Αρχική » Επικαιρότητα » Οδηγίες και συμβουλές προστασίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων για την βαρυχειμωνιά από τον Σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης

Οδηγίες και συμβουλές προστασίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων για την βαρυχειμωνιά από τον Σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του στο καταναλωτικό κοινό, τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και τα συστήματα θέρμανσης στην καρδιά του χειμώνα και ειδικότερα στην περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Στην ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος, αναφέρει:

«Αξιότιμοι Συνάδελφοι και Φίλοι,
Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και στον μικρότερο μήνα του έτους, όπου ακόμα μια δύσκολη κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και κρύο πέρασε για την πόλη μας, η δεύτερη για φέτος, καθώς η πρώτη ήταν περίπου στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ίσως οι μεγάλες ζημιές των προηγούμενων ετών και οι ταλαιπωρίες που πέρασε εκείνες τις περιόδους η πόλη μας, μας οδήγησαν στο να είμαστε πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, ώστε να διανύουμε τους χειμώνες, όπως και φέτος, καλύτερα προετοιμασμένοι και με περισσότερες γνώσεις για την προφύλαξη και την προστασία των συσκευών μας και των σωληνώσεων τους.
Οι έγκαιρες ανακοινώσεις του Συνδέσμου μας, τις οποίες δημοσιεύσαμε σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, καθώς επίσης και οι συμβουλές των συναδέλφων μας προς το καταναλωτικό κοινό για την σωστή ενημέρωση για προστασία και προφύλαξη, θεωρούμε ότι συνέβαλλαν ουσιαστικά και έγκαιρα!
Ενδεικτικά στις ανακοινώσεις αναφέραμε τα παρακάτω:
• Ενημερωθείτε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής (ρολόι ύδρευσης) στην στήλη των υδρομέτρων της οικοδομής. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες της εγκατάστασης ύδρευσης ζεστού και κρύο νερού ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν κανονικά.
• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών ή επιφανειακές σωλήνες ύδρευσης) είναι καλά μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
• Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
• Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού!
• Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων, κ.τ.λ.).
• Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρεία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το ή, αν χρειαστεί, συμπληρώστε το.
• Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.
• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.
• Σε περίπτωση που πέσει πολύ η θερμοκρασία, αφήστε μια βρύση να τρέχει με μικρή παροχή έτσι ώστε να αποφύγετε να παγώσουν οι σωλήνες.
• Σε περίπτωση που έχετε μονάδα φυσικού αερίου για την θέρμανση της οικίας σας, μην διακόψετε την παροχή αερίου και μην σβήσετε την μονάδα για παραγωγή θέρμανσης, έτσι ώστε να λειτουργεί συνεχώς και να μην υπάρχει περίπτωση να παγώσει. Επίσης, προστατεύστε την μονάδα από την παγωνιά, τοποθετώντας προστατευτικά – μονωτικά καλύμματα.
• Σε περίπτωση που έχετε μονάδα φυσικού αερίου για την θέρμανση της οικίας σας και πέσει πολύ η θερμοκρασία, ανοίξτε μια βρύση στο ζεστό νερό να τρέχει με μικρή παροχή και μην την κλείσετε, έτσι ώστε να αποφύγετε να παγώσουν οι παροχές κρύου και ζεστού νερού της μονάδας.
• Τοποθετήστε αντιπαγωτικό καλώδιο προστασίας των σωληνώσεων, κάτω από την μόνωση προστασίας, το οποίο λειτουργεί με θερμοστάτη.
Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να καταγράφει («γυρνάει»,) αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν αδειούχο υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
• Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη, έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν αδειούχο υδραυλικό.
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.
Πλέον στην Θεσσαλονίκη, οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, σε οικίες και σε επαγγελματικούς χώρους, απαριθμούνται σε πολλές χιλιάδες καταναλωτές και σε μεγάλο ποσοστό κάλυψης της πόλης μας, οπότε οι εγκαταστάσεις οι οποίες έπρεπε να προστατεύουν δεν είναι λίγες. Με έναν πρόχειρο απολογισμό μετά τις κακοκαιρίες, οι ζημιές ήταν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, πάρα πολύ λίγες – σχεδόν μηδαμινές.
Η ορθή, ασφαλής και οικονομική εγκατάσταση θέρμανσης σε μια οικία, όπως και η εγκατάσταση σωληνώσεων θέρμανσης και ζεστού / κρύου νερού χρήσης, των θερμαντικών σωμάτων, καθώς και της μονάδας φυσικού αερίου, πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ από αδειοδοτημένους ελεύθερους επαγγελματίες υδραυλικούς, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι με τον νόμο για να κατασκευάσουν – εγκαταστήσουν όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή της μονάδας φυσικού αερίου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, εκδίδουν και καταθέτουν όλα τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά προς τον πελάτη, καθώς επίσης και την Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης Εργασιών Υ.Δ.Κ.Ε. την οποία καταθέτουν στην Ε.Δ.Α. ΘΕΣΣ. για να καταχωρηθεί στον φάκελο μελέτης της εγκατάστασης, αλλά παραδίδουν και ένα αντίγραφο στον πελάτη.
Η ορθή τήρηση όλων των παραπάνω επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για το καταναλωτικό κοινό, να έχουν δηλαδή μια εγκατάσταση στην οικία τους ασφαλή, εγγυημένη και με οικονομική λειτουργία.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά, και είμαστε στην διάθεση σας σε οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο πρόεδρος, Φώτιος Τσαπαδάς
Ο γεν. γραμματέας, Παναγιώτης Ευαγγ. Καράμπελας».