Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Oι «Αποδείξεις» του ΑΝΤ1 με τη «Μαστοριά … της απάτης», δημιούργησαν θέμα στον κλάδο

Oι «Αποδείξεις» του ΑΝΤ1 με τη «Μαστοριά … της απάτης», δημιούργησαν θέμα στον κλάδο


ΟΒΥΕ: «Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των συναδέλφων της Αθήνας και του κλάδου»

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: «Δεν αποδεχόμαστε τη θέση σας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού προκύπτει ο ισχυρισμός σας»

Για μη υπεράσπιση των συναδέλφων και δυσφήμιση του κλάδου κατηγόρησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αθηνών Θανάση Στρουμπούλη το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ, σε σχέση με τα όσα είπε στην εκπομπή «Αποδείξεις» του ΑΝΤ1. Εκπομπή, όπου ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος παρουσίασε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά. να εξαπατούν το κοινό (επί το πλείστον δημοσιογράφους της εκπομπής που «έστησαν» ανύπαρκτες βλάβες στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σπιτιών τους), χρεώνοντάς τους ποσά για την επιδιόρθωση των ανύπαρκτων αυτών βλαβών.
Στην εκπομπή παρουσιάστηκε επίσης ένας υδραυλικός που έδινε μίζες στους διαχειριστές των πολυκατοικιών για να παίρνει δουλειές, μετακυλύοντας βέβαια, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος στο βοηθό του (δημοσιογράφος με κρυφή κάμερα) τα ποσά αυτά στις διάφορες εργασίες που έκανε στις εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών. Όπως τόνισε στη σχετική επιστολή του το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ προς το Σύνδεσμο της Αθήνας, με κοινοποίηση στους συνδέσμους της χώρας, «ο πρόεδρος της Αθήνας, με πρόσχημα την υπεράσπιση της αλήθειας, απάντησε δυσφημιστικά για τον κλάδο σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ευαγγελάτου, δεν υποστήριξε έστω και λίγο τον κλάδο, και έδωσε τροφή στους δημοσιογράφους να συνεχίζουν να σχολιάζουν αρνητικά τον κλάδο». Η επιστολή η οποία εστάλη στις 16/4/2007 με την επισήμανση ότι υπογράφεται από το γενικό γραμματέα Διονύση Σβορώνο με κάθε επιφύλαξη, έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σίγουρα θα παρακολουθήσατε στις 11/4 ημέρα Τετάρτη στον ΑΝΤ1 την εκπομπή του κ. Ευαγγελάτου «Αποδείξεις». Εμείς πάντως που την είδαμε με προσοχή, απορήσαμε ειλικρινά με αυτά που φέρεται να είπε ο συν. Στρουμπούλης. Όσο υπέρμαχος της αντικειμενικότητας να είναι κάποιος, δεν μπορεί να εμφανίζεται με πρόσχημα την υπεράσπιση της αλήθειας και να απαντάει δυσφημιστικά για τον κλάδο. Σε συγκεκριμένη ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Ευαγγελάτου: «κ. Στρουμπούλη είσαστε ενημερωμένοι για άλλα παρόμοια, ίσως και χειρότερα περιστατικά από αυτά που σας δείξαμε; Απάντηση: Ελάτε από το Σύνδεσμο ή θα σας στείλουμε εμείς για να σας δείξουμε και χειρότερα».
Η συγκεκριμένη απάντηση είναι ασαφής, αλλά η ασάφεια είναι εις βάρος του κλάδου, σε μια εκπομπή που κατηγορείται ο κλάδος. Δηλαδή ο συνάδελφος αντί να υποστηρίξει έστω και λίγο τον κλάδο, τους συναδέλφους που τον εμπιστεύτηκαν, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους, έβαλε λάδι στη φωτιά, δίνοντας τροφή στους δημοσιογράφους να συνεχίζουν να σχολιάζουν αρνητικά. Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν. Οι αρχές που διέπουν την Ομοσπονδία αλλά και οι θέσεις της είναι άλλες. Τα καταστατικά μας μιλάνε για προάσπιση του επαγγέλματος και των συναδέλφων. Ο συνάδελφος και πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδέσμου της χώρας Στρουμπούλης, είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κλάδου και τα συμφέροντα των συναδέλφων της Αθήνας».
Συναδελφικά, για το Δ.Σ., ο πρόεδρος, Αριστ. Παπακονδύλης, ο γεν. γραμματέας, Διονύσης Σβορώνος.

Υ.Γ. Σημειώνεται ότι το έγγραφο υπογράφεται από το γενικό γραμματέα με κάθε επιφύλαξη.

Και στη Γενική Γραμματεία επικοινωνίας…

Επιστολή όμως για το περιεχόμενο της εκπομπής, έστειλε το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, τα πολιτικά κόμματα, τον ΑΝΤ1 και τον Τύπο, με κοινοποίηση στους συνδέσμους, τη ΓΣΕΒΕΕ, το ΒΕΑ και τις κλαδικές ομοσπονδίες. Στην επιστολή τονίζονταν:

«Κυρίες, κύριοι
Παρακολουθήσαμε στις 11/4/2007 αργά το βράδυ στο κανάλι σας με προσοχή, την εκπομπή του κ. Ευαγγελάτου «Αποδείξεις». Είναι ανεπίτρεπτο κύριοι από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που αποκαλούνται ή τους αποκαλείτε «υδραυλικούς», να δυσφημίζεται ολόκληρος ο κλάδος των υδραυλικών. Με ρεπορτάζ, χωρίς την παρουσία των βασικών αρχών για μια αντικειμενική και ολοκληρωμένη μελέτη, δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα κοινωνικά. Ο κλάδος των υδραυλικών είναι νοικοκυρεμένος, σωστά οργανωμένος και δομημένος, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην οικονομική και κοινωνική αποστολή του. Η Ομοσπονδία μας προσφέρει κοινωνικό έργο υπέρ των καταναλωτών.
Δεν μπορεί λοιπόν 2-3 άνθρωποι να χρησιμοποιούνται για να θιγεί ο κλάδος. Δεν επιτρέπεται σε κανένα δημοσιογράφο κ. Ευαγγελάτε, ιδιαίτερα από ηθικής πλευράς, για την τηλεθέαση και μόνο, να ισοπεδώνονται ιστορικά επαγγέλματα πάνω στα οποία στηρίζεται η οικονομία της χώρας σε σημαντικό βαθμό. Αν θέλετε είμαστε στη διάθεσή σας για μια συζήτηση ειλικρινή και ολοκληρωμένη, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων. Άλλωστε αυτό πράττουμε εδώ και χρόνια με δελτία τύπου, με διαμαρτυρίες – κινητοποιήσεις, με επιμορφωτικά σεμινάρια για τα μέλη μας, και συναντήσεις με πολιτειακούς φορείς, έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων και την επίλυση αυτών.
Με εκτίμηση, για το Δ.Σ., ο πρόεδρος, Αριστ. Παπακονδύλης, ο γεν. γραμματέας, Διονύσης Σβορώνος»

Η απάντηση της Αθήνας

«Το Δ.Σ. δεν αποδέχεται τα όσα προσάψατε στον πρόεδρο του Συνδέσμου»

Στην επιστολή της ΟΒΥΕ απάντησε (8/5/2007) το Δ.Σ. του Συνδέσμου της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Θανάσης Στρουμπούλης δεν υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του κλάδου και τα συμφέροντα των συναδέλφων με τα όσα είπε στην εκπομπή «Αποδείξεις». Η επιστολή η οποία απεστάλη στην ΟΒΥΕ και τους συνδέσμους της χώρας με την επισήμανση ότι «ο γενικός γραμματέας Γιώργος Κωνσταντέλλος διαφωνεί με το έγγραφο και το συνυπογράφει βάσει καταστατικού», έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αθήνας κατόπιν συνεδρίασής του στις 24/ 4/2007, κι αφού έλαβε γνώση της επιστολής του ΔΣ της ΟΒΥΕ για τις απόψεις του προέδρου του Συνδέσμου της Αθήνας Θανάση Στρουμπούλη στην εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ του ΑΝΤ1 (11/4/2007), έχει να επισημάνει τα εξής: Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συμμερίζεται την άποψη της διοίκησης της ΟΒΥΕ ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών δεν υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του κλάδου και τα συμφέροντα των συναδέλφων της Αθήνας κατά την παρουσία του στην εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ στον ΑΝΤ1. Θεωρεί άτοπη -και όχι αντικειμενικά διατυπωμένη- την άποψη της Ομοσπονδίας ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών δυσφήμισε τον κλάδο στην εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
Θεωρεί, επίσης, και με αφορμή το όλο θέμα, αντιδεοντολογική την αναφορά της Ομοσπονδίας ότι ο πρόεδρος της Αθήνας δεν υπερασπίστηκε τους συναδέλφους που τον εμπιστεύτηκαν (εννοείται με την ψήφο τους). Θεωρεί, επίσης, ακραίες τις αναφορές της διοίκησης της Ομοσπονδίας ότι «αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν» και ότι ο πρόεδρος «είναι υποχρεωμένος…», για το λόγο ότι οι αναφορές αυτές, έτσι όπως είναι διατυπωμένες, αποτελούν τελεσίγραφα της ΟΒΥΕ προς το Σύνδεσμο Αθηνών. Θεωρεί, τέλος, ότι η Ομοσπονδία, με την επιστολή της αυτή, την οποία κοινοποίησε στους συνδέσμους της χώρας, προσπαθεί να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα κατά του Συνδέσμου της Αθήνας. Αλήθεια, αυτός είναι ο ρόλος της Ομοσπονδίας; Αυτές είναι οι αρχές της ΟΒΥΕ; Ακόμα και στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Αθήνας είπε κάτι που δεν σας άρεσε, αυτή έπρεπε να ήταν η αντιμετώπιση της ΟΒΥΕ;
Δεν θα έπρεπε πρώτα να τον καλέσετε στο ΔΣ, όπου είναι και μέλος, να σας δώσει εξηγήσεις, προτού στείλετε την επιστολή σας; Γιατί τόση σπουδή; Όσο για την εκ των συμφραζομένων αναφορά σας ότι αντικειμενικότητα και υπεράσπιση της αλήθειας δεν πηγαίνουν μαζί, δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ο έχων νου αντιλαμβάνεται… Και ας έρθουμε τώρα να δούμε για ποια δυσφήμιση του κλάδου και των συναδέλφων μιλάτε. Αν το ζητούμενο (για τον κλάδο) μιας παρουσίας ενός συναδέλφου σε μια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή είναι να γίνουν γνωστά στον κόσμο τα όσα σχετίζονται με τις άδειες των υδραυλικών και τις Υπεύθυνες Δηλώσεις, τότε ο στόχος επετεύχθη.
Αν παρακολουθήσατε μέχρι το τέλος την εκπομπή, αλλά και την επόμενη ημέρα τα δελτία ειδήσεων του ΑΝΤ1 όπως και πρωινές εκπομπές άλλων τηλεοπτικών σταθμών, θα βλέπατε ότι τα ρεπορτάζ έλεγαν ότι ο κόσμος πρέπει να απασχολεί μόνο αδειούχους υδραυλικούς και να απαιτεί την Υπεύθυνη Δήλωση για τις εργασίες που έγιναν. Εάν παρακολουθήσατε μέχρι το τέλος την εκπομπή, θα βλέπατε ότι ο κ. Ευαγγελάτος, είπε ότι το κράτος πρέπει να ελέγξει με κάποιο τρόπο την αγορά γιατί υπάρχουν παράνομοι, «μαϊμού» επαγγελματίες, μη αδειούχοι, χωρίς κανένα φορολογικό στοιχείο, που προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο κοινό, δυσφημίζοντας τους επαγγελματίες.
Όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, πώς προέκυψαν; Από μόνα τους; Με απόντα τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αθηνών; Αγαπητοί συνάδελφοι στην επιστολή σας μνημονεύσατε μόνο ένα μέρος της απάντησης που έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου στον κ. Ευαγγελάτο, ξεχνώντας τη συνέχεια, ότι «ο Σύνδεσμος απαριθμεί 3.000 μέλη και στην αγορά υπάρχουν ακόμα 2.500 υδραυλικοί χωρίς άδειες και φορολογικά στοιχεία και ότι έχουμε επισημάνει ως Σύνδεσμος στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα προβλήματα που δημιουργούν οι παράνομοι υδραυλικοί στην αγορά. Απόρροια αυτής της προσπάθειάς μας ήταν και η μείωση του ΦΠΑ στις επισκευές από 19% σε 9% από 1/1/2007, προκειμένου ο κόσμος να απασχολεί επαγγελματίες και όχι παράνομους».
Από πού λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα δυσφήμισης; Υπάρχει όμως και συνέχεια. Είπε ακόμα ο πρόεδρος στο δημοσιογράφο, «ότι όλα αυτά που εσείς δείχνετε σήμερα, εμείς τα έχουμε επισημάνει με έγγραφά μας στους αρμόδιους φορείς, το κακό όμως είναι ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας καλούν εφόσον προκύψει το κακό (βλέπε περίπτωση Κέρκυρας με το θάνατο των δύο μικρών παιδιών από την κακότεχνη εγκατάσταση υγραερίου) και όχι πριν, για να ενημερώσουμε το κοινό». Είπε ακόμα, «ότι η μίζα στην Ελλάδα έχει επώνυμο» (δεν νομίζουμε ότι αμφισβητείτε αυτή την άποψη), όπως και το ότι «για να απασχοληθεί ένας υδραυλικός σε εργασίες πρέπει να είναι αδειούχος, να εκδίδει Υπεύθυνη Δήλωση, αναγράφοντας επακριβώς τις εργασίες που εκτέλεσε και τη Δήλωση αυτή να την καταθέτει στο Σύνδεσμό του για να είναι και ασφαλισμένο το έργο».
Έθεσε επίσης το εξής ερώτημα: «Κύριε Ευαγγελάτο, αναρωτηθήκατε ποιους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση που μας δείξατε σήμερα, με όλους αυτούς τους εντός εισαγωγικών επαγγελματίες; Το κράτος, έστω και αργά, προέβλεψε άδειες για τους υδραυλικούς και για άλλα επαγγέλματα. Εγώ δεν νομιμοποιούμαι να βγω αύριο στο δρόμο και να σας κάνω έλεγχο για το αν έχετε δίπλωμα οδήγησης. Υπό την έννοια αυτή η πολιτεία, το κράτος έπρεπε να είχε θεσμοθετήσει ελεγκτικό μηχανισμό για όλους αυτούς που βγάζουν αυθαίρετα μια κάρτα και δηλώνουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι ή οτιδήποτε άλλο.
Εμείς ως Σύνδεσμος δεν περιοριζόμαστε μόνο στη διεκδίκηση συνδικαλιστικών αιτημάτων, θέλουμε να προστατεύσουμε το καταναλωτικό κοινό. Και τα μέλη μας, που είναι επαγγελματίες υδραυλικοί, στη λογική αυτή κινούνται με τις 15.000 περίπου Υπεύθυνες Δηλώσεις, που καταθέτουν κάθε χρόνο στο Σύνδεσμό μας». Ζήτησε επίσης από το δημοσιογράφο τα στοιχεία του υδραυλικού που παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ της εκπομπής να παραπλανά το κοινό, «για να δούμε αν πραγματικά αυτός είναι αδειούχος υδραυλικός, μέλος του Συνδέσμου». Όπως προέκυψε στη συνέχεια, οι τεχνίτες που «παρέλασαν», εννοείται αρνητικά, στα ρεπορτάζ της εκπομπής, ήταν συνεργάτες της εταιρίας «Τεχνική Κάλυψη Ελλάδας». Μετά απ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού προκύπτουν όλα όσα προσάψατε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Αθηνών περί δυσφήμισης του κλάδου από την παρουσία του στην εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Στα πλαίσια αυτά το ΔΣ του Συνδέσμου της Αθήνας δεν αποδέχεται τη θέση της ΟΒΥΕ ότι ο πρόεδρός μας δεν υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του κλάδου και τα συμφέροντα των συναδέλφων της Αθήνας. Κλείνοντας να πούμε ότι τα τελευταία 2 χρόνια ο πρόεδρος του Συνδέσμου έχει φιλοξενηθεί σε 22 τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που προέκυψαν μετά από διάφορα γεγονότα, ενημερώνοντας με τρόπο υπεύθυνο τους δημοσιογράφους και το κοινό για τις άδειες, τις Υπεύθυνες Δηλώσεις, το φορολογικό, την Οδηγία Μπολκενστάιν, το φυσικό αέριο και άλλα τρέχοντα ζητήματα.

ΥΓ.: Οι ανωτέρω αναφορές του προέδρου στην εκπομπή προκύπτουν από την απομαγνητοφώνηση της εκπομπής, για να μην μπορούν να αμφισβητηθούν. Κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν, αφενός για ν’ απαντήσουμε με επιχειρήματα στα όσα είπε το ΔΣ της ΟΒΥΕ και αφετέρου για να μπορέσουν να έχουν άποψη όσοι δεν την είδαν την εκπομπή, η οποία, πληροφοριακά, ξεκίνησε στις 12 παρά τέταρτο και τελείωσε στις 2 παρά πέντε το πρωί

Για το Δ.Σ. ο πρόεδρος Θανάσης Στρουμπούλης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Κωνσταντέλλος.

Υ.Γ. Ο γενικός γραμματέας διαφωνεί με το έγγραφο. Το συνυπογράφει βάσει καταστατικού».