Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » ΟΒΣΘ: Προτάσεις ελάφρυνσης των μΜΕ από τις επιπτώσεις του covid-19

ΟΒΣΘ: Προτάσεις ελάφρυνσης των μΜΕ από τις επιπτώσεις του covid-19

Σε δελτίο τύπου που έστειλε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης στο περιοδικό μας, αναφέρεται:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έμποροι και επαγγελματίες της πόλης μας πλήττονται βάναυσα από το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τον κορωναϊο και στα μέτρα που έχουν παρθεί για τη μη περαιτέρω εξάπλωση του. Κατανοώντας την σοβαρότητα της κατάστασης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει σε όλα τα μέλη της την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Αποτέλεσμα αυτού όμως, είναι η πτώση του τζίρου σε διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες βιώνουν μια δραματική κατάσταση και δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι ότι προβλέπεται επιδείνωση της κατάστασης που θα οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες στην παύση της δραστηριότητάς τους.
Για αυτό το λόγο, εκτός από το πλαίσιο εκπόνησης του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η Ο.Β.Σ.Θ. υποβάλλει το ακόλουθο πλέγμα προτάσεων και δράσεων, που αποτυπώνει το σύνολο των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται για την προσωρινή ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα:
Ι. Οικονομική αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων. Πρόβλεψη για τη μερική αποζημίωση απωλειών από τη δυσανάλογη μείωση του κύκλου εργασιών (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή το μέσο όρο τριών περιόδων).
ΙΙ. Ασφαλιστικές – φορολογικέ ελαφρύνσεις. α) Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος τριμήνου (ανανέωση σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης). β) Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του α’ τριμήνου 2020 (καταβολή ΦΠΑ, εισφορών, άλλων φόρων και τελών) μέχρι νεοτέρας.
ΙΙΙ. Δανειακές υποχρεώσεις – χρηματοδότηση:
α) Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
β) Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια. Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές
γ) Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ.
IV. Κοινωνική προστασία – κοινωνική συνοχή:
α) Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου.
β) Μέριμνα για την άμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΕΒΕ