Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την προώθηση των φωτοβολταϊκών

Ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την προώθηση των φωτοβολταϊκών

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου με στόχο την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιστικό τομέα. Συγκεκριμένα η παραπάνω ομάδα:
• Θα διερευνήσει την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες και στα δώματα κτιρίων.
• Θα εξετάσει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου και δυσκολεύουν ή αποτρέπουν τους ιδιώτες από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
• Θα προτείνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ευρύτερη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σημεία που θα κριθούν κατάλληλα και υπό τις προϋποθέσεις που θα καθοριστούν.
Σε δηλώσεις του, σχετικές με τη συγκρότηση της επιτροπής ο υφυπουργός, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με συντονισμένες ενέργειες τη διάδοση της χρήσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε την ηλιοφάνεια που απολαμβάνει η χώρα μας κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, για την παραγωγή, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθαρής «πράσινης» ενέργειας. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τις διάσπαρτες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, να διαλευκάνουμε το θολό τοπίο και να προχωρήσουμε αμέσως στις πολεοδομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες και στα δώματα κτιρίων. Οι ενέργειές μας αυτές συνδυάζονται με τις υποχρεώσεις που θέτει στη χώρα μας η κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, την οποία ενσωματώνει στο εθνικό δίκτυο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Με την πρωτοβουλία αυτή υλοποιούμε στην πράξη τις δεσμεύσεις μας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανοίγουμε το δρόμο για την εφαρμογή νέων σύγχρονων τεχνολογιών. Παράλληλα δίνουμε στον πολίτη τη δυνατότητα να δείξει την περιβαλλοντική του ευαισθησία και να συνδράμει στη μείωση των παραγόμενων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τοποθετώντας στο κτίριό του φωτοβολταϊκό σύστημα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υπόθεση όλων μας».