Αρχική » Περιεχόμενα » Ελεύθερο Βήμα » Οι ασυμβίβαστοι και αποσπασματικοί και το αυτομαστίγωμα του δημοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος

Οι ασυμβίβαστοι και αποσπασματικοί και το αυτομαστίγωμα του δημοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος

Του Μίμη Κουτσογιαννάκη

Μετά από το σπάσιμο της φούσκας της ασφαλιστικής εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ» και μια χρονιά γεμάτη εσωστρέφεια, πιστέψαμε ότι η Διοίκηση της Αθήνας θα είχε διδαχθεί από τα λάθη της, πρυτανεύοντας η λογική.
Χαρήκαμε διαβάζοντας στο φύλλο του Δεκεμβρίου στον «Υ», ότι ο πρόεδρος της Αθήνας συμμετείχε σε μια επιτροπή που εκλέχθηκε από την ολομέλεια στις 5 Νοεμβρίου, με σκοπό να μελετήσει και να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις των ασφαλιστικών εταιριών. Στην επιτροπή συμμετείχαν ακόμα ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, ο γενικός γραμματέας αυτής και ο σύμβουλος συν. Πούλης, προκειμένου να προβούν στη σύναψη συμβολαίου για την κάλυψη της αστικής ευθύνης των συναδέλφων υδραυλικών ανά την Ελλάδα. Αυτά που διαβάσαμε και μάθαμε όμως από το φύλλο του Φεβρουαρίου στον «Υ», είναι τραγελαφικά.
Είναι που τα μαθαίνεις διαβάζοντάς τα και απλά αρνείσαι να τα πιστέψεις, διότι πρόκειται περί θεάτρου σκιών.
Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στην ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, έγινε πρόταση από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ για σύναψη συμφωνίας με μια φερέγγυα εταιρία, εν αντιθέσει με άλλες ασφαλιστικές που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα και κλείνουν. Την Interamerican. Ο πρόεδρος της Αθήνας σκοπίμως παρουσίασε ένα νέο συμβόλαιο που έκανε ο Σύνδεσμός του για τα μέλη του με την εταιρία Commercial Value μετά την ανάκληση της άδειας της ΕΓΝΑΤΙΑΣ από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ενός συμβολαίου θα έλεγα, μιας μαθηματικής αντίληψης των 3,5 ευρώ, που ουδείς καταλαβαίνει τέτοιου είδους προτάσεις σοβαρών ασφαλιστικών εταιριών.
Εδώ θα μου επιτραπεί να κάνω μια παρένθεση. Όταν βρεθήκαμε με το συν. Σβορώνο στην πόλη μας στις 19/11/2006, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος μεταξύ κρασιού και κόκα – κόλα, που την πίνουμε άλλοτε για να τελειώσει και άλλοτε για να δώσουμε δουλειά σε εργατικά χέρια, προσεφέρθη να μου εξηγήσει τη μονομερή ασφάλιση της Αθήνας δια της «απλής μεθόδου των τριών», που δυστυχώς διεπιστώθη ότι «η σύνθετος» ήταν ασφαλέστερη συν. Σβορώνε. Αλλά εκείνο που είναι αξιοσημείωτο και ενώ η δουλειά ήταν τελειωμένη με τη συνέχιση της αστικής κάλυψης ευθύνης των συναδέλφων της Αθήνας από την εταιρία Commercial Value, ετέθησαν σε ψηφοφορία με το γνωστό αποτέλεσμα, 8 υπέρ της Interamerican έναντι 7. Και ερωτώ τους συναδέλφους της ΔΕΚΥ. Θα σεβαστείτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας; Ή θα συνεχίσετε ως αποσπασματικοί και υπότροποι;
Στο συνάδελφο Σβορώνο υπενθυμίζω αυτά που είπε στην Πάτρα στους εκεί συναδέλφους στις 27/11/05: Συνάδελφοι αυτομαστιγωνόμαστε. Άλλα λέμε, άλλα αποφασίζουμε και άλλα κάνουμε. Εάν δεν οργανωθούμε σωστά και δεν δράσουμε συλλογικά και όχι αποσπασματικά δεν θα πράξουμε έργο.
Στον πρόεδρο της Αθήνας υπενθυμίζω ποια είναι η σωστή λειτουργία του δημοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος που έκανε κατήχηση στον επίτιμο πρόεδρο της ΟΒΥΕ στο φύλλο του «Υ» του Ιανουαρίου 2006, λέγοντας: Οι κάθε λογείς απόψεις κατατίθενται στα όργανα του κλάδου, συζητούνται, απορρίπτονται ή υιοθετούνται από την πλειοψηφία.
Αυτή είναι η δημοκρατική λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Όλα τα αναφερθέντα είναι δημοσιευμένα κατά καιρούς στα φύλλα του «Υ», με ακριβείς ημερομηνίες και να κάνω γνωστό στους συναδέλφους ότι δεν είμαι μέτοχος της Interamerican.

(….)

Συναδελφικά
Μίμης Κουτσογιαννάκης
Ιδρυτικό μέλος της ΟΒΥΕ και μέλος
της πρώτης αιρετής διοίκησης