Αρχική » Αφιερώματα » «Έξυπνες» τεχνολογίες θέρμανσης » Οι «έξυπνες» τεχνολογίες προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς

Οι «έξυπνες» τεχνολογίες προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς

Αλέξανδρος Ρούτζιος
Θερμοϋδραυλικός – Hydroplast

Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας κατακλύζεται πια από καθημερινές τριβές και συζητήσεις για το μείζον θέμα της ενέργειας και, καλώς ή κακώς, ο Kλάδος μας επηρεάζεται άμεσα από τις υπέρογκες χρεώσεις του κόστους της ενέργειας, είτε θετικά είτε αρνητικά, καθώς καλούμαστε να βοηθήσουμε συμπολίτες μας να πάρουν απόφαση τόσο για το είδος του καυσίμου που θα θερμάνει φέτος τις οικογένειές τους, όσο και για την οικονομικότερη λύση παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Εδώ και πολλά χρόνια, εξελίσσονται τεχνολογίες που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.
Σήμερα αυτές οι «έξυπνες», όπως τις αποκαλούμε, τεχνολογίες, μας προσφέρουν εξίσου σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς – και κατά συνέπεια και στην τσέπη μας.
Αναφέροντας κάποιες από αυτές και προσπαθώντας να ποσοτικοποιήσουμε μερικές από αυτές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια οικία που διαθέτει«έξυπνες συσκευές συνδεμένες με τον χρήστη, προσφέρει εξοικονόμιση έως και 20%!
Από τις αντλίες θερμότητας και τους επίτοιχους λέβητες αερίου, πολλές εταιρείες πια έχουν στον στανταρτ εξοπλισμό τους τον θερμοστάτη wifi – και αν όχι, υπάρχει σαν προαιρετικό αξεσουάρ. Ο εξοπλισμός αυτός, δίνει την δυνατότητα στη συσκευή «να γνωρίζει» αν πλησιάζει ο χρήστης στην οικία του και να προσαρμόζουν αναλόγως π.χ. την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου.
Ακόμα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ή να ανοίξουν την συσκευή τους κατ’ απαίτηση ή να προσαρμόσουν οι ίδιοι την θερμοκρασία, κερδίζοντας άνεση αλλά και οικονομία: Ενας βαθμός λιγότερο στον θερμοστάτη, μας εξοικονομεί περίπου 8% στην κατανάλωση!
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο χρήστης γνωρίζει την κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση, μπορεί και προστατεύεται καταρχήν από δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά κυρίως μπορεί να εξοικονομεί 10 -15% του κόστους για θέρμανση που, σε αντίθετη περίπτωση, θα σπαταλούσε άσκοπα.
Πολλές λοιπόν από αυτές τις συσκευές έχουν την δυνατότητα μέσω εφαρμογών (applications) να δίνουν καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία ενημέρωση στο χρήστη για την κατανάλωσή του, ακόμα και να τον ειδοποιούν με συμβουλές εξοικονόμησης μέσω εβδομαδιαίων και μηνιαίων αναφορών.
Μια άλλη πτυχή μιας «έξυπνης» ενεργειακής αναβάθμισης, είναι οι θερμοστατικές κεφαλές.
Ο χρήστης, εκτός απ’ το ότι ορίζει σε κάθε χώρο, μέσω wifi ή bluetooth, διαφορετική θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί πια εκτός από χειροκίνητα και μέσω app, να χωρίσει τον χώρο του σε ζώνες και να προσαρμόσει ανάλογα τη διαφοροποίηση της θερμοκρασίας στις ζώνες του χώρου όπως επιθυμεί, για ακόμα μεγαλύτερη άνεση και οικονομία.
Η επιμόρφωση και η εξειδίκευση στον Κλάδο μας είναι επιτακτική για να μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε τεχνολογίες στις ανάγκες των καταναλωτών.
Έχουμε ξεφύγει πια από την κλασική υδραυλική εργασία και είναι είναι χρέος μας, αυτές τις δύσκολες μέρες, να μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε τεχνολογίες άνεσης και εξοικονόμησης στους καταναλωτές του σήμερα και του αύριο.