Αρχική » Επικαιρότητα » ΟΒΥΕ: Η ριζική αλλαγή για επιβίωση, είναι πλέον μονόδρομος

ΟΒΥΕ: Η ριζική αλλαγή για επιβίωση, είναι πλέον μονόδρομος

Ο πρόεδρος, Δημήτρης Βαργιάμης και το Δ.Σ της Ομοσπονδίας, εκφράζουν – εκ νέου- τη βαθιά οδύνη τους για τον άδικο και τραγικό θάνατο συνανθρώπων μετά από σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Η διοίκηση της ΟΒΥΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση των λόγων της, αισθάνεται έντονα την υποχρέωση έναντι της κοινωνίας, να σταθεί σε αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία στα Τέμπη. Σταχυολογώντας λοιπόν, το ρεπορτάζ και ειδικότερα το δικαστικό, κύρια αίτιο του δυστυχήματος ήταν το ανθρώπινο λάθος. Πέραν τούτου όμως, θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί δεν είχε εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα (είχε αγοραστεί από το ελληνικό Δημόσιο από το 2000 σύμφωνα με δημοσιεύματα) σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο προκειμένου να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα.

Επίσης, δυστυχώς, είναι πολύ νωπές ακόμη οι μνήμες από την αδόκητη απώλεια του 6χρονου αγοριού εξαιτίας έκρηξης λέβητα σε δημόσιο κτήριο – σχολείο στις Σέρρες. Υπενθυμίζεται ότι για το προαναφερθέν δυστύχημα, η ΟΒΥΕ τα τελευταία χρόνια έχει επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία και θέσπιση κανονισμών στα δίκτυα θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Πολύ περισσότερο δε, έχει επισημάνει, αλλά και έχει ζητήσει τη σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εγκαταστάσεις υγραερίου που λειτουργούν σε πληθώρα κτηρίων και μαγαζιών και ενέχουν υψηλή επικινδυνότητα.

Δυστυχώς η χώρα έχει έλλειψη υποδομών. Επίσης, η κείμενη νομοθεσία, διέπεται από δαιδαλώδεις διατάξεις, εγκυκλίους κλπ, που καθιστούν την ορθή εφαρμογή της αδύνατη στην πράξη. Η χώρα χρειάζεται να «χτιστεί» από μία νέα υγιή και ευέλικτη βάση, να δημιουργηθούν ανεξάρτητες υπηρεσίες – ελεγκτικοί μηχανισμοί με επαρκή στελέχωση που να έχουν τη δυνατότητα της παρέμβασης, αλλά και της απόφασης.

Η ριζική αλλαγή – για επιβίωση – πλέον είναι μονόδρομος

Από το γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας