Αρχική » Περιεχόμενα » Τεχνική Ενημέρωση » Οι προσπάθειες προώθησης μίας νέας τεχνολογίας σωλήνωσης αερίου στην Ελλάδα

Οι προσπάθειες προώθησης μίας νέας τεχνολογίας σωλήνωσης αερίου στην Ελλάδα

dimovasilisportr.jpg

dimovasilisportr.jpg

Του Χαράλαμπου Δημοβασίλη
Εγκατεστημένου στην Ε.Ε.
εντολοδόχου της κατασκευάστριας εταιρίας
Titeflex/Gastite Division

 

 


Όλοι γνωρίζουμε πλέον τον εύκαμπτο αυλακωτό ανοξείδωτο χαλυβδοσωλήνα με την κίτρινη εξωτερική προστατευτική πλαστική επένδυση από ειδικό PE  οποίος από το 1988 χρησιμοποιείται διεθνώς με εξαιρετική επιτυχία στην κατασκευή εσωτερικών εγκαταστάσεων καυσίμων αερίων.Oι γνωστοί σε όλους μας εύκαμπτοι ανοξείδωτοι χαλυβδοσωλήνες  αερίου, οι σωληνώσεις  Castite, είναι σχεδιασμένοι να υποκαταστήσουν τους άκαμπτους συμβατικούς σωλήνες αερίου και ήδη χρησιμοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία στη μεταφορά του φυσικού αερίου και υγραερίου διαμέσου των κτιρίων.
Ίσως να έχετε ήδη συζητήσει μεταξύ μηχανικών και εργολάβων για την τεχνολογία αυτή και να «φύγατε γελώντας» όταν ακούσατε την τιμή της σωλήνωσης αυτής της τεχνολογίας, CSST GASTITE.
dimovasilis1.jpgΠολλοί θα αναρωτιούνται και ενδεχομένως να πιστεύουν ότι η ακριβή τιμή είναι και το τέλος του θέματος αυτού. Ούτε κατά διάνοια!! Ο εύκαμπτος σωλήνας CSST GASTITE είναι μία επαναστατική τεχνολογία που συμβάλλει στην ευκολότερη, γρηγορότερη, ασφαλέστερη και τελικώς οικονομικότερη κατασκευή των εσωτερικών δικτύων στα κτίρια, τις κατοικίες και τα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια γίνεται ραγδαία γνωστή και στην Ελλάδα, και μέρα με τη μέρα πιστεύω ότι τελικά θα αντικαταστήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους δύσχρηστους άκαμπτους συμβατικούς σωλήνες αερίου. Τώρα γιατί κάνω αυτού του είδους την πρόβλεψη; Διότι ο ειδικός αυτός σωλήνας CSST GASTITE μπορεί να εγκατασταθεί εξαιρετικά εύκολα, να διαπερνά τα ανυπέρβλητα κτιριακά εμπόδια με εκπληκτική ευκολία, μπορεί να οδεύει ενδοδαπέδια και αλλού, εκεί δηλαδή που υπάρχει απαγόρευση χρήσης για τους άκαμπτους συμβατικούς σωλήνες και χωρίς ιδιαίτερο βαρύ εξοπλισμό με λιγότερο εκπαιδευμένους τεχνικούς, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους άκαμπτους συμβατικούς σωλήνες.
Άραγε τι θεωρείται πιο δύσκολο για ένα εργολάβο; Nα βρει και να καλύψει οικονομικώς εξειδικευμένους τεχνίτες που θα κόβουν και θα συγκολλούν τους άκαμπτους βαρείς συμβατικούς σωλήνες και θα σπαταλούν χρόνο στη δυσκολία της όδευσής τους στα κτιριακά εμπόδια ή να αγοράσει το νέο σωλήνα Castite τον οποίο ένα και μόνο άτομο μπορεί να τον εγκαταστήσει στον 1/3 σχεδόν του χρόνου χωρίς ενδιάμεσες συνδέσεις, χωρίς κοπές και συγκολλήσεις για κάθε κτιριακό εμπόδιο και αλλαγή κατεύθυνσης της όδευσης.
Είναι διαπιστωμένο ότι το τελικό κόστος της σωλήνωσης Castite στις περισσότερες εφαρμογές μπορεί να φθάσει τελικώς πολύ χαμηλότερα από το κόστος αντίστοιχου χαλκοσωλήνα, ενώ το υλικό της σωλήνωσης Castite τον καθιστά ανεπηρέαστο στα περισσότερα διαβρωτικά περιβάλλοντα. Θα μπορούσα να γράψω πολλά πράγματα σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας, τις μεθόδους εγκατάστασης και τη μέθοδο διαστασιολόγησης  που όπως γνωρίζετε διαφοροποιείται από αυτή που ισχύει για τους άκαμπτους συμβατικούς σωλήνες. Θα μπορούσα επίσης να αναφερθώ και σε όσα έχω μάθει από εμπειρία και έχω ακούσει από πεπειραμένους επαγγελματίες μηχανικούς και εργολάβους κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά αλλά και στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το σωλήνα Castite. Αυτό όμως που κρίνω ότι πρέπει να κάνετε όσοι ασχολείστε ενεργά με την κατασκευή εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και υγραερίου στα κτίρια είναι να φροντίσετε να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις από το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της DIMCO. Με άλλα λόγια να πάρετε στα σοβαρά αυτό το προϊόν που θα σας δώσει λύσεις σε πολλά κτιριακά εμπόδια και θα ολοκληρώνετε τις εγκαταστάσεις σε λίγες μόνο ώρες.
Γνωρίζω πολύ καλά από συγκεκριμένα και περίπλοκα έργα στην Αμερική ότι οι μηχανολόγοι μηχανικοί και οι εργολάβοι που πρώτοι ασχολήθηκαν στα σοβαρά με τη σωλήνωση Castite επιβλήθηκαν και καταξιώθηκαν επαγγελματικά στην αγορά αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της σωλήνωσης Castile έναντι των συμβατικών σωλήνων από τα οποία είναι τα εξής:
• Μπορεί να οδεύσει ενδοδαπέδια εντός προστατευτικής πλαστικής σωλήνωσης μεγαλύτερης διαμέτρου.
• Μπορεί να οδεύσει κάτω από το επίχρισμα μέσα σε πλαστικό προστατευτικό σπιράλ (μεγάλο πλεονέκτημα στα νεόδμητα κτίρια).
• Μπορεί να εγκατασταθεί σε εξωτερική τοιχοποιία, στέγες, ταράτσες και αντέχει στα καιρικά φαινόμενα, με εγγύηση εφ΄ όρου ζώης.
• Μπορεί να οδεύσει συνεχόμενα μέσα από ψευδοροφές χωρίς την ανάγκη ανοίγματος αερισμού.
• Μπορεί να οδεύσει συνεχόμενα σε κλιμακοστάσια και φωταγωγούς.
• Μπορεί να οδεύσει μέσα σε υψηλά διαβρωτικά περιβάλλοντα χωρίς την ανάγκη πρόσθετης αντιδιαβρωτικής προστασίας.
• Δεν απαιτείται πρόσθετη αντιδιαβρωτική προστασία στην υπέργεια εξωτερική όδευση.
• Δεν απαιτείται εξαερισμός και φρεάτια επισκεψιμότητας.
• Δεν απαιτείται καθοδική προστασία στην υπόγεια όδευση.
• Η στήριξη γίνεται με απλά μεταλλικά στηρίγματα.
• Είναι εύκολος στο χειρισμό στη διευθέτηση και τη μεταφορά.
• Μειώνει έως 75% το χρόνο αποπεράτωσης του δικτύου.
• Κάμπτεται με το χέρι και τοποθετείται όπως ένα ηλεκτρικό καλώδιο.
• Δεν απαιτούνται ενδιάμεσες συνδέσεις και συγκολλήσεις.
• Εγκαθίσταται ευκολότερα και γρηγορότερα.
• Μπορεί να συνδεθεί απευθείας με σταθερές συσκευές (π.χ. σε επίτοιχους λέβητες).
• Οι μελετητές μηχανολόγοι μηχανικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του σχετικού κοινοτικού Νόμου PED97/23EC δεν επιτρέπεται να εμποδίζεται δια Εθνικών Κανονισμών /Αποφάσεων, η εφαρμογή της σωλήνωσης Castite σε όλες τις παραπάνω εφαρμογές που προανέφερα υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζει ο κατασκευαστής και όχι αυτές του Ελληνικού Τεχνικού Κανονισμού, αφού είναι σε αντίθεση με το σχετικό κοινοτικό νόμο που υπερτερεί σε κάθε περίπτωση.
Το ιστορικό της σωλήνωσης GASTITE
Το ινστιτούτο αερίου GRI χρηματοδότησε προγράμματα έρευνας για ανάπτυξη καινοτομικών συστημάτων σωλήνωσης αερίου ως εναλλακτική σωλήνωση των άκαμπτων συμβατικών σωλήνων.
Η έρευνα ξεκίνησε το 1983 με προσανατολισμό την ασφάλεια, την ευκολία, τη ταχύτητα και την οικονομία και όταν η έρευνα κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα, η GRI ανέθεσε στα εργαστήρια της AGA για την ανάπτυξη κριτηρίων κατάρτισης σχετικού προτύπου από την ANSI. Έτσι στις 8-9-1987 εκδόθηκαν με No 1/87 οι τεχνικές απαιτήσεις ασφαλείας για τους σωλήνες αυτούς από εύκαμπτο ανοξείδωτο χάλυβα και το 1988 καταρτίστηκε το 1ο εθνικό πρότυπο ANSI/LC-1, προς το οποίο πρώτη η Titeflex κατασκεύασε και πιστοποίησε το σωλήνα CSST Gastite.
Από τότε μέχρι και την 30/12/2006 η Titeflex έχει κατασκευάσει συνολικά 80.000 χιλιόμετρα σωλήνωσης Castite τα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν με εξαιρετική επιτυχία σε όλα τα είδη κτιρίων από μικρά σπίτια μέχρι ουρανοξύστες.
Περιγραφή του συστήματος GASTITE
Το σύστημα σωλήνωσης Gastite (η σωλήνωση και τα καινοτόμα ρακόρ ταχείας σύνδεσης με δακτυλίους μηχανικής σύσφιξης και στεγανότητας μέταλλο με μέταλλο) σχεδιάστηκε βάσει του CSA και πιστοποιήθηκε για νόμιμη και ασφαλή χρήση σε εσωτερικές εγκαταστάσεις καυσίμων αερίων με μέγιστη πίεση λειτουργίας έως τα 1,7bar. Η πίεση θραύσης (σωλήνας Castite ½΄΄) είναι 220bar.
Πιστοποιήσεις
Η Titeflex πρωτοπόρος στη διεθνή αγορά των σωλήνων CSST, ανέπτυξε το σύστημα Gastite για εσωτερικά δίκτυα καυσίμων αερίων από το 1988 παράλληλα με την έκδοση του 1ου Εθνικού Πρότυπου – ANSI LC-1- το οποίο καταρτίστηκε ειδικά για τους σωλήνες αυτής της τεχνολογίας.
dimovasilisall.jpgΤο σύστημα σωλήνωσης Gastite ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ελληνικού τεχνικού κανονισμού. Είναι πλήρως πιστοποιημένο και φέρει σήμανση CE που βεβαιώνει ότι υποβλήθηκε στην διαδικασία εκτίμησης συμμόρφωσης προς τις τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας της PED 97/23 για την ασφαλή και νόμιμη χρήση του σε εγκαταστάσεις αερίου, στις χώρες της E.E. και χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία και στην Ελληνική αγορά.
Πρέπει εδώ να διευκρινίσω ότι για τη νόμιμη χρήση της σωλήνωσης αυτής στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Μία μόνο πιστοποίηση απαιτείται. Αυτή είναι η πιστοποίηση σήμανση CE σύμφωνα με την PED97/23EC. Η σωλήνωση Gastite φέρει αυτή τη σήμανση CE και συνεπώς η χρήση της σωλήνωσης αυτής στις εφαρμογές που προορίζεται από τον κατασκευαστή της και υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον κατασκευαστή της είναι απολύτως νόμιμη και ασφαλής. Όλες οι άλλες οι πιστοποιήσεις που έχει η σωλήνωση είναι επιπλέον χωρίς να είναι εκ του νόμου απαραίτητες.
Με λίγα λόγια ο σωλήνας CSST προέκυψε ύστερα από μακροχρόνια έρευνα. Το αποτέλεσμα της έρευνας όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό καταρτίστηκε αντίστοιχο Εθνικό Πρότυπο και από το έτος 1988 πλέον ο εύκαμπτος ανοξείδωτος χαλυβδοσωλήνας ως τεχνολογία σωλήνωσης ειδικά κατασκευασμένη για εσωτερικές εγκαταστάσεις αερίου χρησιμοποιείται διεθνώς με μεγάλη επιτυχία.
Με πλήρη γνώση λέω ότι ο σωλήνας αυτής της τεχνολογίας άλλαξε τα δεδομένα και οδηγεί τις εξελίξεις διεθνώς παρέχοντας πολλά πλεονεκτήματα στην γρηγορότερη, ευκολότερη και οικονομικότερη κατασκευή των εσωτερικών εγκαταστάσεων αερίου.
Όπως προανέφερα η νομική επισήμανση της σωλήνωσης με CE αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για την νομική χρήσης της στις εφαρμογές που προορίζεται και υπό τις προϋποθέσεις που γραπτώς καθορίζει ο κατασκευαστής.
Η στάση – αντίσταση των αρμόδιων ελληνικών αρχών σε σχέση με τον σωλήνα αερίου Gastite
Ο σωλήνας λοιπόν αυτής της νέας τεχνολογίας, ως καινοτόμο υλικό που συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων εγκατάστασης και στην κατασκευή ασφαλέστερων, γρηγορότερων, οικονομικότερων και σύγχρονων εσωτερικών εγκαταστάσεων αερίου, θα ανέμενε κανείς ότι οι αρμόδιες αρχές, έχοντας μάλιστα και την προς τούτο εξουσιοδότηση – ώθηση – του σχετικού κοινοτικού νόμου ( οδηγία 97/23EC) που αφορά σωληνώσεις υπό πίεση, θα έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή ότι απαιτείται ώστε να μην εμποδίζεται αλλά να ενθαρρύνεται η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας στις κατασκευές των εγκαταστάσεων αερίου.
Μάλιστα, εν όψει της ευρείας χρήσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας, θα έλεγε κανείς ότι ήταν ευτυχής η συγκυρία της εφεύρεσης αυτής της νέας τεχνολογίας διότι οι αρμόδιες αρχές κατά την κατάρτιση του νέου σχετικού τεχνικού κανονισμού το έτος 2003 για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και υγραερίου, είχαν την ευκαιρία να λάβουν υπόψη τους και τη σωλήνωση αερίου αυτής της τεχνολογίας και να περιλάβουν διατάξεις που θα ενθάρρυναν τη δυνατότητα χρήσης της και στη χώρα μας, ώστε οι Έλληνες πολίτες να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα ασφαλείας, ταχύτητας – ευκολίας κατασκευής και οικονομίας αυτής της σωλήνωσης.
dimovasilis8.jpgΔυστυχώς όμως όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας – με ευθύνη και από πρόθεση των ελληνικών αρχών, όπως αυτό το διαπίστωσε και ο αρμόδιος εισαγγελέας που επιλήφθει του θέματος, ο τεχνικός κανονισμός εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και υγραερίου συντάχθηκε με προτιμησιακές διατάξεις υπέρ των συμβατικών σωλήνων και σε βάρος των σωλήνων νέας τεχνολογίας, παραβιάζοντας έτσι το σχετικό κοινοτικό νόμο (PED97/23EC). Έτσι παρέλειψαν να αναφερθεί στο κανονισμό η δυνατότητα χρήσης και των σωλήνων αυτών, παρέλειψαν να αναφέρουν τις μεθόδους διαστασιολόγησης και τις τεχνικές εγκατάστασης των σωλήνων αυτών, οι οποίοι όπως είναι γνωστό, λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τους, τόσο η μέθοδος διαστασιολόγησης τους όσο και οι τεχνικές εγκατάστασης διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτές των συμβατικών σωλήνων. Για παράδειγμα η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την ασφαλή υποδαπέδια  όδευση σε αντίθεση με τους άκαμπτους συμβατικούς σωλήνες όπου η όδευση αυτή είναι απαγορευτική, μη ασφαλής λόγω της τεχνολογίας τους. Αποτέλεσμα είναι ο Έλληνας μηχανικός δια του ισχύοντος ελληνικού κανονισμού να ενθαρρύνεται σήμερα να χρησιμοποιεί μόνο τους συμβατικούς άκαμπτους σωλήνες. Δεν ενημερώθηκε δηλαδή δια του κανονισμού ότι μπορεί νομικά να χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις αερίου και τη σωλήνωση αυτής της νέας τεχνολογίας, ούτε για τον τρόπο εφαρμογής της στις εγκαταστάσεις (μελέτη & εγκατάσταση), όπως προβλέφθηκε για τους συμβατικούς σωλήνες.
dimovasilis10.jpgΌμως ο τεχνικός κόσμος, πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια ότι στις χώρες τις Ε.Ε. απαγορεύεται οι αρχές να εμποδίζουν δια κανονισμού ή άλλης εθνικής απόφασης τη χρήση της σωλήνωσης αυτής στις εγκαταστάσεις που προορίζεται και υπό τις προϋποθέσεις εγκατάστασης που καθορίζονται από τον κατασκευαστή της, όταν η σωλήνωση είναι πιστοποιημένη ότι ικανοποιεί τις τεχνικές απαιτήσεις ασφαλείας  του νόμου αυτού που αποδεικνύεται από τη σήμανση CE, που πρέπει να φέρει.
(Άρθρο 4 ΚΥΑ 16289/330  27-5-1999 ΦΕΚ987Β).
Σύμφωνα με το άρθρο 18 της ΚΥΑ 16289/330/27-5-99, καθήκον των ελληνικών αρμοδίων αρχών, σε σχέση με τις σωληνώσεις, ήταν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα (π.χ. δια του τεχνικού κανονισμού), για την υποχρεωτική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού από τις εταιρίες παροχής αερίου (ΕΠΑ) και τις άλλες ελεγκτικές αρχές που εμπλέκονται σε θέματα εγκρίσεων χρήσης σωληνώσεων υπό πίεση.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 4 αυτού του κοινοτικού νόμου όταν μια σωλήνωση φέρει νομικά σήμανση CE δεν πρέπει να εμποδίζεται η χρήση της και μάλιστα υπό προϋποθέσεις που γραπτώς καθορίζει ο κατασκευαστής.
Ο σχετικός όμως τεχνικός κανονισμός σε αντίθεση με αυτά που προανέφερα περιλαμβάνει διατάξεις προτιμισιακές για συγκεκριμένους τύπους σωλήνων σε βάρος άλλων, κατά παράβαση του ανωτέρω Κοινοτικού Νόμου.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ δια του κοινοτικού νόμου που αφορά τις σωληνώσεις υπό πίεση, ανατίθεται στο υπουργείο Ανάπτυξης η ευθύνη παρακολούθησης της υποχρεωτικής εφαρμογής των διατάξεων αυτού του κοινοτικού νόμου στη χώρα μας ωστόσο το υπουργείο αυτό δια της παρ. 5 του τεχνικού κανονισμού παραβιάζει τις διατάξεις του κοινοτικού νόμου που είχε την ευθύνη της προστασίας της εφαρμογής του!
Την παράνομη αυτή πράξη διαπίστωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά μου ότι δηλαδή με πρόθεση οι παράγοντες της διοίκησης του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλων υπηρεσιών παρέβηκαν τα καθήκοντά τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλο παράνομο όφελος και για να βλάψουν κάποιον άλλον για αυτό και τους παρέπεμψε σε δίκη, η οποία ορίστηκε για την 31η Μαρτίου 2008.
Για την εφαρμογή του κοινοτικού νόμου στον σχετικό τεχνικό κανονισμό της χώρας μας, ο οποίος διασφαλίζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και προστατεύει από τις κοινωνίες της Ευρώπης από τους κινδύνους των εγκαταστάσεων αερίου, για το αυτονόητο δηλαδή αναγκάστηκα να προβώ σε αυτό το μεγάλο δικαστικό αγώνα κατά των παραγόντων της Διοίκησης που ευθύνονται για την παράνομη αυτή πράξη, κυρίως επειδή πεισματικά αντιστάθηκαν κόντρα στον νόμο αλλά και ακόμα στις δύο & εκκλήσεις – επίσημες αντιδράσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής, να εφαρμόσουν τον νόμο στον σχετικό τεχνικό κανονισμό. Ο αγώνας αυτός διεξάγεται τόσο σε επίπεδο δικονομικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη, όσο και διαμέσω της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία είναι αλληλέγγυα και οι ενέργειές μου βασίζονται στις υποδείξεις της.
Να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός αυτός νόμος που παραβιάσθηκε δια του κανονισμού και που ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. επιβάλλει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να ικανοποιούν οι σωληνώσεις αερίου οι οποίες διασφαλίζουν τις κοινωνίες της Ευρώπης από όλους τους κινδύνους που είναι δυνατόν να προέλθουν από την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων αερίου. Αυτό εξασφαλίζεται με το άρθρο 3 αυτού του κοινοτικού νόμου ενώ δια του άρθρου 4 του ίδιου νόμου προστατεύονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού που ισχύουν στην Ε.Ε. Ο αγώνας, στον οποίο η ελληνική δημόσια διοίκηση με ανάγκασε να επιδοθώ, συνιστάται στο να επιβληθεί η εφαρμογή του νόμου μέσω της δικαιοσύνης και της ευρωπαϊκής επιτροπής, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για τις σωληνώσεις αερίου νέας τεχνολογίας, τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι προς όφελος των χρηστών και των καταναλωτών φυσικού αερίου.
Οι μελετητές μηχανικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι ο σωλήνας Gastite είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με τον νόμο και αυτό βεβαιώνεται από τη σήμανση CE που φέρει. Οι μηχανικοί πρέπει να χρησιμοποιούν με σιγουριά, λόγω των εκπληκτικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, τη σωλήνωση Gastite σε όλες τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και υγραερίου για πίεση λειτουργίας έως 1,7 bar, για τις εφαρμογές και τις προϋποθέσεις που καθορίζει ο κατασκευαστής που λεπτομερώς περιγράφονται στον πιστοποιημένο Οδηγό μελέτης και εγκατάστασης. Η DIMCO προσφέρει ήδη πλήρη τεχνική υποστήριξη όσον αφορά την μελέτη και εγκατάσταση δικτύων καυσίμων αερίων με τον εύκαμπτο ανοξείδωτο χαλυβδοσωλήνα Gastite και καλεί τους μηχανικούς να αρνούνται να εμποδίζεται το έργο τους αυτό, αφού η σωλήνωση GASTITE έχει την εκ του νόμου προβλεπόμενη πιστοποίηση για τις εφαρμογές που προανέφερα.
Ο τεχνικός κόσμος της χώρας μας που ασχολείται με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου έχει ακούσει ή έχει διαπιστώσει την πολεμική και την απαξίωση που υπέστη και υπόκειται η σωλήνωση αερίου νέας τεχνολογίας Gastite από το υπουργείο Ανάπτυξης δια του ελληνικού τεχνικού κανονισμού που αφορά τις εσωτερικές εγκαταστάσεις αερίου. Παρόλα αυτά, έστω και καθυστερημένα, στην Αθήνα με την έγκριση της ΕΠΑ Αττικής άρχισαν να γίνονται μερικές εγκαταστάσεις με σωλήνωση Gastite, όπως στο Ψυχικό, στο Χαλάνδρι, στο Κολωνάκι, στον Ασπρόπυργο και αλλού. Βλέπετε τις παρακάτω φωτογραφίες από ενδεικτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, όπου φαίνεται η ευκολία με την οποία γίνεται η όδευση σε δύσκολα κτιριακά εμπόδια. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι μηχανικοί ότι σύμφωνα με τον νόμο που προανέφερα δεν επιτρέπεται οι ελεγκτές των ΕΠΑ να εμποδίζουν την εφαρμογή όλων των δυνατοτήτων εγκατάστασης αυτής της σωλήνωσης όπως είναι για παράδειγμα η ενδοδαπέδια όδευση, όταν οι μέθοδοι αυτές εγκατάστασης περιλαμβάνονται στον Οδηγό Μελέτης του κατασκευαστή.  Σύμφωνα με το νόμο αυτός πρέπει να εφαρμόζεται για την υπόδειξη των μεθόδων που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εγκαταστάσεων με σωλήνωση αυτής της τεχνολογίας – και όχι ο ισχύων τεχνικός κανονισμός ο οποίος είναι ελλιπής και συνεπώς ισχύει και υπερισχύει του κανονισμού η κοινοτική οδηγία 97/23EC που αφορά σωληνώσεις αερίου υπό πίεση.
Γιατί να συμβιβάζεστε λοιπόν με τους τεχνολογικούς περιορισμούς που σας θέτουν οι συμβατικές τεχνολογίες σωλήνων αερίου;
Γιατί πρέπει να διαμορφώνετε την εγκατάσταση σύμφωνα με τους περιορισμούς που σας θέτουν οι συμβατικές σωληνώσεις της τεχνολογίας της σωλήνωσης αυτής και να μην προσαρμόζετε την όδευση της σωλήνωσης σύμφωνα με τις λειτουργικές απαιτήσεις της εγκατάστασης, δυνατότητα που παρέχει η σωλήνωση Gastite;