Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Όχι από τους ΕΒΕ της Αθήνας στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού

Όχι από τους ΕΒΕ της Αθήνας στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού

oaee7.jpg

oaee7.jpg• Συγκέντρωση και πορεία στις 29 Ιανουαρίου, με απαίτηση την απόσυρση του Π.Δ. 258/2005
• Μαζική η συμμετοχή υδραυλικών και συντηρητών καυστήρων

Την απόφασή τους να μη δεχθούν την κατεδάφιση του ασφαλιστικού τους συστήματος που επιχειρείται με το Π.Δ. 258/2005, διατράνωσαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Αθήνας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ στις 29 Ιανουαρίου.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης 37 βιοτεχνικά, επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις.
Μεταξύ αυτών οι σύνδεσμοι υδραυλικών της Αθήνας και των συντηρητών καυστήρων υγρών και αερίων καυσίμων «ο Ήφαιστος».
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών και την έγκριση ψηφισμάτων ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Παναγιώτης Γαλανόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε εδώ για να στείλουμε στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση μήνυμα αντίστασης στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν!
Με αποφασιστικότητα δηλώνουμε πως δεν θα δεχτούμε την κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια γενικευμένη και εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα δικαιώματά μας.
• Η δουλειά μας αμφισβητείται από τα πολυκαταστήματα, τους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεγαλοκατασκευαστές.
• Η ακρίβεια και τα δάνεια, μας εξανεμίζουν το εισόδημα, εξασφαλίζουν όμως, ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, στις τράπεζες.
• Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος οδηγεί την παιδεία στο απόσπασμα. Μας γυρνάνε στο Μεσαίωνα, θα μορφώνονται μόνο τα παιδιά των πλουσίων.
Θέλουν να δημιουργήσουν ανθρώπους με σκυμμένα κεφάλια, υποταγμένους που δεν θα σκέφτονται για να εξασφαλίζει και να διατηρεί το μεγάλο κεφάλαιο πιο εύκολα τα κέρδη και την εξουσία του.
Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό αφαιρεί κονδύλια από τις βασικές κοινωνικές ανάγκες, όπως την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη λαϊκή κατοικία, παίρνει μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους επιδεινώνοντας τις εργασιακές σχέσεις, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις. Θέλει ακόμη να καταργήσει και την κυριακάτικη αργία σε όφελος των πολυκαταστημάτων…
…Η κυβέρνηση εμάς τους επαγγελματίες μας απειλεί με έλεγχο ότι δήθεν φοροδιαφεύγουμε. Εμείς το έχουμε κάνει γνωστό τόσο σε αυτή όσο και στην προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.
Θέλουμε να φορολογούμαστε με βάση τα βιβλία μας, και όχι με αντικειμενικά κριτήρια, συνάφειες, κλεισίματα κ.λπ.
Θέλουμε να πληρώνουμε ανάλογα με τη φοροδοτική μας ικανότητα, και το αφορολόγητο ποσό για κάθε οικογένεια να είναι στα 30.000 ευρώ. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει το δούλεμα!
Γνωρίζει ότι οι τσέπες μας άδειες, ότι δεν αντέχουμε άλλο. Αν θέλει χρήματα να τα ζητήσει από το μεγάλο κεφάλαιο.
Όταν μιλάμε για την πολιτική που ασκείται στον τόπο μας αισθανόμαστε την αδικία να μας πνίγει….
…Εμείς τα φτωχά λαϊκά στρώματα κάνουμε έναν αγώνα για να ζήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειές μας. Υπάρχει κάποια δύναμη ικανή να μας σταματήσει;
Είναι δυνατό να μην αντισταθούμε, να μην αντιδράσουμε ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος που γίνεται από την κυβέρνηση με το προεδρικό διάταγμα 258/2005;
Αυτό το ασφαλιστικό σύστημα έχει γίνει με θυσίες και πολλούς αγώνες και είμαστε υποχρεωμένοι να το αφήσουμε ακόμη καλύτερο στα παιδιά μας.
Τους υποσχόμαστε ότι θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας και θα τον κάνουμε ακόμη πιο μαζικό. Ένα μεγάλο ποτάμι που θα πνίξει την πολιτική τους…».
oaee 1.jpgΟ πρόεδρος της ΟΒΣΑ επισήμανε ότι η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος ξεκίνησε από το 1990 – 92 με νόμους που ο ένας αλληλοσυμπλήρωνε τον άλλον στο όνομα της βιωσιμότητας των ταμείων από τις κυβερνήσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2676/99 τον οποίο προετοίμαζε επί τέσσερα χρόνια και δημιούργησε τον ΟΑΕΕ με τη συνένωση των ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ.
«Σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ και το διοικητή δημιούργησε ένα διάταγμα – κανονισμό για τη λειτουργία του ταμείου, πανομοιότυπο με τον 258/2005.
Φοβούμενη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος ανέστειλε την εφαρμογή του.
Ερχόμενη η ΝΔ στην κυβέρνηση ξέχασε και αυτή τις προεκλογικές υποσχέσεις, ότι δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας, ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις κ.λπ.
Σε συνεννόηση και με μυστικές διαδικασίες, με το Διοικητή του ΟΑΕΕ με την ανοχή και τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ, παρουσίασαν σαν αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας οργανισμού το συγκεκριμένο Π.Δ. 258/2005, με το οποίο κυριολεκτικά κατεδαφίζεται το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Και αυτό γιατί: Από την 1/1/2007 που θα τεθεί σε ισχύ, θα αυξηθούν υπέρμετρα οι ασφαλιστικές εισφορές, για τους δε αυτοκινηστές θα διπλασιαστούν.
Αυξάνονται επιπλέον οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές κλάσεις σε 10 από 8 που ήταν χωρίς να αυξάνονται και οι συντάξεις. Οι πιο πολλοί από εμάς από την 8η ασφαλιστική κλάση που είμαστε θα πάμε στην 5η του ΟΑΕΕ. Σημειώνουμε ότι η μεταπήδηση από τη μία ασφαλιστική κλάση στην άλλη σημαίνει αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς, πέρα της καθιερωμένης χρονιάτικης που μέχρι τώρα ήταν στο 10% με 11% περίπου, και γίνεται με υπουργική απόφαση. Η κάθε ασφαλιστική κλάση διαρκεί τρία χρόνια και όλες μαζί καλύπτουν 35 χρόνια για πλήρη σύνταξη.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν συνοδεύεται με την ανάλογη αύξηση των συντάξεων, αντίθετα τη μείωσαν έως και 30% σε όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1/1/2009.
Αυτό γίνεται γιατί το συγκεκριμένο Διάταγμα 258/2005 χρησιμοποιεί τέτοιους συντελεστές που βγάζουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Παραμένει ακόμα άγνωστο πόσα θα πληρώνουμε για τον τομέα της ασθένειας και τι παροχές θα απολαμβάνουμε.
Τα τεράστια ελλείμματα των ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ που αγγίζουν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ, φορτώνονται στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Το κράτος ουσιαστικά σταματά να χρηματοδοτεί τον ασφαλιστικό μας οργανισμό. Η χρηματοδότηση μόνο για το ΤΕΒΕ από 45% που ήταν πριν από 20 χρόνια, τώρα είναι στο 10,7% για τον ΟΑΕΕ…
…Για την άσχημη εξέλιξη των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα του ασφαλιστικού μας συστήματος ευθύνονται και οι πλειοψηφίες στην ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ που αποτελούνται από στελέχη της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.
Από το 1999 μέχρι και σήμερα συμμετέχουν σε δημόσιο διάλογο τόσο με τη σημερινή όσο και με την προηγούμενη κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Συμμετείχαν σε όλους τους λεγόμενους κοινωνικούς διαλόγους. Ήταν γνώστες του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος και συνέβαλαν είτε άμεσα είτε έμμεσα και στη δημιουργία του. Η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ στα λόγια και στη δράση ταυτίζεται με την κυβέρνηση.
Σήμερα η πλειοψηφία της ΓΕΒΕΕ διαμαρτύρεται και βγάζει ανακοινώσεις, θέλει να δείξει τη δήθεν αντίθεσή της. Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας δεν λένε την αλήθεια!
Αν ήταν αντίθετοι γιατί αυτή τη διαφωνία τους δεν την έκαναν γνωστή στους επαγγελματίες και στο συνδικαλιστικό κίνημα;
Θέατρο παίζουν! Καταλαβαίνουν ότι έχουν μεγάλες συνδικαλιστικές και πολιτικές ευθύνες. Ας μας απαντήσουν. Υπάρχει έστω και μία κινητοποίηση της Ομοσπονδίας μας, που να μην την υπονόμευσαν και να μην τη λασπολόγησαν;
Αν ήθελαν να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, θα συνέβαλαν στην οργάνωση συζητήσεων, συσκέψεων, συνελεύσεων σε κάθε σωματείο, σε κάθε κλάδο. Θα ήταν σε συνεχή επαφή με τις Ομοσπονδίες, σε μια αγωνιστική ετοιμότητα, θα οργάνωναν κινητοποιήσεις. Όποτε συμμετείχαν σε κάποια αγωνιστική εκδήλωση το έκαναν με σκοπό να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, να εκφυλίσουν τον αγώνα.
Η συγκεκριμένη πλειοψηφία απέφευγε συστηματικά κάθε οργανωμένη συζήτηση για το ασφαλιστικό στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ. Με την κυβέρνηση παζάρια κάνουν για το πόσα θα χάσουμε…».
Το ψήφισμα
Τα αιτήματα των συγκεντρωμένων, με πρώτο και κυρίαρχο την απόσυρση του Π.Δ. 258/2005 ως απαράδεκτο, αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα που ενέκριναν και το οποίο ανέγνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών, συν. Θανάσης Στρουμπούλης.
Στο ψήφισμα τονίζονταν:
«Εμείς οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι και αυτοκινητιστές συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ μετά από πρόσκληση της ΟΒΣΑ και δεκάδων πρωτοβάθμιων κλαδικών σωματείων, εμπορικών συλλόγων και ενώσεων ΕΒΕ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην κατάφωρη επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Το Π.Δ. 258/2005 είναι η κορύφωση αλλεπάλληλων νόμων και διατάξεων που ψήφισαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της Ν.Δ., με το οποίο ολοκληρώνεται η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
oaee 2.jpgΣυγκεκριμένα:
• Από την 1-1-2007 που έχει τεθεί σε ισχύ θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και το διπλασιασμό τους.
• Θα επέλθει μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% σε όσους συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2009.
• Το Π.Δ. φορτώνει τα τεράστια ελλείμματα των ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ που αγγίζουν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ στους ασφαλισμένους.
• Το κράτος ουσιαστικά σταματά να χρηματοδοτεί τον ασφαλιστικό μας οργανισμό.
Η πολιτική που ακολουθείται στο ασφαλιστικό σύστημα και την υγεία αποτελεί μέρος μιας γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που στόχο έχει τα λαϊκά συμφέροντα και τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι διορθώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός δεν αλλάζουν την ουσία των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, κινούνται στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, απλά εξομαλύνουν την εφαρμογή τους με στόχο τον περιορισμό των αντιδράσεων.
Καταγγέλουμε τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΣΕ (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΝ) γιατί καλλιεργούν τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρεία, παζαρεύουν με την κυβέρνηση το πόσα θα χάσουμε και όχι τα πόσα θα κερδίσουμε.
Γιατί αν και γνώριζαν εδώ και χρόνια το περιεχόμενο του Π.Δ. δεν προετοίμασαν το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι έτοιμο να αμυνθεί στην αντιασφαλιστική επίθεση.
Αντίθετα, με τη στάση τους συναίνεσαν στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ο δρόμος του αγώνα είναι αναγκαίος και μοναδικός.
Η ΟΒΣΑ και το αγωνιστικό κομμάτι των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ αγωνιζόμαστε για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα σε συνεργασία με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, συνδέοντάς τα με μια ανάπτυξη της κοινωνίας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και την πολιτική που τα υπηρετεί.
Έχοντας αυτή την αντίληψη διαμορφώνουμε ανάλογα και τα αιτήματά μας.
Απαιτούμε και Διεκδικούμε:
1. Κατάργηση του Π.Δ. 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
2. Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση 2/3 το κράτος και 1/3 οι ασφαλισμένοι. Άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
4. Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1050 ευρώ.
5. Πλήρης σύνταξη με 9000 μέρες ή 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ταμείου.
6. Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος διαδοχικά να παίρνει την ίδια σύνταξη από το ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο.
7. 4μηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες.
8. Αποζημίωση για ατύχημα κατά την εργασία και ασθένεια για ολόκληρο το διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας.
9. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόληψη, κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από οδοντίατρο.
10. Βαρέα και ανθυγιεινά για τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.
11. Αιρετή διοίκηση στο ενιαίο ταμείο με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου.
12. Προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το μέγεθος της επιχειρήσεις».
Σημειώνουμε ότι οι συγκεκριμένοι ενέκριναν και ψήφισμα εναντίον των μέτρων περιορισμού των διαδηλώσεων.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κλάδου στη συγκέντρωση, ήταν περισσότερο μαζική από κάθε άλλη φορά.