Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Oι ληγμένες Άδειες το βασικό θέμα συζήτησης στη γενική συνέλευση του «Ηφαιστου»

Oι ληγμένες Άδειες το βασικό θέμα συζήτησης στη γενική συνέλευση του «Ηφαιστου»

Με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων, μεταξύ αυτών και πολλών νέων, πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2018 η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του σωματείου «Ήφαιστος» (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αερίων Καυσίμων).
Πρόεδρος της συνέλευσης εξελέγη ο συν. Βαγγέλης Ντούσας, γεν. γραμματέας ο συν. Γεώργιος Παλαμάς και ψηφολέκτης ο συν. Γιώργος Καρελάς. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο απολογισμός δράσης της Διοίκησης, η ανάγνωση του οικονομικού απολογισμού, όπως και η προετοιμασία των εκλογών για την ανάδειξη νέας Διοίκησης που εχουν προγραμματιστεί εντός του Ιουνίου.
Οι εργασίες της συνέλευσης διεξήχθησαν σε ήπιο και εποικοδομητικό κλίμα.

Την εισήγηση της Διοίκησης παρουσίασε ο πρόεδρος Γιώργος Καλύβας, ο οποίος αφού χαιρέτισε την συνέλευση, αναφέρθηκε σε δύο θέματα: Το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που όπως χαρακτηριστικά είπε, έχουν γίνει «για όλους μας βραχνάς». Ένα άλλο θέμα συνέχισε, που απασχόλησε πολύ την απερχόμενη Διοίκηση την χρονιά που πέρασε, ήταν οι ληγμένες άδειες, τις οποίες, κάποιοι συνάδελφοι, δεν φρόντισαν εγκαίρως να τις ανανεώσουν. «Καταφέραμε να γίνει τροποποίηση του π.δ. και ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέσα στον Ιούνιο. Για να φτάσουμε ως εδώ, άπειρες φορές πήγαμε στο υπουργείο και στις περιφέρειες, μέχρι να αποφασιστεί ότι όσοι έχουν ληγμένες άδειες, θα δώσουν εξετάσεις στην Κεντρική Περιφέρεια του Πειραιά. Ειδοποιήθηκαν οι συνάδελφοι, έκαναν αιτήσεις, τις δεχθήκαν οι περιφέρειες, και μετά άρχισαν οι καθυστερήσεις. Ένα χαρτί από την Περιφέρεια Περιστερίου πήγε στην Κεντρική Επιτροπή των Περιφερειών και σταμάτησε την όλη διαδικασία. Το χαρτί αυτό, έλεγε ότι αν δεν αποφασίσουν όλες οι περιφέρειες πως την αποδέχονται, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ισχύσει. Απλά υπάρχει ένα κενό και ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι. Το ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε το 2017 δεν ήταν οι ληγμένες Άδειες. Ήταν τα φύλλα έλεγχου που δεν ήταν σωστά συμπληρωμένα. Οι καταγγελίες που έγιναν στο Σωματείο μας, ήταν μόνο για το ότι δεν βάζαμε σφραγίδες στα φύλλα ελέγχου. Αν το φύλλο ελέγχου ήταν σωστό, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αναθέσαμε σε δικηγόρο από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε ασχοληθεί με το θέμα των αδειών των εκεί συναδέλφων, να ασχοληθεί και με το δικό μας θέμα, σε συνεργασία με τον δικηγόρο μας στην Αθήνα. Προσπαθήσαμε και σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά η Περιφέρεια της Θεσσαλονίκη είναι μία, οι συνάδελφοι εκεί ήταν μόνο 8, πήραν έγκριση να δώσουν εξετάσεις και πέρασαν όλοι… Για τους συναδέλφους που ισχύει η άδεια τους, γίνονται κανονικά οι εξετάσεις. Το 2017 έδωσαν 102 άτομα και δεν πέρασαν 2. Οι επόμενες εξετάσεις, που ευχόμαστε να είναι και γι’ αυτούς που έχουν ληγμένες άδειες, θα γίνουν μέσα Σεπτεμβρίου…
Όσον αφορά για τις Περιφέρειες, δημιουργούνται κάθε χρόνο προβλήματα, γιατί κάθε Περιφέρεια διαβάζει τον νόμο διαφορετικά. Συνάδελφος πήγε και έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια του Εγκαταστάτη και, αντί γι αυτήν, του έδωσαν του Αρχιτεχνίτη. Δεν το πρόσεξε, πέρασαν τα χρόνια, πήγε να θεωρήσει την Άδειά του και του λένε πρέπει να δώσει πάλι εξετάσεις. Πριν τρεις μήνες κάναμε συνάντηση με το άλλο σωματείο, την Εστία. Συνεδριάσαμε τα δύο διοικητικά συμβούλια και αποφασίσαμε κάποια πράγματα από κοινού. Πιστεύω ότι βαδίζουμε μαζί όσον αφορά τους συναδέλφους με ληγμένες άδειες. Προσπαθούν και αυτοί όπως κι εμείς, όσο μπορούν για το καλό του Κλάδου.


Ο πρόεδρος συνεχίζοντας, επέστησε την προσοχή στα μέλη, όταν προσλαμβάνουν υπαλλήλους ή βοηθούς, να εξετάζουν αν έχουν φοιτήσει ή φοιτούν σε σχολή που έχει σχέση με το επάγγελμα του συντηρητή. Δηλαδή, αυτός που απασχολεί βοηθό που δεν έχει σχέση με τον Κλάδο, σε περίπτωση καταγγελίας, περνάει αυτόφωρο. Όποιος δεν έχει σχέση με το επάγγελμα, απαγορεύεται να μπει σε λεβητοστάσιο.
Αναφερόμενος τέλος στην αποκομιδή των λυμάτων από τις εργασίες τους στα λεβητοστάσια, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο Ήφαιστος έχει κάνει αίτημα στο επιμελητήριο και περιμένει απάντηση. Πιθανότατα, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό κάδο.
Το θέμα της Ομοσπονδίας προχωράει. Πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι θα πάμε για εκλογές.

Ομιλητές

Γιώργος Δέλγας
Θέλω να ευχαριστήσω την επερχόμενη Διοίκηση για το χρόνο που σπατάλησε για να ασχοληθεί με τα προβλήματα που απασχολούν το σωματείο μας.
Όποιος σκέφτεται να βάλει υποψηφιότητα για την νέα διοίκηση, ας αναλογιστεί αν θα έχει αρκετό χρόνο για να ασχολείται με τα προβλήματα του Σωματείου μας και ότι δεν θα του μένει πολύς χρόνο, να αφιερώνει στα παιδιά και στην γυναίκα του. Κάθε κίνησή σας θα πρέπει να έχει και την υποστήριξη της βάσης, των απλών μελών του Σωματείου μας. Οι όποιες κινήσεις σας πρέπει να γίνονται σε συλλογικό επίπεδο. Θα είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό «Αγωνιστική Συνεργασία Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων Ήφαιστος». Είχα πει και παλαιότερα και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι θα είμαι στην διάθεση της νέας Διοίκησης να βοηθήσω όπου χρειαστεί, είτε εκλεγώ είτε όχι.

Μανώλης Φράγκος
Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω την απερχόμενη Διοίκηση που βοήθησε και πήρα την Άδειά μου. Αν και είμαι 60 χρονών, κάθισα πέρσι στο θρανίο και έδωσα εξετάσεις. Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να γίνουμε αδειούχοι, πρώτα απ’ όλα για εμάς τους ίδιους αλλά και για να μπορούμε να έχουμε ένα σωματείο ποιο δυνατό. Ένα σωματείο που θα αγωνίζεται για τα προβλήματά μας.
Φέτος, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και της ακρίβειας, έχουμε χάσει αρκετό κομμάτι της δουλειάς μας. Έχουμε πρόβλημα και από τους αλεξιπτωτιστές που υπάρχουν στο επάγγελμα. Πρώην συνάδελφοι που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και δουλεύουν μαύρα…
Σωματείο, για έμενα, είναι κάτι που εκπροσωπεί την δουλειά μου και δεν μπορεί να το σφετερίζεται ο καθένας. Νομίζω και εσείς, σαν Διοίκηση, θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα αν θέλετε η δουλειά να έρθει πάλι σε μας. Σήμερα βλέπω πολλά νέα παιδιά εδώ και χαίρομαι. Θα πρέπει να αγωνιστούν μαζί με την καινούργια Διοίκηση που θα εκλεγεί, για το καλό του Κλάδου μας. Να γίνει πιο δυνατός για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν.

Κώστας Μπολιάρης
Συνάδελφοι, ίσως είναι η τελευταία φορά που με ακούτε από το βήμα, γιατί ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και είμαι συνταξιούχος. Ευχαριστώ που μου δώσατε το δικαίωμα να πω μερικά λόγια… Συνάδελφοι, έχετε θέσει τον εαυτό σας στον αγώνα της επιβιώσης αλλά δεν φτάνει αυτό, για να κερδίσουμε το μεροκάματο και για να φτάσουμε στην σύνταξη, θα πρέπει όλοι μαζί, να είμαστε στο στίβο του αγώνα των μαζικών κινητοποιήσεων.
Πρέπει να παλέψουμε για την βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος. Την αναθεώρηση των π.δ. που αφορούν τον Κλάδο μας και άλλα τεχνικά επαγγέλματα όπως υδραυλικούς, καυστηρατζήδες, ηλεκτρολόγους κ.α., που αφορούν αυτούς που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας αλλά και αυτούς που θα βγουν μεθαύριο. Μόνο οι μεγάλες εταιρείες έχουν την άνεση, έχουν την υποδομή, για να εφαρμόσουν αυτά που λένε τα π.δ.
Όσο για τις άδειες, η θέση της ΠΑΣΕΒΕ είναι να μην χρειάζονται θεώρηση. Όπως δεν χρειάζεται θεώρηση ο απόφοιτος των ΤΕΙ, ο απόφοιτος του πολυτεχνείου, και ο κάτοχος οποιουδήποτε πτυχίου να μην χρειάζεται και ο συντηρητής καυστήρων. Μας λένε ότι χρειάζεται η θεώρηση, επειδή εμείς δεν δουλεύουμε μόνο με το μυαλό μας δουλεύουμε και με τα χέρια μας. Ο χειρούργος, ο οδοντίατρος κ.λπ δεν δουλεύουν και με τα χέρια τους;
Καλό θα είναι η νέα Διοίκηση που θα εκλεγεί να παλέψει για την κατάργηση της θεώρησης των αδειών και στα δικά μας επαγγέλματα.

Βαγγελης Ντούσας
Αγαπητέ συνάδελφε, μετά από 8 σύναπτα έτη, βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης, έχεις βγάλει τα συμπεράσματά σου και έχεις βιώνεις και εσύ όπως όλοι μας, την επίθεση εις βάρος του βιοτικού σου επιπέδου. Ο συνδικαλισμός έχει απαξιωθεί, ενώ στην καλύτερη περίπτωση θεωρείται κάτι ταυτόσημο με την ατομική προβολή. Εμείς πιστεύουμε και θέλουμε να το μεταδώσουμε σε όλους τους συναδέλφους, πως δεν υπάρχει κλαδικό ζήτημα αποκομμένο από το ταξικό κίνημα, που να βρήκε την δικαίωσή του, όπως εξίσου καταδικασμένο είναι και όποιο κίνημα δεν εξειδικεύεται στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα που μας έχουν επιβάλει, με στόχο το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από τα βαρίδια των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Κλάδος έχει υποστεί μεγάλη συρρίκνωση. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία αγγίζει το 40%. Πολλοί αναρωτιούνται, αν με την συμμετοχή τους στο Σωματείο θα αλλάξει κάτι. Εμείς λέμε «ναι». Με όλα όσα έχουν συμβεί στην πατρίδα μας, έστω κάποια μέτρα ανακούφισης και κάποια κλαδικά αιτήματα να ικανοποιηθούν, είναι κάτι. Ακόμα και έξω από το μνημόνιο η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι η ίδια, όσο ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι μικρές. Συσπειρωθείτε όλοι στον Ήφαιστο, να γίνει το Σωματείο μας δεξαμενή σκέψεων και προβληματισμών. Όσοι συνάδελφοι έχουν άδεια ληγμένη να επανέλθουν στο Σωματείο. Πιστεύω συνάδελφοι ότι θα στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστική Συνεργασία Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων Ήφαιστος».

Θεόδωρος Σκουλής
Είμαι και εγώ μέλος της Διοίκησης και θέλω να σας πω τους προβληματισμούς μου. Δεν με κάλυψε ο απολογισμός που έκανε ο πρόεδρος. Καταρχήν περιορίστηκε μόνο στον τελευταίο χρόνο από την τριετή θητεία μας. Κάποιοι συνάδελφοι, μεταξύ αυτών και εγώ, έχουμε κοινούς προβληματισμούς και θα θέλαμε να βάλουμε πάνω σε κάποιες άλλες ράγες το Σωματείο μας. Συγκεκριμένα, στις ράγες που βρισκόταν επί εποχής Χρυσολορά κι όταν ζούσε ο συχωρεμένος ο συν. Κολοβός. Ακούστηκαν διάφορα, για αλεξιπτωτιστές, για μαύρη εργασία, για κατασχέσεις. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που έχασαν τις άδειές τους και κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους, πρέπει να αισθανθούν το Σωματείο σαν δεύτερο σπίτι τους, να έρθουν να ακουμπήσουν σε εμάς για να τους βοηθήσουμε.
Θέλει λεπτό χειρισμό για το πώς θα διαχειριστούμε τα φύλλα καύσης. Ακούστηκε ότι φύλλα καύσης σε φωτοτυπία δεν έχουν πρόβλημα. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, παροτρύνουμε τους συναδέλφους να βγάλουν πλαστά φύλλα καύσης; Έγινε μια σύσκεψη πριν 1 – 1,5 χρόνο και ήρθαν συνάδελφοι που είχαν πρόβλημα με τις ληγμένες τους άδειες. Εκεί πάρθηκε μια ομόφωνη απόφαση να πάμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο να δούμε τι θα κάνουμε. Είπαμε να βάλουμε δικηγόρο, ξεχάστηκε, δεν έγινε. Στην αντίστοιχη κινητοποίηση που έγινε, με άλλα σωματεία υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, συμμετείχαν και 5-6 άτομα από εμάς, που είχαν το πρόβλημα. Δεν είχαμε φροντίσει να έχουμε σωστή συμμετοχή…
Το ενιαίο ψηφοδέλτιο που ακούστηκε για τις εκλογές, κατά την δικιά μου άποψη είναι ένας χυλός. Το να είμαστε όλοι μαζί αγκαλιά, χωρίς να εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις και σκέψεις, δεν είναι το καλύτερο. Οι συνάδελφοι που θα ψηφίσουν πρέπει να μας κρίνουν ανάλογα με τις απόψεις μας για να βάλουν σταυρό σε αυτούς που τους εκφράζουν.
Η συνέλευση έκλεισε σε θετικό κλίμα εγκρίνοντας τον ταμιακό απολογισμό. Μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την εκλογή της νέας Διοίκησης.