινά όλλους…
Ποια είναι τα νέα προϊόντα που διαθέσατε φέτος στην αγορά;
Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε λίγα και καλά προϊόντα.
Κάθε χρόνο θέλουμε να παρουσιάζουμε ένα με δύο καινούργια προϊόντα αφού πρώτα έχουμε συζητήσει με τους μηχανολόγους και τους υδραυλικούς.
Παράλληλα ερευνώντας την αγορά κρατάμε τα καλά στοιχεία, βάζουμε τις δικές μας ιδέες και δημιουργούμε το δικό μας, προϊόν. Το νέο προϊόν που προτείνουμε τώρα είναι ο πτυσσόμενος πίνακας υδροληψίας. Παρ’ ότι το προϊόν αυτό δεν είναι καθαρά ορειχάλκινο, αποφασίσαμε να το δημιουργήσουμε γιατί διαπιστώσαμε ότι το ζητούσε η εμπορική επιχείρηση για το χώρο και το κόστος και γιατί το ζητούσε και ο εγκαταστάτης που του δίνεται η δυνατότητα επιλογής μήκους όταν χρειασθεί ταυτόχρονα με την πολύ καλή στήριξη των συλλεκτών στη θέρμανση και στην ύδρευση. Το προϊόν αυτό το έχουμε ήδη πατεντάρει και δεσμεύσει, γιατί συνήθως ό,τι είναι καλό και επιτυχημένο, αντιγράφεται…
Αλήθεια τι έχετε να πείτε για το φαινόμενο αντιγραφής προϊόντων;
Στην αγορά έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα αντιγραφής καλών προϊόντων.
Το να γνωρίζεις και να μελετάς τα πετυχημένα προϊόντα της αγοράς είναι ένα στάδιο στην ανάπτυξη ενός προϊόντος. Από το σημείο αυτό και μετά μπαίνει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή και αυτό γιατί αν θέλεις να δημιουργήσεις πρέπει να προσθέσεις και τις προσωπικές σου ιδέες, τις βελτιώσεις και να προτείνεις επιπλέον λύσεις πάντα με διαφορετικότητα στο σχεδιασμό και την συσκευασία ώστε να μην μπορεί να παραπλανηθεί η αγορά, τότε δημιουργείς κάποιο νέο, διαφορετικό προϊόν. Αν τα παραπάνω κριτήρια κάποιος τα αγνοήσει τότε μιλάμε για αντιγραφή και εύκολη λύση, και πραγματικά λυπάμαι γιατί ενώ μέχρι χθες το φαινόμενο αυτό προέρχονταν κυρίως από χώρες της Ανατολής τώρα πια βλέπω ότι πλέον και ευρωπαϊκές εταιρίες ακολουθούν το δρόμο αυτό.
Πώς εξασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων σας;
Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε είναι ο ορείχαλκος που προμηθευόμαστε από την Χαλκόρ η οποία έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και προδιαγραφές. Επίσης και τα άλλα υλικά τα προμηθευόμαστε από εταιρίες που διαθέτουν πιστοποιητικά ποιότητας και προδιαγραφές. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω η εταιρία μας έχει πιστοποιηθεί από την ΤÜV όσον αφορά το σχεδιασμό, ανάπτυξη, διάθεση και παραγωγή των προϊόντων μας, όλο το φάσμα δηλαδή της λέξης «ποιότητα» έτσι όπως το αναλύσαμε ποιο πάνω. Μάλιστα πρόσφατα, ανανεώσαμε και το πιστοποιητικό μας για άλλα 3 χρόνια.
Έχουν ασφαλιστική κάλυψη τα προϊόντα σας;
Στην παραγωγή εφαρμόζουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις όσον αφορά την αντοχή και τη λειτουργικότητα των προϊόντων μας. Οι εγκαταστάτες το αντιλαμβάνονται αυτό κάνοντας τη σύγκριση με τα ομοειδή προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Την κάλυψη οποιασδήποτε αστοχίας ή προβλήματος παρουσιάζεται έχουμε επιλέξει να την αναλαμβάνουμε εμείς σαν εταιρία. Όποια στιγμή μας χρειαστεί ο εγκαταστάτης και σε όποιο σημείο της χώρας μας βρίσκεται, πηγαίνουμε κοντά του, αντικαθιστούμε αμέσως όποιο υλικό παρουσιάζει πρόβλημα και επιλύουμε οποιοδήποτε ζήτημα παρουσιαστεί. Προτιμήσαμε λοιπόν αυτόν τον τρόπο κάλυψης και όχι μέσω κάποιας ασφαλιστικής εταιρίας, που στην περίπτωση αυτή οι διαδικασίες είναι προβληματικές και χρονοβόρες. Την πρακτική μας αυτή την έχει αγκαλιάσει η αγορά, διαπιστώνοντας ότι η εξυπηρέτηση που παρέχουμε είναι άμεση και αποτελεσματική.
Εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεστε με την ΠΟΣΕΥΔ. Πώς εκτιμάτε αυτή τη συνεργασία;
Είναι μία πάρα πολύ ισχυρή συνεργασία. Η ΠΟΣΕΥΔ και οι περιφερειακοί συνεταιρισμοί, μέσω της οποίας έχουμε επαφή, μας εμπιστεύθηκαν και μας ενθαρρύνουν να προχωρούμε με σταθερά βήματα. Είναι τιμητικό για εμάς που το συνεταιριστικό κίνημα των υδραυλικών μας επέλεξε να παράγουμε προϊόντα με την επωνυμία «Υδρώ», επιλέγοντας μας ανάμεσα σε σπουδαίες εταιρίες του εξωτερικού. Η επιλογή αυτή της ΠΟΣΕΥΔ και των συνεταιρισμών γενικότερα έγινε με το σκεπτικό της ενίσχυσης ελληνικών επιχειρήσεων για να στηριχθεί η οικονομία της χώρας μας. Βέβαια ποτέ δεν θα γινόταν μια τέτοια συνεργασία εάν η ΠΟΣΕΥΔ δεν είχε πεισθεί για την ποιότητα και στην συνέπεια που θέτει σαν όρους στους προμηθευτές της.
Έως τώρα, απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν είχατε προσανατολισμό προς τον εξαγωγικό τομέα. Η παρουσία σας πρόσφατα στην έκθεση «Sodex» στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί αλλαγή πορείας σ’ αυτόν τον τομέα;
Η μέχρι σήμερα πορεία μας έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να αναγνωρίζονται από εγκαταστάτες, μηχανολόγους και εμπορικές επιχειρήσεις.
Τα θετικά αποτελέσματα όλων αυτών των χρόνων μας ώθησαν να πραγματοποιούμε ανάλογες επενδύσεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Κάποιο διάστημα η ζήτηση των προϊόντων “κυνηγούσε” την παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα συνεχών επενδύσεων με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε εξοπλισθεί με ότι πιο σύγχρονο. Έχουμε βελτιώσει την παραγωγικότητά μας και καταφέρνουμε να καλύπτουμε την ζήτηση, χωρίς μάλιστα να εξαντλούμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες. Μέσα λοιπόν απ’ όλη αυτή την προσπάθεια και τις επενδύσεις, έχουμε πεισθεί ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε και καινούργιες αγορές. Με την παρουσία μας στην Πόλη, που αποτελεί σταυροδρόμι κοινωνιών και νοοτροπιών, θελήσαμε να διερευνήσουμε ποια θα είναι η ανταπόκριση της πρότασής μας για ποιοτικά προϊόντα.
Στην Τουρκία είδαμε αρκετές ορειχαλκουργίες που η διαφορά μεταξύ των προϊόντων τους είναι στον οικονομικό τομέα και όχι στον ποιοτικό. Εμάς ο στόχος μας είναι σε μια μεγάλη αγορά να απευθυνθούμε σε εκείνους τους εγκαταστάτες που θα θελήσουν στις δουλειές τους να έχουν καλής ποιότητας υλικά. Στο περίπτερό μας στη Sodex πέρασαν πάρα πολλοί, ενδιαφέρθηκαν για τα προϊόντα μας, μοιράσαμε χιλιάδες έντυπα, και μας ζητήθηκαν προσφορές. Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Βέβαια δεν αιθεροβατούμε ότι όλοι θα ανταποκριθούν, και όσοι πέρασαν από το περίπτερό μας θα γίνουν και πελάτες μας. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί είδαμε ανταπόκριση και ενδιαφέρον, πιστεύουμε στα προϊόντα μας, και οι πολύ καλές κριτικές που εισπράξαμε από ανθρώπους που δεν μας γνώριζαν μέχρι χθες είναι για εμάς μιας μορφής δικαίωσης και ενθάρρυνσης για μελλοντικούς στόχους…