Αρχική » Επικαιρότητα » ΟΒΥΕ: Το νερό δεν είναι πια δεδομένο

ΟΒΥΕ: Το νερό δεν είναι πια δεδομένο

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού εορτάζεται ετησίως στις 22 Μαρτίου με σκοπό να τονίσει τη σημασία του πόσιμου νερού για την ανθρωπότητα. Καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το 1992.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό στον πλανήτη. Τα υπόγεια ύδατα της Γης θεωρούνται συρρικνούμενος πόρος, που χρησιμοποιείται υπερβολικά από πολλές χώρες του πλανήτη. Συνήθως αντλούνται για οικιακή  βιομηχανική χρήση και αγροτικές καλλιέργειες, όμως είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την υγιή λειτουργία των οικοσυστημάτων.

Στην επίσημη σελίδα του, ο ΟΗΕ αναφέρεται λεπτομερώς στην ανησυχητική τάση της υπερβολικής εξάρτησης από τα υπόγεια ύδατα λέγοντας: «Πρέπει να τα προστατεύσουμε από την υπερεκμετάλλευση – καθώς αντλούμε περισσότερο νερό από αυτό που αναπληρώνεται από τη βροχή και το χιόνι – και τη ρύπανση, που αυτή τη στιγμή είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση αυτού του πόρου, με συνέπεια το επιπλέον κόστος για την επεξεργασία του και, μερικές φορές, ακόμη και την αποτροπή της χρήσης του».

Η συνεχής καταστροφή του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, και τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, που επιβάρυναν και συνεχίζουν να επιβαρύνουν  το περιβάλλον, το πράσινο με ολέθριες  συνέπειες και για το νερό.

Σήμερα δυστυχώς η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη εχθρό, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η συνεχής χρησιμοποίηση εκρηκτικών, οι βομβαρδισμοί, τα αέρια κλπ που αιωρούνται, μολύνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν οικολογική καταστροφή. Θα πρέπει καταρχάς να σταματήσει ο πόλεμος και να μην υπάρξουν νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών, και, ασφαλώς, να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποφυγή ενός  τυφλού χτυπήματος σε εγκαταστάσεις πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς μια τέτοια δυσοίωνη εξέλιξη θα αποφέρει καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για όλο τον πλανήτη.

Χρέος λοιπόν, όλων μας, είναι να αγωνισθούμε για την υπεράσπιση και την προστασία του πλανήτη και  του νερού που αποτελεί πολύτιμο αγαθό ζωής. Η διοίκηση της ΟΒΥΕ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

«Το νερό δεν είναι δεδομένο και ούτε ατελείωτο» χρειάζονται άμεσες αποφάσεις για να υπάρχει και αύριο επάρκεια – για να υπάρχει και αύριο ζωή. Η ΟΒΥΕ  έχει καταθέσει προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις σειρά προτάσεων που έχουν ως στόχο την σωστή διαχείριση και εξoρθολογισμένη  χρήση του νερού.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Θέσπιση κανονισμού για τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, και ταυτόχρονα συνεχής  εκπαίδευση σε έξυπνες εγκαταστάσεις, για την επαναχρησιμοποίηση του νερού σε ένα μεγάλο πόσοστό του. Επίσης, η επαναχρησιμοποίηση του νερού μέσω βιολογικών συστημάτων και λυμάτων, θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Τέλος, μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στο πεδίο της παρεχόμενης γνώσης, ούτως ώστε να διαμορφωθούν συνειδήσεις, αλλά και ταυτόχρονα η διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας για τη σωστή χρήση του νερού.

Μια τέτοια παρέμβαση, θα είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να μπορούν οι επόμενες γενιές να χρησιμοποιούν σωστά αυτό το πολύτιμο αγαθό – Νερό – του πλανήτη για την ζωή.