Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Oλομέλεια του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στο Αγρίνιο

Oλομέλεια του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στο Αγρίνιο

Στο επίκεντρο, για άλλη μια φορά, το Π.Δ. 38/91
«Λάστιχο» το Π.Δ. 38/91. Από τη μία όσοι υποστηρίζουν ότι το διάταγμα χρήζει τροποποίησης και νομικής υποστήριξης για να πορευθεί με τα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, από την άλλη, όσοι τονίζουν ότι το Π.Δ. είναι σαφές και το μόνο που χρειάζεται είναι η έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την αποσαφήνιση διαφόρων θεμάτων. Οι δύο αυτές προσεγγίσεις από τα μέλη της διοίκησης ήταν εμφανείς στην ολομέλεια του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στο Αγρίνιο, την 1η Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων που άπτονται με το προεδρικό διάταγμα.
Τρανταχτό παράδειγμα η επέκταση της άδειας των βοηθών που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος.
Από τη μία, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης και άλλα μέλη του Δ.Σ., που υπογράμμισαν ότι το θέμα αυτό είναι παράτυπο, αρχής γενομένης από τα επιμελητήρια που κάνουν έναρξη επαγγέλματος, και ότι η προϋπηρεσία των βοηθών αποδεικνύεται μόνο με ημερομίσθια του ΙΚΑ και όχι από τις υπεύθυνες δηλώσεις.
Από την άλλη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ Σπύρος Αναγνωστόπουλος αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. που υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα, καθώς και ότι τα επιμελητήρια δεν μπορούν να βάλουν φραγή στην επιχειρηματική δράση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όλη συζήτηση στάθηκε αφορμή για την απόφαση που πάρθηκε, να ασχοληθεί το προεδρείο της ομοσπονδίας με το θέμα της ερμηνευτικής εγκυκλίου και γενικότερα του Π.Δ.
Στο επίκεντρο της ολομέλειας βρέθηκαν ακόμα τα θέματα της παιδείας, του φορολογικού και του ασφαλιστικού.
Ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό επισημάνθηκαν τα όσα αρνητικά σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και η ανάγκη κινητοποιήσεων για την αντίκρουσή τους.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τέως προέδρου του Συνεταιρισμού Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Αμπλιανίτη, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Θανάσης Κοντονάσιος, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε, μεταξύ άλλων:
«Θεμιτές είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις για τα συνδικαλιστικά θέματα, όμως οι αποφάσεις κατά πλειοψηφία πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους.
Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν παρατάξεις, είναι προβλήματα που αγγίζουν όλο τον κλάδο. Και πάνω σ’ αυτά πρέπει να σκύψουμε για την επίλυσή τους. Δεν είναι σωστό να στέλνονται επιστολές από τους συνδέσμους για το αν λειτουργεί σωστά ή όχι η Ομοσπονδία. Αυτά πρέπει να λέγονται στα αρμόδια όργανα, και αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν τους συνδέσμους».
Σημειώνουμε τέλος, ότι από το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ παραιτήθηκε, για προσωπικούς λόγους ο συν. Γιώργος Φρανσουάς, τη θέση του οποίου κατέλαβε ο συν. Κώστας Λάππας.
«Να ταράξουμε τα νερά»
Εισηγητικά, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, και για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τόνισε:
Παιδεία: Η εκπαίδευση που παρέχεται στα σχολεία είναι ανεπαρκής. Η δημόσια παιδεία φθίνει. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Η δημόσια παιδεία θα πρέπει να παραμείνει δημόσια, αλλά να αναβαθμιστεί.
Οι μαθητές αποφοιτούν χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις, ακόμα και για κοινωνικά θέματα.
Πυρκαγιές – πλημμύρες: Ως κλάδος θα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις στις νομαρχίες, όπως έκανε η Ρόδος, για την αναδάσωση των καμένων περιοχών.
Ασφαλιστικό: Αν καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα, κατέρρευσαν τα πάντα. Η ΟΒΥΕ κατέθεσε σοβαρή μελέτη για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. Με τις προτάσεις που κάναμε, μαζί και με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες της οικοδομής, συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα και η ΓΣΕΒΕΕ.
Οι κομματικές και παραταξιακές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να μείνουν εκτός ΟΒΥΕ.
Την ενοποίηση του ΟΑΕΕ τη δεχθήκαμε, περιμένοντας όμως ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τα ελλείμματα του ΤΑΕ και του ΤΣΑ. Μας έλεγαν ψέματα. Ο ΟΑΕΕ κινδυνεύει, δεν έχει μέλλον αν πουλάει τα περιουσιακά του στοιχεία. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τους νέους ανθρώπους.
…Η εισφοροδιαφυγή αποτελεί πληγή για το ασφαλιστικό σύστημα. Έχουμε ευθύνη κι εμείς γι’ αυτό, αφού η πλειοψηφία των συναδέλφων μας απασχολεί αλλοδαπούς και ανασφάλιστους.
Η ΓΣΕΒΕΕ θα συμμετέχει στην κινητοποίηση της 12ης Δεκεμβρίου μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Ο κλάδος μας θα πρέπει να δώσει δυναμικό παρών στην κινητοποίηση. Πρέπει να «ταρακουνήσουμε» την κυβέρνηση, γιατί ο υπουργός ασφαλίσεων κ. Μαγγίνας, λέει ό,τι θέλει.
Φορολογικό: Τα νομοσχέδια που κατατίθενται είναι εισπρακτικά και όχι αναπτυξιακά.
Οι ΕΒΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και απορρόφησης της ανεργίας. Δίνουμε δουλειά σε χιλιάδες ανέργους, και από την άλλη δεχόμαστε επίθεση ως φοροφυγάδες.
Είναι άδικο το μήνυμα αυτό που περνάει η πολιτεία στο κοινό. Εμείς θέλουμε, και εκδίδουμε τιμολόγια και αποδείξεις για τις υπηρεσίες που παρέχουμε.
Π.Δ. 38/91: Νομαρχίες, πολεοδομίες, καταστρατηγούν την εφαρμογή του διατάγματος, το οποίο είναι ανενεργό σε πολλές πόλεις. Συνέπεια αυτού είναι να μην γίνονται και ποιοτικές εργασίες. Ακατάλληλο νερό ύδρευσης πίνουν κάτοικοι αρκετών δήμων της χώρας.
Το μητρώο υλικών που εκδώσαμε, συνεισφέρει στο θέμα της ποιοτικής εργασίας, με την τοποθέτηση υλικών με προδιαγραφές.
Παρ’ όλα ταύτα, το Π.Δ. θέλει «βελτίωση», άρθρα του χρειάζονται ερμηνεία, διότι δημιουργούνται σοβαρές αντιπαραθέσεις στον κλάδο.
Σύνδεσμοι δέχονται πιέσεις από φορείς και κατοίκους για να εκδώσουν υπεύθυνες δηλώσεις σε έργα που έχουν κατασκευάσει αλλοδαποί και παράνομοι.
Πρέπει να αντιδράσουμε, να βάλουμε «φρένο» σε αυτές τις πρακτικές.
Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του διατάγματος, λόγω και της απουσίας ποινών από αυτό, για όσους παρανομούν.
Να ζητήσουμε από τα επιμελητήρια να μην κάνουν ενάρξεις επαγγέλματος σε μη αδειούχους.
Να υποστηρίξουμε νομικά την αναθεώρηση του διατάγματος μας για να μην μπορεί ο καθένας να δίνει την ερμηνεία που θέλει.
Να συνεργαστούμε με τις ομοσπονδίες της οικοδομής για να γίνουμε δύναμη στο χώρο.
Πρέπει να ταράξουμε τα νερά, πρέπει να γίνουμε ακόμα δυνατότεροι. Να βγάλουμε εκτός δημόσιους υπάλληλους, αλλά και μηχανολόγους που ψεύδονται όταν λένε ότι κάνουν μόνοι τους τις εγκαταστάσεις.
Στην ΟΒΥΕ κατατίθενται προτάσεις απ’ όλη την Ελλάδα για τροποποίηση του Π.Δ. Αλλάζουν τα πράγματα, πρέπει να εναρμονιστούμε με την κοινωνία.
Τα σεμινάρια με το ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ολοκληρώνονται στις 31/12. Το ΕΛΚΕΔΕ οφείλει χρήματα σε πολλούς συνδέσμους. Ο πρόεδρός του με διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αποδεσμευθούν τα κονδύλια και θα πληρωθούν οι σύνδεσμοι.
Το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ είναι δυσαρεστημένο με τα όσα ακούγονται για τα χρήματα των σεμιναρίων κοστολόγησης, ότι δηλαδή θα μπορούσε να τα κάνει δωρεάν και δεν το έκανε. Η παραπληροφόρηση επί του θέματος πρέπει να σταματήσει.
…Πανελλαδικά μεταφέρεται από τους συμβούλους, ότι η ΟΒΥΕ δεν δουλεύει, δεν παράγει έργο. ΟΒΥΕ όμως είναι όλοι οι σύμβουλοι και όχι μόνο ο πρόεδρος. Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Απέχουν, δεν καταθέτουν καμία πρόταση. Υποθάλπτουν και κατασυκοφαντούν.
Με όλες αυτές τις ενέργειες απαξιώνουμε τους νέους συναδέλφους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά.
Προτάσεις χρειάζεται η ΟΒΥΕ και όρεξη για δουλειά. Ούτε στα τηλέφωνα δεν επικοινωνούμε. Το προεδρείο έπρεπε να συνεδριάζει κάθε μέρα. Ο γραμματέας, όταν έρχεται, δεν κάνει καμία πρόταση.
Θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Στις εκλογές ψηφίστε όποιον θέλετε, μέχρι τότε όμως, ο αγώνας βρίσκεται εδώ».
«Ανάγκη αύξησης των εσόδων»
Πριν τις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ., ο φοροτεχνικός σύμβουλος της ΟΒΥΕ κ. Χρήστος Μπακογιάννης ενημέρωσε τη διοίκηση για όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία εισοδήματος με βάση το νέο φορολογικό νόμο, ενώ ο ταμίας της ΟΒΥΕ, συν. Παναγιώτης Ασλανίδης μίλησε για την ανάγκη αύξησης των εσόδων της Ομοσπονδίας.
Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ, συν. Σπύρος Αναγνωστόπουλος, και για το θέμα του ασφαλιστικού είπε ότι «τώρα είναι ώρα μάχης και όχι ώρα μελετών και προτάσεων. Αυτές κατατέθηκαν εδώ, υπάρχουν. Το καθήκον της ΟΒΥΕ είναι να κινητοποιήσει όλους τους υδραυλικούς για να δώσουν το παρών τους στη συγκέντρωση της 12ης Δεκεμβρίου».
Ενώ, αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα, είπε: «Δεν αποδίδω κακοπιστία σε κανέναν, οφείλω όμως να τονίσω ότι το διάταγμα είναι σαφέστατο. Αυτό ίσως που χρειάζεται, είναι η ερμηνεία σε κάποια θέματα, και η οποία μπορεί να γίνει με την ερμηνευτική εγκύκλιο. Έχουν περάσει 12 μήνες από τότε που την κατέθεσα στο Δ.Σ., νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να τη συζητήσουμε, για να σταματήσει, επιτέλους, ο καθένας να λέει ό,τι θέλει.
Τέλος, επειδή εντοπίζονται προβλήματα σε διάφορες πόλεις με τις διευθύνσεις βιομηχανίας, θεωρώ ότι θα πρέπει μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ να επισκεφθούν αυτές τις πόλεις και να συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς. Στα πλαίσια της ΟΒΥΕ, εγώ προσφέρομαι γι’ αυτό».
Θα επανέλθουμε στο επόμενο τεύχος με τις ομιλίες των μελών της διοίκησης και τη σύσκεψη που έγινε με τους συνδέσμους Αγρινίου, Άρτας και Ιωαννίνων.

 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. ΟΒΥΕ

1. Να σταλεί επιστολή στο υπουργείο Παιδείας με αίτημα, την άμεση σύσταση της διακομματικής επιτροπής για τα θέματα της δημόσιας παιδείας.
2. Να σταλεί επιστολή στα μέλη της ΟΒΥΕ (συνδέσμους) όπου θα επισημαίνεται ότι αν ένα κτίριο έχει κατασκευαστεί από μη αδειούχο, την ευθύνη για τη μη αποδοχή της υπεύθυνης δήλωσης δεν τη φέρει ο σύνδεσμος, διότι δεν μπορεί να νομιμοποιείται μια παράνομη υπεύθυνη δήλωση.
3. Επισημαίνεται ότι οι βοηθοί για να γίνουν τεχνίτες θα πρέπει να έχουν προϋπηρεσία η οποία θα αποδεικνύεται από ένσημα του ΙΚΑ σε αδειούχο υδραυλικό. Δεν θα πρέπει επίσης τα επιμελητήρια να χορηγούν βεβαίωση εγγραφής και να εγγράφουν στο μητρώο τους βοηθούς υδραυλικούς ή μη αδειούχους υδραυλικούς. Αυτή η πρακτική δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού στους αδειούχους υδραυλικούς και κακή ποιότητα εργασιών.
4. Επισημαίνεται πως αν κάποιος πατέρας απασχολεί το γιο του και δεν του κολλάει ένσημα, μπορεί να προκύψει κίνδυνος σοβαρός από το ΙΚΑ.
5. Να διεξαχθεί προεδρείο με θέματα:
α) Ερμηνευτική εγκύκλιος.
β) Ασάφειες και προτάσεις για τη βελτίωση του Π.Δ. 38/91.
6. Να ερευνηθεί η ασφάλεια ζωής από θάνατο και ατύχημα και να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση.
7. Να ενημερωθούν γραπτώς οι σύνδεσμοι για φορολογικά θέματα.
8. Να επισκεφθούν μέλη του προεδρείου της ΟΒΥΕ μαζί με εκπροσώπους των συνδέσμων Θεσσαλονίκης – Βόλου – Λάρισας την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.
9. Συμμετέχουμε ενεργά στην κινητοποίηση στις 12 Δεκέμβρη, μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ και πιέζουμε την κυβέρνηση να δεχθεί και να αποσύρει  τα σχέδιά της για την καταπάτηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
10. Να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης από τους συνδέσμους προς τους καταναλωτές, για την αναγκαιότητα της ανάθεσης έργων σε αδειούχους υδραυλικούς. Επίσης να επισημανθεί ότι τα έργα πλέον ασφαλίζονται για 5 χρόνια.
11. Επισημαίνεται στους συναδέλφους πως θα πρέπει να αποφεύγουν, αν τους ζητείται, να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για λογαριασμό μη αδειούχων.
12. Όσοι προσλαμβάνονται σε δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, πυροσβεστική), σε υπηρεσίες ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε δήμους, σε ΔΕΚΟ, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, πρέπει να καταθέτουν την άδειά τους και να παίρνουν άδεια συντηρητή.
13. Παρακαλούνται όσοι σύνδεσμοι οφείλουν χρήματα για τα σεμινάρια κοστολόγησης εργασιών στα ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, να τα καταθέσουν άμεσα στο λογαριασμό της ΟΒΥΕ πριν το τέλος του έτους. Επίσης το ίδιο ισχύει και για οφειλές σας προς την Ομοσπονδία (από μπλοκ δηλώσεων, εξεταστέα ύλη κ.λπ.) διότι όπως καταλαβαίνετε πρέπει και η ΟΒΥΕ να μπορεί να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία έκδοσης βιβλίων, οβυοσήμων, πληρωμές προς τους συνεργάτες και το προσωπικό, διοργάνωση συνεδριάσεων και διάφορα άλλα έξοδα που γίνονται αποκλειστικά και μόνο για την επίλυση προβλημάτων των συναδέλφων, για την επιμόρφωση των συναδέλφων και γενικότερα για τον κλάδο.
Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος, Αριστ. Παπακονδύλης
Ο γεν. γραμματέας, Διον. Σβορώνος»